Brian May: Queen neće nastupiti na Glastonburyju dok ne dođe isprika zbog lova na jazavce

Gitarist Queena i vlasnik festivala imaju neriješenih računa zbog politike lova na jazavce.

Brian May (Foto: Wikipedia)

Gitarist grupe Queen, 72-godišnji Brian May je i aktivist koji se zalaže za prava životinja. Osnivač Glastonbury Festivala, 84-godišnji Michael Eavis je i mliječni farmer.

Sukob je nastao onog trenutka, točnije prošle godine, kad je Eavis za Maya rekao da je “opasnost za farmere” kritizirajući njegovo zalaganje da se ukine britanski zakon o lovu na jazavce tzv. Badger culling law, tj. popularnije zvan Badger cull. Riječ je o zakonu kojem je namjera da se kontrolira broj jazavaca na određenom teritoriju Velike Britanije jer je dokazano da oni šire goveđu tuberkulozu od koje posebno strahuju stočari i farmeri.

Dakle, za Briana Maya je Badger cull opasan i okrutan zakon koji pridonosi istrebljenju jedne životinjske vrste, za Eavisa je ta životinjska vrsta ugroza za životinjsku vrstu od koje ljudski rod ima koristi.

Prošlogodišnje Eavisovo zalaganje (uz brojne farmere, dakako) da Badger cull ne bude ukinut toliko je iznerviralo jednog drugog aktivistu za životinjska prava, glumca Petera Egana kojeg su i hrvatski gledatelji mogli gledati u “Downtown Abbey”, što je rezultiralo njegovim apelom glazbenoj publici da se bojkotira Glastonbury.

Govoreći za britanski BBC Radio 2 u petak, May, koji je na turneji s pjevačem Adamom Labertom iz “American Idola” koji pjeva pjesme Freddieja Mercuryja, kaže kako neće nastupiti na Glastonburyju 2020. godine sve dok se stvari radikalno ne promijene.

“Ne, mi nećemo nastupiti i za to postoji puno razloga. jedan od njih je što me Michael Eavis konstantno javno vrijeđa, a ja ne uživam u tome”, izjavio je May i dodao: “Ono što me muči je njegovo favoriziranje Badger culla, za što mislim da je nepotreban zločin prema prirodi.”

Podsjećamo da su ove jeseni ulaznice za Glastonbury Festival planule u roku od 34 minute.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X