Banksyjeva slika se samouništila nakon što je na aukciji prodana za rekordnih 1,1 milijun dolara

Banksyjevu sliku ‘Devojčica s balonom’ uništio je njen okvir onog trenutka kad je aukcijski čekić lupio i aukcionar rekao: ‘Prodano!’

  • 382
    Shares
Neočekivani trenutak samouništenja Banksyjeve slike (Izvor: Instagram)

Banksyjeva uramljena “Devojčica s balonom” prodana je u petak navečer u New Yorku u aukcijskoj kući Sotheby. No onog trenuka kad je prodana za rekordnih 1,1 milijuna dolara oglasio se alarm unutar okvira koji je istog trenutka  sliku do pola uništio ugrađenim rezačem na svom donjem dijelu.

“Izgleda da smo upravo Banksyrani”, izjavio je Alex Branczik, voditelj odjela suvremene umjetnosti za Europu i dodao: “On je definitivno najveći britanski ulični umjetnik i večeras smo vidjeli mali dio Banksyjevog genija.” Branczik je također objasnio kako je samouništenje veliko iznenađenje i za Sotheby, te odbacio sumnje da u tom činu svoj udio ima i sama aukcijska kuća.

“Trenutko smo zaokupljeni što ta čin znači u kontekstu aukcije”, tvrdi Branczik; “Izrezani dio je sad dio integralnog djela. Nismo očekivali situaciju u kojoj se djelo spontano samouništi, nakon što je umjetnik postignuo rekord u prodajnoj cijeni.”

Banksy je nakon toga na Instagramu pustio i objašnjenje za izvršeni čin:

  • 382
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X