Kriptovalutna grupa spalila Banksyjevo umjetničko djelo i potom ga prodala kao NFT za 382.000 američkih dolara

U kriptovalutnoj terminologiji NFT je skraćenica od ‘non-fungibility token’, pošto nema hrvatske riječi za taj termin, kod nas se zovu nefungibilni ili nezamjenjivi tokeni, a to su u osnovi su digitalne zlatne poluge, koje vlasnici mogu zamijeniti za druge kriptovalute ili ih potrošiti na robu tamo gdje ih prihvate.

Banksyjevi ‘Moroni’ u plamenu – uništi djelo kako bi ga prodao skuplje kao token (Izvor Youtube)

Konkretno, kriptovalutna grupa Injective Protocol, kupila je Banksyjevo originalno umjetničko djelo samo da bi ga spalila i potom prodala digitaliziranu verziju po četiri puta većoj cijeni od izvorne vrijednosti.

Spomenuta skupina blockchain ulagača zapalila je Banksyjevo djelo “Morons”, procijenjeno na 95.000 američkih dolara (djelo je prvi put prodano za 22.400 dolara 2006. godine).

No iz Injective Protocola su digitalizirali sliku prije spaljivanja, što im je omogućilo da je prodaju kao nefungibilni tj. nezamjenjivi token (NFT) za 382.336 američkih dolara.

Prodaja je izvršena putem kripto-tržišta Open Sea kupcu zvanom GALAXY, dok je sama transakcija izvršena u kriptovaluti Ethereum.

“Ovaj gorući događaj gledamo kao izraz same umjetnosti”, rekao je Mirza Uddin, glasnogovornik Injective Protocola za BBC.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X