Batmobil – san svakog dječaka

Vruće i ispod peke – Batman! Završena je Nolanova trilogija, neka nova djeca tek trebaju preuzeti reinterpretaciju ovog superjunaka bez supermoći koji se na kraju dana može pouzdati samo u najrazvijeniju i najskuplju tehnologiju.

Batmobile Nelsona Daniela (batmobilehistory.com)

Naprave Brucea Waynea imaju neosporivu fetišističku funkciju i svakom novom adaptacijom predstavi se neka nova među njima, a svaku bi dečki, oni mali, ali i oni veliki htjeli imati, no ponajviše čuveni Batmobil. To nije automobil, to je Batmobil, rekao je više puta čovjek-šišmiš za najdražeg mu ljubimca predstavljenog po prvi puta 1939. godine, a kojeg skrovito čuva kao zmija noge u velikoj vlažnoj spilji.

Tko god da bili teoretičari popularne kulture i njezini arbitori, ovo su prijevozno sredstvo uvrstili u dio popularne kulture, personificirajući ga i dodatno mistificirajući definiranjem kao jednog od važnijih likova u gotovo stoljetnoj priči o Batmanu.

Burtonov Batmobile iz 1989. godine (batmobilehistory.com)

Ovim visoko sofisticirianim automobilom može upravljati najčešće samo njegov vlasnik detaljno poznavajući urbanu cestovnu mrežu, odnosno plan rodnog mu gotičkog megalopolisa. Tijekom desetljeća automobil se razvijao ovisno o autorima stripova, poprimivši karakteristike samog Batmana, odnosno prilagođavajući se njegovim sve zahtjevnijim podvizima protiv kriminala u porastu. Tako je Batmobil počeo kao komičan crveni dječji auto, postepeno doživljavajući preobrazbe u luksuzno crno masivno čudovište obrisa nalik šišmišu.

Pre-Batmobile iz 1941. Prvo pojavljivanje u Detective Comics #48, dizajner/ilustrator: Bob Kane, model za inspiraciju: Cord iz 1936. (Batmobilehistory.com)

Te varijante ponajviše su definirali redatelji Tim Burton, dajući mu mračnu dimenziju, odnosno Joel Schumacher – ultimativni mesar sage o Batmanu koji je vječno maskulinu igračku na četiri kotača pretvorio u campy cirkus, a u vječni zaborav, na našu sreću, gurnuo ga je Christopher Nolan koji je iz temelja promijenio franšizu i Batmobilu dao puno opravdaniji izgled, sugerirajući njegovu izvanfilmsku stvarnost.

Batman forever 1995. godina (batmobilehistory.com)

Njegovi su fikcionalni genijalci Lucius Fox i Bruce Wayne uz pomoć stvarnog Nathana Crowleya – modernističkog dizajnera preoblikovali tajno vojno oklopno čudovište u nezaustavljivog Behemota. Dobro… Kriva konstatacija – jedini koji je Tumbler (Nolanov tenk na kotačima) zaustavio, bio je groteskno-zazorni Joker (Heath Ledger). No i to se dogodilo tek nakratko jer je Batmobil doslovce transformer koji u trenutku auto-destrukcije hitrom auto-prilagodbom postaje nešto nalik motoru imena Batpod. U toj varijanti zajahala ga je Catwoman (Anne Hathaway), a u nekoj potencijalnoj budućoj varijanti možda to bude sidekick Robin koji će (ne sumnjamo) nastaviti legendu dok se plejboj Wayne ne odluči vratiti s Mediterana… Ili dok Tony Stark ne popizdi, promijeni izdavača i mazne Wayneu igračku samo zato jer on to može.

Batman begins 2005. godina (batmobilehistory.com)

Bilo kako bilo, mističnost ovog vozila pokušali su brojni poklonici razbiti i analizirati ga, a ovih su dana, oko premijere posljednjeg dijela Nolanove trilogije učinili veliki dečki iz Warner Brosa, skupivši dosadašnje Batmobil na jedno mjesto i snimili dokumentarac o evoluciji ovog ljubimca Viteza tame. Gospodo i dječaci, poslastica za muški dio populacije:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bORmjX9HQNk[/youtube]

Saznajte više: Vitez tame: Povratak – junak s puno Ahilovih peta

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X