‘Beasts of No Nation’ – Krvavi afrički meridijan

Cary Fukunaga, redatelj koji se proslavio sjajnom prvom sezonom serije ‘True Detective’, bio je u pregovorima za snimanje legendarnog horora Stephena Kinga ‘It’, ali od projekta se odustalo. Nije ni čudo, kada stravičniji film od ‘Beasts of No Nation’ ne bi mogao snimiti.

‘Beasts Of No Nation’

Sredinom 1980-ih Cormac McCarthy napisao je jedan od najtežih i najmučnijih, ali i najboljih američkih romana svih vremena, “Blood Meridian”. Riječ je o western epu koji divlji zapad opisuje na najbrutalniji zamisliv način. Opisujući krvave pohode grupe plaćenika koji granična područja Amerike čisti od urođenika ispričao je drugu stranu one medalje “how the west was won.” Film prema tom izvrsnom predlošku nikad nije realiziran, jer i tema i sadržaj previše su mučni za široku publiku. Film Caryja Fukunage “Beasts of No Nation” priča veoma sličnu priču, ali u području neimenovane afričke države u kojoj s jednakom dozom nasilja slična skupina ratnika, koje dio čine mala djeca, prolazi kroz pakao rata.

U “Blood Meridianu” glavni lik je mladić koji završava sa ubojicama koje predvodi Sudac Holden, slika praiskonskog zla, zvjerski pedofil koji svijet gleda kroz oči znanstvenika i filozofa. U Fukunaginom filmu dječak Agu završava sa ubojicama koje predvodi zvjerski pedofil Komandant (Idris Elba), koji je više ljudsko biće od mitološkog Suca, u smislu da on svoje zločine opravdava svojom očinskom ulogom mladim ratnicima radije nego sustavnom pervertiranom ničeanskom misli Holdena. Ali pohodi obje skupine ubojica jednako su užasavajući i ne preporučuju se onima slabijih živaca i želudaca. Određeni djelovi filma doista su mučni i ostat će dugo u podsvjesti gledatelja.

Idris Elba je standardno izvrstan u svojoj izvedbi i u kuloarima već kruži kao jedan od glavnih kandidata za Oscara za sporednu mušku ulogu. Konkurencija mu je zasad Michael Keaton u “Spotlight” kojemu bi Akademija mogla uzvratiti što je ove godine zakinut za ulogu u “Birdmanu”, ali Elba je svojim portretom čudovišnog Komandata svakako zaslužio. No, bit će zanimljivo vidjeti kako će se Akademija postaviti prema ovome filmu, koji je na neki način i Netflixov eksperiment. Film je, naime, krenuo istovremeno u kinodistribuciju i na streaming putem Netflixa.

Pakao koji prolazi mladi Agu rijetko je viđen u kinematografiji, a između ostaloga uključuje nasilno ubijanje, seksualno zlostavljanje i drogiranje heroinom. Ni u kome slučaju “Beasts of No Nation” ne predstavlja ugodno gledanje, jer nema katarze koja može isprati užase rata koje se proživi u dva sata trajanja filma. No, unatoč nezamislivoj težini sadržaja, Fukunaga je snimio svakako jedan od najboljih filmova godine dosad, uradak koji proganja spremnošću da nas suoči sa zvjerskom prirodom što spava u ljudima, a tako se lako budi u ratu. Nema strašnijeg horora od toga.

Ocjena: 9/10

(Red Crown Productions, Participant Media, Come What May Productions, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X