Beogradski Kontakt, 2. dio – fokus na one izvođače koji dolaze

Završen je treći konferencijski i glazbeni festival Kontak u Beogradu.

Helem Nejse u Elektropioniru, Kontakt festival (Foto: Kontakt)

Kako se s petkom primaknuo vikend, tako je i beogradski festival Kontakt zasjao punim sjajem, čak i onim masovnog karaktera. Krenuli su koncerti u Hali sportova koja prima nekoliko tisuća ljudi. U petak se s tribina istog orilo: „Lobotomija“ iz grla nekoliko generacija koje su pohodile koncert domaćih Partibrejkersa, čije himne, eto, ostaju uvijek aktualne himne, ako se sagleda društveno-politički moment. Iste večeri su i beogradski Turisti, koje predvodi braća Mijušković, dobili priliku otvoriti tu koncertnu večer u Hali sportova. U subotu su isti prostor okupirali Eyesburn, Goblini i Zoster. Potonji mostarski sastav bilježi sve veću popularnost u Srbiji, kultne Gobline prati već stara usporedba da su srpsko Hladno pivo, a Eyesburn je prekinuo hiatus i vratio se na scenu.

Autor ovih redaka ipak je ta dva dana posvetio više pažnje klupskim događanjima u Cetinjskoj 15, tj. onim mlađima, za koje se obično kaže da ‘dolaze’. Dakako to veliko dvorište je vrvjelo i događanjima i ljudima. I tu je stvarno bilo nekoliko izuzetno obećavajućih, da ne kažem genijalnim mladih izvođača. Krenimo redom. Da Sarajevo kojim slučajem ima još par hip-hop sastava, moglo bi se govoriti o sarajevskoj hip-hop sceni, pa bi i promocija bila lakša, međutim Helem Nejse su za sada izdvojeni slučaj, a dobra vijest je da su izvrsni. Iako su se Zagrebu predstavili kao predgrupa Edi Maajci jesenas u Domu sportova, klub je za sada njihovo ‘prirodno stanište’.

Stereo Banana u Elektropioniru, Kontakt festival (Foto: Kontakt)

Bez problema su kroz večer zauzeli prostor Elektropionira, ‘prodali’ publici par neodoljivih sarajevskih fora i zadobili naklonost nedozvoljavajući da im ona isklizne kroz prste. Za one koji ne znaju, Helem Nejse djeluju u bendovskoj postavi, a ne u kombinaciji DJ + MC’s. Dovitljivi su i brzo reagiraju, ne bježeći od improvizacija, kao što su shvatili da će im gostovanje Marka Louisa biti dodadni adut, te su ga ‘sačuvali’ za kraj i dakako tada postigli najveću katarzu, ostavljajući niškom hip-hop dvojcu Stereo Banana ‘težak početak’ i preuranjeni zaključak da je predgrupa ukrala show.

No Stereo Banana je imala sasvim druge adute u ruci. Iako ih neki svrstavaju u trap ladicu, ovaj dvojac energično jaše na valovima drum&bassa. Okej, ima tu i nekih disco momenata i sličnih podigravanja i proigravanja, ali drum&bass je njihov najjači adut koji ne ostavlja prostora za predah, na oduševljenje mlađe publike koja nema ništa protiv spoja plesnog electrobeata i hip-hopa. Plesno, ali iz jedne sasvim drugačije perspektive u kojoj ‘zajedno dišu’ vokalni etno motivi u kombinaciji s „I Feel Love“ plesnog ugođaja na tragu jedne Donne Summer, dakako filtrirano kroz modernije elektro-ruho, publiku je dan kasnije, u subotu, u klubu Ljubimac oduševljavala Kezz – Tamara Ristić. Uz to, njena pozitvna energija i osmijeh koji joj satima nije silazio s lica tijekom nastupa, jest nešto što bi vrlo brzo moglo oduševiti i hrvatsku publiku, ovisno o tome koji ovdašnji promoter ju prvi otkrije.

Kezz – Tamara Ristić (Foto: Kontakt)

Za to vrijeme, Urban & 4 su ‘skorirali’ u najvećem prostoru Cetinjske 15, u SubBeernom centru, a Stray Dogg je u Elektropioniru također potvrđivao status u domeni kantautorske americane.

Od književnih promocija, posebno je bila zanimljiva ona Makedonske rock enciklopedije koju je napisao i ukoričio Tošo Filpovski. To masivno djelo, knjiga teška 1,7 kg, na preko 400 strana predstavlja 334 benda koji su na teritoriju Makedonije djelovali do 1963. do 2018. godine- Izuzetno je to vrijedan rad, nastao djelomično i iz frustracije Filipovskog spram činjenice da se u okviru ex-Yu scene uvijek pominjalo 5-6 makedonskih bendova i time obezvrjeđivalo bogatstvo te scene, ali se vodio i željom da ista ne bude zaboravljena u samoj Makedoniji. Iz tog edukativnog razloga je knjiga i napisana na makedonskom jeziku. Pa pitanju prijeloma i uredničkog rada, Tošo se vodio za enciklopedijom Yu rocka koju je napisao Petar Janjatović, koji je ujedno i vodio predstavljanje u klubu Polet.

Petar Janjatović i Tošo Filipovski na predstavljanju Makedonske rok enciklopedije (Foto: Kontakt)

Dakako, Enciklopedija je minuciozno sveobuhvatno djelo koje je zahtijevalo i godinu dana provedenih u nacionalnoj biblioteci u kojoj je Filipovski ‘češljao’ kompletni arhiv makedonskog tiska, a kako to obično biva, za pomoć u njenom objavljivanju su se tamošnje institucije i ministarstvo zaduženo za kulturu u dobroj mjeri oglušili. Da se ne govori da je autor osobno obišao svaku knjižaru na teritoriju Makedonije i time sam i organizirao distribuciju. Dakle, ima tu materijala i za jedan cjelovečernji dokumentarac o čeličnoj volji i predanom radu jednog čovjeka koji je gotovo sam uspio aktualizirati veliki segment makedonske pop kulture.

Konferencijski dio donio je predstavljanje IMPALA-e i regionalne udruge diskografa Runda, kao što se dosta govorilo i o usklađivanju zakonske regulative s EU i time lakše funkcioniranje regionalne scene na puno širem tržištu u budućnosti. Treće izdanje beogradskog Kontakta je tako iza nas, ali zaključak je isti i nakon zimus održanog ljubljanskog MENT-a, tj. festivala sličnog narativa, a to je da na povezivanju, usavršavanju i konkurentnosti glazbene scene ovih prostora treba još fokusiranije raditi kako bi oni kvalitetni dobili istinski poriv da u svom radu više ustraju, a manje odustaju.

Saznajte više: Beogradski Kontakt – bend koji plaća publiku, antifa-svećenik Jon Spencer i pronađeni Fit

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X