Bezbeli Apstraklije: Humor je jedini luksuz današnjeg vremena

Sarajevski trio koji svoj stil muziciranja još naziva ‘Punk teferidž’ definitivno privlači pažnju ovogodišnjim debi albumom ‘Kad je bal, nek je kanibal’ objavljenim za Croatia Records. Ravno do dna jednostavno je morao izaći na teferidž s Turbo Avazom, Bassistagom i Estamilijom i probati saznati tko su i što žele Bezbeli Apstraklije.

Bezbeli Apstraklije
Bezbeli Apstraklije

‘Ajmo prvo od imena, iako se mi narodi s ovih prostora jako dobro razumijemo uvijek ima iznimki, konkretno što znači Bezbeli Apstraklije?

Mi smo se uvijek sa svima dobro razumjeli jer smo uvijek znali reći šta mislimo! Ono što krasi ovaj bend je baš to da želimo biti drugačiji. Krenuli smo od imena benda. Bezbeli po sarajevskom žargonu označava na sarkastičan način kad ne znaš dal’ da nekom nešto potvrdiš ili ne, a apstraklije jednostavno mi živimo u apstraktnim vremenima pa kad se bezbeli i apstraklije spoje dobijete skraćenicu “ba” što je nadaleko poznato, ha, ha.

Po zvuku i izričaju bi vas čovjek očekivao na Geenger Recordsu, Monlee Recordsu, Franjićevom Slušaj najglasnije ili pak bez izdavača na Bandcampu, no eto vas u Croatia Recordsu. Kako je došlo do toga, čije uho je zaslužno u toj još uvijek najvećoj diskografskoj kući u Hrvatskoj?

Pa mi smo sretni jer Croatia Records je ostao dosljedan onom svom starom jugotonskom muzičkom razmišljanju i poimanju muzike dok je muzika sa glazbom zajedno hodala po zemaljskoj kugli. Iskreno ovo je još jedan dokaz da se radi o velikom izdavaču. Najzaslužniji su Želimir Babogredac i Bernarda Tolić očito da su oni sa svojom ekipom prepoznali tu različitost koja u današnjem jednoumlju je prije svega duševna hrana da se malo isprave moždane vijuge i opusti, a to je danas potrebno svim ljudima da napune malo baterije u servisiranju moderne tehnologije i modernog življenja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9cwUIHXZwwI[/youtube]

Tko se krije iza pseudonima Turbo Avaz, Bassistaga i Estamilija? Je li to za javnost?

Pa Turbo Avaz je Haris Ljumanović gitarista, vokal i audio producent B.A. Bassistaga je Haris Kadenić basista i Estamlija je Berin Tuzlić bubnjar i čovjek zadužen za video i print Bezbeli Apstraklija, to je jeste za javnost jer služi različitosti da bi se bend izdvojio od svakodnevnih bendova, možete zamisliti kako bi bilo da su svi isti? To je predosadno!

Koji je backgrund Bezbeli Apstraklije, odakle ideja, jer mora se priznati da ste prilično originalni u izričaju, posebice pjevanje?

Haris Ljumanović je izmislio ime benda i on je najzaslužniji za koncept Bezbeli Apstraklija koji kroz pjesme zajedno sa svim članovima nastaje, jer sva trojica članova su autori muzike i aranžmana dok je samo Haris Ljumanović Turbo Avaz autor i tekstova, Avazlija je autor i umjetničkih imena svih članova benda.

Meni osobno ste čas Tom Waits čas Joy Division…Tko je vama bliži?

Tom Waits jer je živ ha,ha! Joy Division je abeceda rokenrola, to morate proći dragi su nam oba, jer su veoma kvalitetni, dugotrajni i inovativni. U njihovoj muzici uvijek možete da čujete nešto što niste čuli u predhodnom slušanju, naročito kod Tomice koji je naš prijedlog kandidata za EU. Kod Joy Divisiona sviđa nam se ta brzina nespretnosti i naivnosti koja je genijalna. Oni su baš potvrda stare krilatice kvaliteta manje je više, a bogami i kako je teško biti jednostavan!

U vašoj glazbi se jasno ocrtava taj spleen današnje Bosne, no vi ne forsirate humor kao adut. Slučajno ili namjerno?

Ma mi volimo humor jer je postao jedini pravi luksuz u današnje vrijeme postao, pa imamo spot u kojem se dobro zezamo na račun Bala na vodi to je spot za pjesmu “Etnonomija”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wqQB8xAsopk[/youtube]

Pa smo i muzika koju sviramo nazvali Punk teferidž.Teferidž je kod nas u Bosni korida koja se održava na livadama i tu se bore volovi, ali i cjelokupan sadržaj koji se dešava kao propratni uz ovu manifestaciju koja je uvijek pored nekog sela je toliko zanimljiv i živopisan da vam se ne skida osmijeh sa lica kada se nađete u tom derneku, posjete broje i po 100.000 posjetilaca. Prava baklanska čarolija!

Kad se opet koncertno spremate apstraktno posjetiti i Hrvatsku?

Već smo imali prvu svirku u Hrvatskoj, tačnije u Zagrebu u klubu koji se zove Klub, a evo 5. januara 2015. dolazimo i u klub Attack tako da su svi pozvani koji žele dobro zadernečiti. Navali narode!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X