Leonard Cohen ‘Live in Dublin’ – Koncert kao umjetničko remek-djelo

Svi koji odmahuju glavom pri pomisli da Leonard Cohen izbacuje već treći album sa svoje velike turneje, neka odmah prestanu. ‘Live in Dublin’ je samostojeći i definitivni koncertni album.

  •  
  •  
Leonard Cohen 'Live in Dublin'
Leonard Cohen ‘Live in Dublin’

Dok je “Live in London”, objavljen 2009. godine , na dva diska bilježio koncert sa početka turneje koja je trajala od 2008. do 2013., a “Songs from the Road” 2010. donio neke rjeđe izvođene pjesme na jednom disku, “Live in Dublin” na tri diska i DVD-u donosi koncert sa kraja drugog djela turneje na kojem je promovirao album “Old Idea”s, trosatni spektakl kakav smo lani imali prilike gledati u pulskoj Areni na jednom od najboljih koncerata održanih na ovome tlu. U odnosu na “Live in Londo”n, dablinski album donosi i pjesme sa navedenog “Old Idea”s („Darkness“, „Going Home“, „Amen“, „Come Healing“), a one od kojih se neke već treći put pojavljuju (neizbježna „Bird on the Wire“, primjerice) donosi u izbrušenim i definitivnim verzijama.

Još jedan poseban plus je i napokon objavljena završna obrada „Save the Last Dance for Me“ The Driftersa, tako da cijeli koncert započinje („Dance Me To The End of Love“, kojom je otvorio posljednjih četristotinjak koncerata) i završava plesom. A između plesova sadržan je gotovo svaki hit polustoljetne karijere odsviran sa fenomenalnim bendom, cijelu priču čineći savršenom uspomenom sa povratničke turneje osamdesetogodišnjeg pjesnika kojom je donio neočekivani dašak fantastične ljepote u mnoge živote.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n2GAYDYGddk[/youtube]

Kako je turneja odmicala, projekt koncerta Leonarda Cohena je usavršavan do finoće umjetničkog remek-djela kakvo je zabilježeno na ovom albumu, što se osim na koncertima sada može pratiti i po službenim albumima. Kao showcase Cohenove suradnice Sharon Robinson, odbačen je tako „Boogie Street“, umjesto koje je Sharon izvela „Alexandra Leaving“ u verziji koja tjera na suze. Ako ste kupili “Live in London”, pa sada niste sigurni treba li vam i Dublin, vjerujte, ako ni zbog čega drugoga, zbog te vam pjesme treba.

Da nisu objavljeni “Live in London” i “Songs from the Road”, “Live in Dublin” bio bi vjerojatno slavljen kao jedan od najboljih živih albuma posljednjih desetljeća. Ovako, dojam je možda umanjen zbog učestalog ponavljanja. Ali ako vam treba samo jedan Cohenov live, to je svakako ovaj.

Ocjena 9/10

(Columbia/Menart, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X