Bill Ryder-Jones ‘West Kirby County Primary’ – majstor melankolije

Hvaljeni album poznatog glazbenog ‘britanskog pacijenta’ objavljen krajem 2015. godine, u fizičkom obliku došao je i u naše krajeve.

Bill Ryder-Jones 'West Kirby County Primary'
Bill Ryder-Jones ‘West Kirby County Primary’

Psihički je pukao nakon pet snimljenih albuma s grupom Coral. Proboj se dogodio drugim albumom „Magic And Medicine“ (2003.) koji je dospio na prvo mjesto britanske top liste. Dugačke turneje, borba s održavanjem komercijalnog uspjeha i stres rada na albumima narušili su zdravlje Billa Rydera-Jonesa. Bend je napustio početkom 2008. jer mu je svaki koncert donosio napad panike.

No bez glazbe nije mogao, tako da je njegova karijera poprimila obrise svojevrsne autsajderske karijere, iako ga je sudbina privlačila karizmatičnim likovima na sceni, pa se tako dogodilo da ga je ovlaš suradnja s The Last Shadow Puppets Alexa Turnera dovela do uloge gostujućeg gitarista na posljednjoj „AM“ turneji Arctic Monkeysa. Radio je između ostalih i s Grahamom Coxonom i Palomom Faith, producirao albume drugima, a opet u međuvremenu objavio svoja četiri albuma od kojih je jedan bio soundtrack. Također mu se dogodilo da je iz opuštenog folk miljea s albumom „West Kirby County Primary“ zagazio u vode alternativnog rocka, a glavna priča koju vrte otočki glazbeni mediji uglavnom se svode na pokušaje dijagnoze kroz njegovu glazbu i tekstove, u smislu, je li mu se zdravstveno stanje pogoršalo, naravno po onom starom okrutnom sistemu; što je autoru lošije, to je bolja glazba.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5a7TcW_2b9s[/youtube]

Ali tako to biva… dijagnoza nekad čini čuda, a Bill Ryder-Jones i u solo priči izgleda ne može pobjeći slavi.

Album koji u nazivu nosi mjesto njegova odrastanja (West Kirby), uistinu ima određenu dozu psihotičnosti. Protkan onim poznatim kontrastiranjem iz tihog u glasno i glasnog u tiho kojeg su tako lijepo u devedesetima definirali Pixies, a kasnije na tom valu pronijeli mnogi pa tako i Bill Ryder-Jones s tom neodoljivom vokalnom crtom slomljenog pjevača, kao da je ranjeni Black Francis koji nema snage viknuti, ali zato i kroz polušapat može uvjerljivo pozvati na bijeg kroz jednu „Let’s Get Away From Here“ u kojoj jednako tako pixieovski na kraju zagrmi gitarski solo.

Da ne ispadne da se tu sve vrti oko Pixiesa, Ryder-Jones u svojoj zaraznoj osobenjačkoj povučenosti ima solidan spektar utjecaja tj. slojeva koji ga čine takvim kakav jest. Mogla bi se povući paralela i s Eels, i s Dinosaur Jr., ali i s Peteom Dohertyjem iz perioda nakon raspada tj. prije reuniona Libertinesa.

„West Kirby County Primary“ ima jaku pop podlogu, album jednostavno teče, ali taj pop ima brojne distraktivne premaze, kao da je Ryder-Jones htio pridaviti svoje ‘čedo’ da se slučajno ne otme kontroli, kao da to treba biti samo njegov terapijski ispušni ventil, ali avaj, i to što je napravio čini cijelu stvar prilično uhu zaraznom.

Uvijek ti ‘gadovi’ koji se ‘ne trude’ i odaju sliku ovlaš involviranosti, majstorski šarmiraju. Ryder-Jones upravo je jedan takav ‘primjerak’. Čak je majstor i za privući pažnju. U vrijeme dok mnogi troše lovu na stylinge i razmišljaju o pozama i dužinama brada kad se snimaju, ovaj lik stavi na naslovnicu svoju fotku u kadi – kao da ga je uslikala mama kad ga je obavijestila da je ručak pristavljen, a on ima onaj blesavi kez jer je na stolu nešto što ga je podsjetilo na bezbrižno djetinjstvo.

Ocjena: 8/10

(Domino / Dancing Bear, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X