Billboard Croatia Songs: Konstrakta munjevito osvojila hrvatsku publiku

Po prvi put otkad postoji segment Croatia Songs na Billboardovim ljestvicama ‘Hits of The World’ dogodio se značajni preokret na samom vrhu. Konstrakta je zasjela na prvo mjesto na kojem je četiri uzastopna tjedna bila Senidah s pjesmom ‘Behute’.

Konstrakta ‘In Corpore Sano’

“In Corpore Sano”, pjesma pobjednica ovogodišnje Beovizije, tj. ‘srpske Dore’ koju izvodi pjevačica i autorica Konstrakta pogodila je tako i masovni glazbeni ukus hrvatskih slušatelja.

Ovakav preokret važan je iz razloga što odbacuje prve slutnje otkad se pojavila ljestvica “Croatia Songs” da je nepovratno izgubljena bitka za proboj modernog pop zvuka, pogotovo, na sam vrh popularnosti. Dakle, publika itekako zna prepoznati originalnost i kvalitetu koji ne moraju nužno biti vezani za trap ili istočni folk melos, ili oboje. Hrvatska publika je kvalitete željna, kao i inovativnog i inteligentnog pristupa. To potvrđuje i tezu da promišljanje (uspješnog) popa nipošto ne bi trebalo ići u smjeru dosadnog zanatskog štancanja s premisom da su konzumenti popa, oprostite na izrazu, idioti.

Kao drugo, uspjeh Konstrakte na hrvatskom terenu, zasad jasno upućuje da će na predstojećem Eurosongu hrvatska publika u najvećoj mjeri svoj glas dati srpskoj predstavnici.

Kao treće, ako se uzme u obzir da su s Konstraktom ovog tjedna na Croatia Song ušle srpske pjevačice Zorja Pajić s pjesmom “Zorja” i Sara Jo s pjesmom “Muškarčina” – obje finalistice Beovizije, onda je jasno i koliko spomenuta Beovizija odskače od domaće Dore. Naime, niti jedna pjesma s Dore nije ušla u Croatia Songs, računajući tu i pobjedničku pjesmu Mije Dimšić “Guilty Pleasure”.

Od hrvatskih pjesama i dalje najbolje kotira “Trebaš li me” Eni Jurišić i Matije Cveka, iako je i ona u blagom padu, te je ovog tjedna na 4. mjestu, dok je na 3. mjestu Senidah s “Behute”.

“Heat Waves” Glass Animalsa, još uvijek jedina pjesma na engleskom jeziku na listi, bilježi rast popularnosti, te se nalazi na 8. mjestu.

Za kraj dugujem jednu korekciju. Prošli tjedan sam dovodio u sumnju učinkovitost mjerenja MRC Data sistemom koji služi za sastavljanje liste, upravo zbog toga što se Konstakta nije našla na listi. Nije riječ je o tome da MRC Data sistem ne broji dobro, već je potrebno vremena za obradu podataka. Konkretno, Konstrakta prošli tjedan nije ni mogla biti na listi obzirom da se mjerenje odnose na tjedan ranije. Mea culpa.

Također, pored Ravno do dna, tjednu analizu Billboardove “Croatia Songs” liste dobro analizira i Goran Komerički na AirplayRadioChart.com.

Ovotjednu Billboard Croatia Song listu pogledajte ovdje.

Saznajte više: Konstrakta ‘In Corpore Sano’ – pamet i originalnost prije svega

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X