Billboard Croatia Songs: zapečena situacija na vrhu, ali i mogući nedostaci MRC Data mjerenja

Za četvrti tjedan Billboard Croatia Songs po pitanju poretka moglo bi se još i zaključiti: ‘U Hrvatskoj ništa novo’, no ipak se vide i određeni nedostaci u pravoj slici, obzirom da postoji segment koji Billboard u ovom trenutku ne broji…

Glass Animals ‘Heat Waves’

Ono što je očito iz ovotjednog pregleda situacije na Top 25 Billboard Croatia Songs jest da MRC Data sistem ne broji pjesme izvedene uživo s prednatjecanja za Eurosong koje se na geolokaciji Hrvatske pregledavaju na Youtubeu.

Naime, snimka nastupa i izvedba pjesma “In Corpore Sano” beogradske pjevačice Konstrakte je nakon pobjede na Beoviziji u četiri dana postigla preko šest milijuna pregleda na Youtubeu. Ujedno, je i riječ o pjesmi koja je na prvom mjestu po Youtube trendingu u Hrvatskoj. Na Billboard Croatia Songs spomenute nema.

Podsjećamo da na listi također nije bila ni pjesma Mije Dimšić “Guilty Pleasure” prošlog tjedna, iako je spomenuta ‘pomogla’ da se na Billboard Croatia Songs pojavi pjesme “Willow” Taylor Swift (koje ovog tjedna više nije prisutna). Da MRC Data sistem slučajno broji te izvedbe uživo, ne bi se moglo dogoditi da “Guilty Pleasure” niti ne primiriše listi sa svojih 600 tisuća pregleda prošlog tjedna.

Dokaz za tu tvrdnju može se pronaći u podatku da je ovotjedni debitant na visokom 5. mjestu Billboardove ljestvice izvođač Corona s pjesmom “Playboy” koja u trenutku objave ovog teksta ima nešto više od 1,2 milijuna pregleda na Youtubeu. Jest da tu postoje i drugi faktori poput količine streaminga na servisima, no i Youtube je sasvim solidan usporedni statistički alat.

Dakle, slika poretka i trendova je krnja iz razloga što Amerikanci nisu uzeli u obzir trendove vezane za Eurosong, koji su na starom kontinentu općenito jaki. Konkretno, iz brojeva pregleda na Youtubeu je jasno da bi ovog tjedna Konstrakta bila apsolutni favorit da se kojim slučajem broje pregledi i kroz MRC Data sistem, ali ne treba izgubiti iz vida i mogućnost da nacionalne televizije kao nositelji projekata vezanih za Eurosong nisu povezane s Billboardovim mjeračem iz tko zna kojih razloga (nije isključeno da u budućnosti to neće biti regulirano kako bi se dobila još točnija slika).

Iz tog razloga ovotjedni poredak, posebice prva tri mjesta, donosi pomalo ‘autističnu sliku’. Senidah i “Behute” je i četvrti uzastopni tjedan na vrhu, a prate je i dalje Jala Brat, Devito i Buba Corelli s “Roze” na drugom mjestu, odnosno Eni Jurišić i Matija Cvek s “Trebaš li me” na 3. mjestu. Na 4. mjesto se s prošlotjednog 7. mjesta popela pjesma “Irina Shayk” Buba Corellija.

Na ostatku liste koja podsjeća na svojevrsnu kompilaciju spomenutih Buba Corellija i Jale Brata najviši pomak prema gore postigla je pjesma “Heat Waves” Glass Animalsa, koja je ujedno i jednina pjesma na engleskom jeziku u ovom trenutku na Billboard Croatia Songs ljestvici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X