Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (4. dio)

Povratak hrvatskih ljetnih festivala podjednako će ovisiti o lokalnim prilikama i svjetskim trendovima u glazbenoj industriji, a prije svega o procesu proizvodnje i distribucije cjepiva protiv covida-19.

(Foto: Roberto Pavić)

Za festivale međunarodnog ranga višestruko povezane sa svijetom prvi pokazatelji o sljedećoj sezoni doći će s prednovogodišnjih ljetnjih događanja u Australiji i na Novom Zelandu. U znatno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji od američke ili europske tamo se naveliko raspravlja o mogućnostima reaktiviranja open air festivala.

Dok medicinski eksperti upozoravaju kako će biti neophodno pričekati završetak cijepljenja i tek od 2022. ponovno dopustiti masovnija okupljanja razuzdane mladeži, festivalski promotori procijenili su da bi dvogodišnji zastoj doveo do potpunog kraha event industrije pa su neki preuzeli maksimalan rizik i najavili održavanje festivala s domaćim programom. Poslije australskih i novozelandskih dolaze na red američki proljetni mega festivali koji privlače stotine tisuća posjetitelja i diktiraju svjetske trendove, ali se postavljaju opasno blizu trenutnih žarišta pandemije. Zbog toga su opet pod velikim upitnikom kalifornijska Coachella, teksaški SXSW, kao i floridski Ultra Music. Ukoliko se Ultra u ožujku 2021. ne uspije vratiti u Miami to će neminovno zakomplicirati i najavljeni restart splitske franšize Ultra Europe u srpnju. S neviđenim globalnim poremećajem moraju se nositi se i ostali veliki hrvatski festivali.

Zoran Marić iz INmusica ipak je optimističan:  “Za festivalsku sezonu 2021. presudno je odobrenje učinkovitih cjepiva koje će ukloniti javnozdravstvenu prijetnju. Prema dostupnim informacijama od uglednih znanstvenika najmanje je pet cjepiva u završnoj fazi testiranja. Releventni inozemni mediji izvještavaju o velikoj vjerojatnosti da će učinkovita cjepiva biti u distrubuciji već krajem ove i početkom 2021. čime bi najugroženije skupine u društvu bile zaštićene. U takvom raspletu europska festivalska sezona 2021. moći će se održati, a izvjesno je da ljubitelji festivala neće htjeti propustiti još jednu sezonu ukoliko javnozdravstvene prilike omogućavaju održavanje festivala. S obzirom na odličan program 15. INmusica imamo razloga za optimizam”.

Filip Ivelja iz tvrtke A4 koja stoji iza Fresh Islanda razmatra više opcija: “ U 2021. očekujemo poboljšanje zdravstvene situacije i normalizaciju kompletnog poslovanja, te realizaciju svih naših projekata. Najznačajniji je Fresh Island Festival koji će u 2021. dobiti novo ruho, a možda i novu lokaciju. S obzirom na to da su naši gosti uglavnom iz Britanije i ostatka Europe, a izvođači iz Amerike, Engleske i Afrike nadamo se ponovnom uspostavljanju svih zračnih linija, dok od booking agencija tražimo reguliranje honorara izvođača koji su realni za naš kapacitet, standard i cijenu karte. Ukoliko to sve neće biti moguće Fresh Island će se kao i neki drugi veliki festivali u regiji okrenuti domaćoj i regionalnoj publici, a samim tim promiješati i prilagoditi glazbeni line-up domaćem tržištu.”

Nick Colgan iz The Gardena ne najavljuje zaokret u poslovanju, ali zagovara drugačiji tretman ljetnih festivala u Hrvatskoj: “The Garden je do siječnja rasprodao sedam većih evenata u Tisnom, što je značilo da bi ovog ljeta doveo preko 20 000 gostiju iz 40 zemalja na odmor u Hrvatsku, uposlio preko 200 ljudi, sklopio brojne ugovore s lokalnim i inozemnim dobavljačima, donio poveliki dobitak lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, osigurao sredstva za investiranje u nove projekte, kao i veći broj stalnih zaposlenja. Međutim, ubrzo nam je postalo jasno kako to neće biti moguće izvesti pa smo potkraj ožujka, nakon mnogo pregovora i konzultacija, odlučili odgoditi sve evente u The Garden Resortu do 2021. s nadom da ćemo se dotad vratiti u posao bez restrikcija. To je bila jako teška odluka zbog puno varijabli, no na koncu se pokazala kao jedina ispravna i odgovorna. Ekonomski udar koji ćemo pretrpjeti još se nije u potpunosti osjetio, ali naporno smo radili na proračunima i odgađali ulaganja da osiguramo izlaz iz ovog nereda kad god to bude moguće. Event industrija u cijelom svijetu još nije dobila puno pomoći od institucija i vlada, a mi nismo dobili nikakvu državnu financijsku pomoć nego smo sami pokrivali gubitke i privatnim kanalima tražili pomoć tamo gdje je bilo potrebno. Podržali su nas svi promotori, agenti, izvođači, dobavljači, festivalski staff i crew, kao i većina kupaca ulaznica. Međutim, sad nam je imperativ da dobijemo priliku razgovarati s turističkom zajednicom i nadležnim vlastima o tome kako zadržati brojne poslove i zaposlenike u sljedećih šest mjeseci i što sve možemo učiniti da nađemo put za oporavak”.

Vedran Meniga iz Pozitivnog ritma, Colganov partner u odgođenom Outlooku i Dimensionsu, odradio je cijelo ljeto na vlastitim open air projektima i uočio niz novih prepreka: “Organizacije s pedigreom i iskustvom, naučene na neočekivane i nemoguće situacije, dokazale su da se nekad odgađanja mogu realizirati, ali u posebnim okolnostima zbog epidemioloških mjera i restrikcija koje u znatnoj mjeri mijenjaju prirodu festivalskog iskustva, povećavaju troškove produkcije i smanjuju rezultate. Uz nemogućnost dolaska većeg broja inozemnih posjetitelja, prorijeđena je i domaća publika zbog straha stvorenog u kampanji koja konstantno obilježava ovakva okupljanja kao nova potencijalna žarišta epidemije. Protupravno je kreativnim industrijama i kulturnom sektoru ograničavati Ustavom zajamčeno pravo na rad, dok neki drugi uživaju povlastice i nastavljaju raditi bez restrikcija. Nekorektno je upirati prstom u festivale i koncerte jer nigdje nije zabilježen s njima povezan slučaj zaraze, za razliku od ugostiteljskih i vjerskih objekata kojima nisu bila nametnuta nikakva ograničenja. Ne znam što možemo očekivati u festivalskoj sezoni 2021., ali ovakva situacija ne obećava”.

Saznajte više: 

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (3. dio)

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (2. dio)

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (1. dio)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X