Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (4. dio)

Povratak hrvatskih ljetnih festivala podjednako će ovisiti o lokalnim prilikama i svjetskim trendovima u glazbenoj industriji, a prije svega o procesu proizvodnje i distribucije cjepiva protiv covida-19.

(Foto: Roberto Pavić)

Za festivale međunarodnog ranga višestruko povezane sa svijetom prvi pokazatelji o sljedećoj sezoni doći će s prednovogodišnjih ljetnjih događanja u Australiji i na Novom Zelandu. U znatno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji od američke ili europske tamo se naveliko raspravlja o mogućnostima reaktiviranja open air festivala.

Dok medicinski eksperti upozoravaju kako će biti neophodno pričekati završetak cijepljenja i tek od 2022. ponovno dopustiti masovnija okupljanja razuzdane mladeži, festivalski promotori procijenili su da bi dvogodišnji zastoj doveo do potpunog kraha event industrije pa su neki preuzeli maksimalan rizik i najavili održavanje festivala s domaćim programom. Poslije australskih i novozelandskih dolaze na red američki proljetni mega festivali koji privlače stotine tisuća posjetitelja i diktiraju svjetske trendove, ali se postavljaju opasno blizu trenutnih žarišta pandemije. Zbog toga su opet pod velikim upitnikom kalifornijska Coachella, teksaški SXSW, kao i floridski Ultra Music. Ukoliko se Ultra u ožujku 2021. ne uspije vratiti u Miami to će neminovno zakomplicirati i najavljeni restart splitske franšize Ultra Europe u srpnju. S neviđenim globalnim poremećajem moraju se nositi se i ostali veliki hrvatski festivali.

Zoran Marić iz INmusica ipak je optimističan:  “Za festivalsku sezonu 2021. presudno je odobrenje učinkovitih cjepiva koje će ukloniti javnozdravstvenu prijetnju. Prema dostupnim informacijama od uglednih znanstvenika najmanje je pet cjepiva u završnoj fazi testiranja. Releventni inozemni mediji izvještavaju o velikoj vjerojatnosti da će učinkovita cjepiva biti u distrubuciji već krajem ove i početkom 2021. čime bi najugroženije skupine u društvu bile zaštićene. U takvom raspletu europska festivalska sezona 2021. moći će se održati, a izvjesno je da ljubitelji festivala neće htjeti propustiti još jednu sezonu ukoliko javnozdravstvene prilike omogućavaju održavanje festivala. S obzirom na odličan program 15. INmusica imamo razloga za optimizam”.

Filip Ivelja iz tvrtke A4 koja stoji iza Fresh Islanda razmatra više opcija: “ U 2021. očekujemo poboljšanje zdravstvene situacije i normalizaciju kompletnog poslovanja, te realizaciju svih naših projekata. Najznačajniji je Fresh Island Festival koji će u 2021. dobiti novo ruho, a možda i novu lokaciju. S obzirom na to da su naši gosti uglavnom iz Britanije i ostatka Europe, a izvođači iz Amerike, Engleske i Afrike nadamo se ponovnom uspostavljanju svih zračnih linija, dok od booking agencija tražimo reguliranje honorara izvođača koji su realni za naš kapacitet, standard i cijenu karte. Ukoliko to sve neće biti moguće Fresh Island će se kao i neki drugi veliki festivali u regiji okrenuti domaćoj i regionalnoj publici, a samim tim promiješati i prilagoditi glazbeni line-up domaćem tržištu.”

Nick Colgan iz The Gardena ne najavljuje zaokret u poslovanju, ali zagovara drugačiji tretman ljetnih festivala u Hrvatskoj: “The Garden je do siječnja rasprodao sedam većih evenata u Tisnom, što je značilo da bi ovog ljeta doveo preko 20 000 gostiju iz 40 zemalja na odmor u Hrvatsku, uposlio preko 200 ljudi, sklopio brojne ugovore s lokalnim i inozemnim dobavljačima, donio poveliki dobitak lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, osigurao sredstva za investiranje u nove projekte, kao i veći broj stalnih zaposlenja. Međutim, ubrzo nam je postalo jasno kako to neće biti moguće izvesti pa smo potkraj ožujka, nakon mnogo pregovora i konzultacija, odlučili odgoditi sve evente u The Garden Resortu do 2021. s nadom da ćemo se dotad vratiti u posao bez restrikcija. To je bila jako teška odluka zbog puno varijabli, no na koncu se pokazala kao jedina ispravna i odgovorna. Ekonomski udar koji ćemo pretrpjeti još se nije u potpunosti osjetio, ali naporno smo radili na proračunima i odgađali ulaganja da osiguramo izlaz iz ovog nereda kad god to bude moguće. Event industrija u cijelom svijetu još nije dobila puno pomoći od institucija i vlada, a mi nismo dobili nikakvu državnu financijsku pomoć nego smo sami pokrivali gubitke i privatnim kanalima tražili pomoć tamo gdje je bilo potrebno. Podržali su nas svi promotori, agenti, izvođači, dobavljači, festivalski staff i crew, kao i većina kupaca ulaznica. Međutim, sad nam je imperativ da dobijemo priliku razgovarati s turističkom zajednicom i nadležnim vlastima o tome kako zadržati brojne poslove i zaposlenike u sljedećih šest mjeseci i što sve možemo učiniti da nađemo put za oporavak”.

Vedran Meniga iz Pozitivnog ritma, Colganov partner u odgođenom Outlooku i Dimensionsu, odradio je cijelo ljeto na vlastitim open air projektima i uočio niz novih prepreka: “Organizacije s pedigreom i iskustvom, naučene na neočekivane i nemoguće situacije, dokazale su da se nekad odgađanja mogu realizirati, ali u posebnim okolnostima zbog epidemioloških mjera i restrikcija koje u znatnoj mjeri mijenjaju prirodu festivalskog iskustva, povećavaju troškove produkcije i smanjuju rezultate. Uz nemogućnost dolaska većeg broja inozemnih posjetitelja, prorijeđena je i domaća publika zbog straha stvorenog u kampanji koja konstantno obilježava ovakva okupljanja kao nova potencijalna žarišta epidemije. Protupravno je kreativnim industrijama i kulturnom sektoru ograničavati Ustavom zajamčeno pravo na rad, dok neki drugi uživaju povlastice i nastavljaju raditi bez restrikcija. Nekorektno je upirati prstom u festivale i koncerte jer nigdje nije zabilježen s njima povezan slučaj zaraze, za razliku od ugostiteljskih i vjerskih objekata kojima nisu bila nametnuta nikakva ograničenja. Ne znam što možemo očekivati u festivalskoj sezoni 2021., ali ovakva situacija ne obećava”.

Saznajte više: 

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (3. dio)

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (2. dio)

Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih festivala (1. dio)

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X