Blistava prošlost i neizvjesna budućnost hrvatskih ljetnih glazbenih festivala

Revitalizacija hrvatskih ljetnih glazbenih festivala trajat će puno dulje od potrage za odgovarajućim cjepivom.

18. Seasplash festival – Corona dance izdanje održano na Martinskoj kraj Šibenika 2020. godine (Izvor: Pozitivan ritam)

Na ulazu u kamp Martinska pokraj Šibenika festivalske hostese Pozitivnog ritma s osmijehom skrivenim ispod zaštitne maske prikupljaju imena i telefonske brojeve za praćenje kontakata u slučaju izbijanja zaraze Covidom-19.

Redarska služba provjerava tjelesnu temperaturu novopridošlim posjetiteljima. Osamnaesti Seasplash uspio je potpuno uskladiti četvorodnevni festivalski program na tri pozornice s propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama za velika okupljanja.

Najdugovječniji hrvatski open air festival, lani premješten iz Pule u Šibenik, u srpnju 2020. izgledao je kao jedinstven sociokulturni eksperiment. Seasplash je još jedanput zaplesao na Martinskoj u ritmu dub reggaea, drum’n’bassa i hip hopa prkoseći neviđenoj globalnoj pandemiji koja je u Hrvatskoj onemogućila održavanje tridesetak etabliranih ljetnjih festivala suvremene glazbe na Jadranu i desetak u kontinentalnom podneblju.

Dok su se drugi festivalski promotori bavili zbrajanjem pretrpljenih gubitaka, povratom ulaznica i zamršenim pregovorima s koncertnim agencijama oko preslagivanja odgođenog programa za sljedeću godinu, produkcijski tim Pozitivnog ritma neumorno je pripremao teren za ovogodišnji Seasplash Corona Dance. U toj akciji imao je dosta sreće s povoljnom epidemiološkom situacijom oko Šibenika, ali je početnu prednost osigurao ranijim strateškim odlukama. Pozitivan ritam je kao dugogodišnji hrvatski partner visoko tarifnog britanskog Outlooka u Puli razradio vlastitu festivalsku produkciju prema svjetskim standardima. S takvim iskustvom na Martinskoj je zaposjeo lokaciju nesrazmjernu veličini Seasplasha, što se prošle godine moglo procjenjivati kao dugoročna investicija i adut za privlačenje većih internacionalnih festivala zainteresiranih za dislociranje u Dalmaciju. U dramatično izmjenjenim okolnostima višak prostora omogućio je držanje poželjne socijalne distance i relaksiranu atmosferu u kojoj su se momentalno počele otkrivati ostale prednosti kultnog festivala.

Izostanak najatraktivnijih inozemnih izvođača primoranih na odgađanje europske turneje i nedolazak bjelosvjetskih festivalskih nomada koji su zapeli na otkazanim letovima i zatvorenim granicama preusmjerili su Seasplash na domaći program za domaću publiku. Naoko riskantan zaokret na koncu je pokazao kako i na jednoj i na drugoj strani ima više nego dovoljno potencijala za održavanje respektabilnog festivala, prije svega zahvaljujući marljivom i predanom radu na oblikovanju autohtone festivalske kulture započetom davnog ljeta 2002. u prašnjavom ambijentu prvog pulskog Seasplasha.

Niskobudžetni DIY projekt udruženih zagrebačkih i pulskih pankera fasciniranih moćnim zvukom UK dub reggae sound systema nije mogao uspjeti preko noći u zemlji koja je ljetne glazbene festivale doživljavala kroz TV prijenose natjecanja u dalmatinskoj pismi na Prokurativama. Višednevni open air festival na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo s publikom smještenom u festivalskom kampu predstavljao je posve drugačiji doživljaj glazbe čak i za poslijeratnu hrvatsku alternativnu scenu koja se razvijala unutar klupske kulture i nije imala značajnijih dodira s festivalima osim na prekograničnim ekskurzijama.

Seasplash je strpljivo gradio vlastitu festivalsku kulturu i nekoliko godina kasnije spremno dočekao Outlook, a zatim i Dimensions. Pošto su se na tvrđavi utaborili festivali daleko veći i neusporedivo skuplji od Seasplasha nekadašnji pankerski entuzijazam pretvorio se u ozbiljan biznis, a tvrtka Pozitivan ritam ušla je na velika vrata u hrvatsku event industriju. U rekordnim sezonama na Štinjanu Seasplash je neupućenima mogao izgledati kao zagrijavanje za Outlook i Dimensions oko kojih se vrti lova, publicitet i interesi, ali njegov stari pogon za unapređenje domaće festivalske kulture i dalje je radio punim kapacitetom.

Kad je cjelokupnu event industriju pogodio zastoj zbog pandemije Covida-19 iskoristio je rijetku privilegiju da većinu izvođača može dobiti iz redova svoje stare publike. Revitalizacija hrvatskih ljetnih glazbenih festivala trajat će puno dulje od potrage za odgovarajućim cjepivom. U tom procesu neophodno je razdvojiti vrijednosti festivalske kulture od interesa event industrije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X