Bojana Vunturišević u Vintage Industrialu – Full control

Beogradska glazbenica sinoć je u Vintage Industrialu predstavila publici u Zagrebu nove pjesme s recentnog albuma ‘Ljubav’ i naravno prošla kroz hit-zgoditke svoje karijere.

Bojana Vunturišević u Vintage Industrialu (foto: Vedran Metelko)

Kad god sam imao priliku gledati i slušati Bojanu Vunturišević, još otkad je pjevala u grupi Svi na pod!, dojam je uvijek isti, a taj je da ona živi za izlazak na pozornicu. I mislim da je ništa u tom trenutku ne bi smelo, čak i da odleti krov kluba ona bi nastavila kao da se ništa nije dogodilo i nastupala takvim žarom kao da joj je to prva i posljednja prilika za zgrabiti pažnju publike pred sobom. A ako je nešto bitno u glazbi, to je da izvođači „grizu i ne puštaju“. Bojana, naravno itekako ima dovoljno čvrste autorske pozadine za tako nešto, još otkada je zapažena kao samostalna autorica i pjevačica zahvaljujući regionalnom hitu „Kese etikete“, da bi s vremenom došla do toga da se može reći da je postala glavna autorica za slovensku pjevačicu Senidu, koja, kao što je poznato razvaljuje balkanske pozornice gdje god se ukaže.

Dakle, Bojana Vunturišević bi i sa spomenutim backgroundom bila zapažena, no tu je i nadogradnja koja se tiče, ne samo feminističke borbe u ideološkom smislu, već i realnoj  borbi nje kao pojedinke u tome da se izbori za svoje mjesto pod Suncem sad i ovdje u regionalnom glazbenom okruženju. U tom smislu je veza između Bojane i njene publika daleko čvršća i dublja. Dakle, ne veže ih samo zborno pjevanje njenih uspješnica. To je da se poslužim njenim rječnikom: alijansa.

Bojana Vunturišević u Vintage Industrialu (foto: Vedran Metelko)

Jest da na novijem materijali u njenom izričaju postoji koketiranje s modernim trap folk zvukom koji je zaludio Balkan, ali sve to pogoni izuzetno uigrani bend koji sve svira uživo, čemu treba još pridodati ni manje ni više nego četiri prateće pjevačice. Nema prepuštanja slučaju niti jednog segmenta i ako se pita Bojanu (a pita je se) ne pada joj na pamet da bi varala publiku na matrice, već tko god je kupio ulaznicu zna da će dobiti prvoklasnu koncertnu svirku uživo.

Prvi dio koncerta bio je više po ukusu Bojanine publike, a malo manje po ukusu autora ovih redaka, u smislu da je možda bilo zericu previše balada (iako je prisutne pogađao svaki stih), no to je nadoknađeno u drugom dijelu. Cijela stvar je možda još više otkačila u pozitivnom smjeru nakon pjesme „Amy & Blake” posvećene preminulog glazbenoj ikoni Amy Winehouse, kad je Vunturišević zapjevala: „Možda me Beograd koči, možda mi Zagreb otvori oči“, uvodne stihove njene pjesme „E70“, jer eto ako je neka pjesma kao stvorena da „plane“ u Zagrebu, to je ta.

Bojana Vunturišević u Vintage Industrialu (foto: Vedran Metelko)

Plamen je razbuktala pjesma „Senida“, drum & bass kanonada koju je Bojana napisala za već spomenutu slovensku pjevačicu, a drum & bass ritam nije stao obzirom da je krenula i obrada „Full Control“ beogradske grupe Eyesburn. Bojana ju je najavila kao himnu iz vremena rušenja Slobodana Miloševića s vlasti, a sve je na kraju zapečatila „Ljubav“, naslovna pjesma s novog albuma.

Koncert je s bisom bio tempiran na sat i pol, a Bojana je na kraju obećala prisutnima da će morati doći ponovno u Zagreb; i na jesen i na zimu, kako bi se iskupila za to što je dugo nije bilo u ovom gradu. Što bi se reklo; ljubav je obnovljena. Bojana Vunturišević i dalje ima potpunu kontrolu kad su koncerti u pitanju.

Saznajte više:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X