Bow vs Plectrum ‘Strings Only’ – soundtrack nesnimljenog filma

Domaći dvojac Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas) ima novi album. Recenzija.

Bow vs Plectrum – Strings Only

Nemojte se odmah početi pretjerano radovati, dugoročne nade svakako nema. Na kratke staze, pak, uvijek se pojavi neki mikrofenomen koji nam probudi optimizam i dade naslutiti da možda nećemo, kulturološki, propasti kao društvo. Recimo, Bow vs Plectrum. Jedan svira kontrabas, drugi tamburicu, izvode vlastite skladbe i obrade, a da pritom nijedna nije od Michaela Jacksona ili AC/DC, već tu i tamo poneki tradicional ili jazz klasik. Taj i takav etno-jazz, koji maštovito i s lakoćom sviraju Tihomir Hojsak i Filip Novosel, prvo je Bow vs Plectrum odveo na turneju pa Americi, zatim i po Kini, donio im je nekoliko nominacija za Porin, a čitamo ovih dana da se našao čak i sponzor koji im je dao auto. Najsvježija vijest kaže da dvojac odlazi u Washington na obilježavanje 25 godina uspostave diplomatskih odnosa između SAD i Hrvatske.

Apsolutni uspjeh. I to ne samo zato što im je, po komercijalnim kriterijima, krenulo s karijerom otkad su se udružili, već zato što nisu upali u crossover zamku. Odnosno, prekoračili su crtu koja dijeli klasični izražaj od pop-kulture, a da pritom nisu izgubili na reputaciji u svijetu “ozbiljne” glazbe. Zapravo su pronašli pravu mjeru, balans kojim su donijeli klasiku, etno i jazz na radiofrendly razinu, a istovremeno nikom ne pada na pamet da ih “optuži” za “prostituciju”. A valjda su, to ćemo vidjeti s protokom vremena, učinili uslugu i kontrabasu i tamburi kod pop publike, skinuvši s njih predrasudnu stigmu “klasičnog”, odnosno “svadbarskog” instrumenta. Ukratko, učinili su “dosadne” instrumente uzbudljivima.

Dakle, Filip Novosel na tamburici i Tihomir Hojsak na kontrabasu. Već su prvim albumom “Gudalo protiv trzalice”, iz 2016. godine, dokazali da je ekperiment spajanja dva dosad nespojena žičana instrumenta – uspio. Njihov drugi album, nazvan “Strings Only”, na neki je način usavršena i produžena verzija debitantskog uratka, nastavak priče koja se, pak, ovog puta čita na sasvim drugačiji način.

“String Only” suradnja je dvojca Bow vs Plectrum sa Zagrebačkom filharmonijom. Novosel i Hojsak pojačali su se s dvadesetak muzičara, no ni u jednom trenutku nisu dopustili da ih takvo ozračje ponese, pa da se sve pretvori u osmišljavanje kompliciranih i pretencioznih aranžmana. Njih dvojica cijelo vrijeme vode kolo, filharmoničari su pripitomljeni, u službi vizije i koncepta.

“String Only” ispao je, sasvim nesvjesno, kao soundtrack nesnimljenog filma. Od sladbi s prvijenca tu su dva udarna aduta “Mista Dance” i “Bow vs Plectrum”, za ovu priliku produženi dvije do tri minute, pomno razrađene, ali i dalje s prepoznatljivim, catchy melodijskim detaljima. Ova druga, “Bow vs Plectrum”, izrasla je u lirsku epopeju, obogaćena zborom. S prvog albuma prearanžirana je i “Kit Blues”, koju možemo, kad smo se već uhvatili paralele s filmom, komotno zamisliti u nekom od nastavaka 007 franšize.

Tmurni i brzi kontrabas glavna je uloga u “Balkanici”, skladbi poprilično inovativnih aranžmana, a romantično, zlatno doba Hollywooda, ako želimo, možemo prepoznati u “Dalmatian Sunrise”, gdje je Filharmonija prvi i jedini put na albumu puštena s lanca. Filigranski vez tamburice ocrtava “Hard Times”, dok se “Blue Blouse Blues” znalački pretvara u bećarski valcer. Jedini tradicional na albumu je makedonska “Eleno kerko, Eleno”, a sam kraj albuma “Wanna Jam?” Novosel i Hojsak ostavili su samo za sebe.

“Bow vs Plectrum” znaju koliko vrijede, zato i jesu tekstualni dio CD-a napisali isključivo na engleskom, njihovi dometi su tko zna gdje… Album “String Only”, s toliko žica na okupu, govori tisuću jezika, a strast, mudrost i muzikalnost učinit će ga jednim od albuma godine, i u klasičnom i u pop svijetu.

Ocjena: 9/10

(Aquarius Records, 2017)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X