Britanski parlament traži reset glazbene industrije – preporuča se pravična podjela sa streaming servisa i ograničavanje monopola

Odbor za digitalnu kulturu, medije i sport (DCMS) osnovan od strane Parlamenta u svom Izvješću kao preporuku Vladi Velike Britanije navodi dva velika problema britanskog glazbenog tržišta koje treba riješiti: prvi je naknada za umjetnike od streaming platformi, a drugi monopol tri najveća diskografska diva.

Britanski parlament (Foto: Wikipedia)

Sinoć su, nakon temeljite šestomjesečne istrage koju je sprovela specijalna komisija (DCMS – Digital, Culture, Media and Sport Comitee) britanskog parlamenta a po pitanju Ekonomije glazbenog streaminga, objavljeni zaključci u kojima se poziva (kako navodi BBC u svom izvješću) na „kompletan reset“ industrije kako bi se osigurala pravična naknada za umjetnike.

Komisija sastavljena od članova parlamenta je izdala preporuke Vladi da regulira odnose u glazbenoj streaming industriji. Kako navode na portalu Music Business Worldwide: “Naši nam izvori kažu da izvješće, koje je objavio Odbor za digitalnu kulturu, medije i sport (DCMS) osnovan od strane britanskog Parlamenta, daje dvije posebne preporuke britanskoj vladi zbog kojih će velike diskografske kuće biti u neugodnoj situaciji.”

Prva od ovih preporuka odnosi se na pravo na “pravičnu naknadu”, što su nedavno između brojnih podržali i umjetnici poput Sir Paula McCartneya, Chrisa Martina i Stevie Nicks.

Članovi parlamenta (saborski zastupnici) koji stoje iza istrage streaminga pozivaju britansku vladu da uvede pravo umjetnicima da zarađuju od ‘pravične naknade’ na digitalnim platformama, kažu izvori Music Business Worldvidea.

Ovo bi potencijalno moglo promijeniti perspektivu interaktivnih preslušavanja i reprodukcije glazbe na platformama poput Spotifyja koje bi se prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva tretiralo kao ‘iznajmljivanje’, a 50% od generirane naknade za snimljenu glazbu plaćalo bi se izravno izvođačima putem društva za naplatu prava.

Protiv toga se dosad borila britanska diskografska industrija. BPI, koja zastupa velike izdavačke kuće u Velikoj Britaniji, opisala je takvo viđenje kao “recept za katastrofu” koji bi “dramatično smanjio ukupan fond autorskih honorara dostupan etiketama i izvođačima”.

Upravu tu je druga istaknuta preporuka u novom izvještaju Economics Of Music Streaming kojim odbor izravnije usmjerava oružje na glavne igrače.

Odbor preporuča parlamentu Velike Britanije da onemogući monopol tj. dominaciju velikih diskografa (Universal Music, Sony Music i Warner Music) u britanskom tržišnom natjecanju. Unutar ove preporuke, u izvješću se ukazuje na posebnu zabrinutost zbog navodne neravnoteže u tržišnoj snazi ​​s kojom se suočavaju umjetnici koji pregovaraju o potpisivanju s velikim diskografskim kućama.

Također se tvrdi da su preporuke Vladi opravdane zbog nedostatka transparentnosti u vezi s pregovorima o privatnom licenciranju velikih izdavačkih kuća sa streaming servisima – pogotovo problem mogu li ti dogovori stvoriti povlastice za glavne diskografe koje ometaju neovisne izdavačke kuće i / ili umjetnike.

Izvješće izražava i zabrinutost zbog zaštite „sigurne luke“ koju YouTube trenutno uživa na britanskom tržištu. Također potiče vladu Velike Britanije da razmotri ravnotežu između naknade za pjesmu u odnosu na pravo snimanja od tantijema na streaming platformama.

Britanski mediji se u konačnici slažu da izvješće Odbora za digitalnu kulturu, medije i sport (DCMS) izgleda dvojako. Prvo je da usvajanjem izvješća Odbora krene u pokretanja prava “jednake naknade” od zarade na streaming servisima, a drugo da krene u ograničavanje monopola od strane tri najveće diskografske kompanije prisutne na svom teritoriju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X