Chui na Tuškancu – jer svirati se mora unatoč kiši

‘Bolje mi je nego hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji protiv Austrije’ je jedna od misli koja se motala po glavi tijekom projekcije filma +Berlin – simfonija velegrada’ za koju je kvartet Chui podario muziku. Očekivao sam laganu pobjedu Modrića i ekipe, tako da bi ova konstatacija u tom kontekstu značila nešto drugo.

Chui na Ljetnoj pozornici Tuškanac (foto: Vedran Metelko)

Šok i nevjerica uslijed loših sportskih vijesti nije pokvarila odličan dojam koji su ostavili Toni Starešinić, Konrad Lovrenčić, Vojkan Jocić i Ivan Levačić, okupljeni oko imena Chui. Naravno, uz onakvu igru hrvatske nogometne reprezentacije ne bi bilo teško biti bolji od uvijek neugodne Austrije. Chui je pak svoju bitku s uvijek neugodnom kišom, koja je tijekom večeri zamalo stala, a zamalo i ne, uspješno dobio, jer, kako kaže natječaj Ministarstva kulture u sklopu kojeg su osigurana financijska sredstva pomoći u ublažavanju posljedica pandemijske koncertne suše – svirati se mora.

Koncertom na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac sastav Chui je htio obilježiti svojih prvih deset godina postojanja, u kojih se šćućurilo 6 albuma, razne suradnje i priznanja. Nije loše za sastav koji je svoju priču počeo neobaveznim sviruckanjem članova koji su čekali da im se na probi priključi ostatak ekipe. Toni, Vojkan, Konrad i Ivan sjajno sviraju eksperimentalnu, ali pristupačnu i vrlo jasno smišljenu muziku s glavom i repom koja velik dio svojih korijena ima u jazz rocku, kraut rocku i elektronici.

Chui na Ljetnoj pozornici Tuškanac (foto: Vedran Metelko)

Ovaj koncert na Ljetnoj terasi kina Tuškanac bio je prezentacija muzike s projekcijom nijemog dokumentarca “Berlin – simfonija velegrada” redatelja Waltera Ruttmanna iz 1927. Chuijevci su muziku uz ovaj film premijerno izveli sada već davne i potpuno drugačije 2019. godine, povodom otvorenja Berlinale Specijala u kinu Tuškanac.

Reakcije su bile više nego pozitivne, pa je dotična muzika završila na recentnom albumu “Zagreb – Berlin”. Topla, čeznutljiva i krhka muzička potka Chuijevaca u filmu vrsno balansira urbanoj neurozi s iščekivanjima što donosi budućnost. Velika snaga grupe je u tome što zvuče kao da mogu odsvirati bilo što eksperimentalno – to će opet naći svoj put da bude pristupačno, da se uvuče u uši i zadrži tamo. Kompletan ambijent je zbog kiše bio daleko od idealne konfiguracije za koncert, ali opći dojam je bio – jednom u životu.

Chui na Ljetnoj pozornici Tuškanac (foto: Vedran Metelko)

Ni Chuijevcima nije bilo svejedno, no možda je baš ta neizvjesnost zbog vremenskih uvjeta dala završnu oštricu njihovim izvedbama, tako da – bila bi šteta da se nastup odgodio. Prije koncerta sam očekivao “za bis” ili specijalni dodatak “Kalelargu” kao posvetu Kreši Ćosiću, njegovim danima u Ciboni, i obližnjem legendarnom košarkaškom igralištu, no očekivao sam svašta (vidi početak teksta). I ovako je bilo izvrsno.

Izvedbe članova grupe su toliko konstantno dobre da bi veća vijest bila loše odsviran koncert, ali, eto, u nedostatku toga, i ovaj izvještaj će valjda poslužiti svrsi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X