Članovi iranskog benda Confess osuđeni na zatvor i bičevanje zbog sviranja metala

Glazbenicima je odobren azil u Norveškoj.

Confess

Nikana “Siyanora” Khosravija i Arasha “Chemical” Ilkhanija, članove iranskog metal benda Confess, 2015. je uhitila Vojska čuvara islamske revolucije zbog svetogrđa i drugih optužbi vezanih za izražavanje protureligijskih i proturežimskih stavova svojom glazbom. Iako su Khosravi i Ilkhani potražili azil u Norveškoj, nedavno su osuđeni na ukupno 14 godina zatvora i 74 udaraca bičem zbog sviranja heavy metala u svojoj domovini.

Khosravi je osuđen na dvanaest i pol godina u zatvoru i 74 udraca bičem, a Ilkhani izvorno na šest godina, ali je kazna smanjena na dvije godine. Popis optužbi uključuje “vrijeđanje svetosti Islama”, “uznemiravanje javnog mnijenja glazbom koja sadrži proturežimske tekstove i uvredljiv sadržaj te davanje intervjua opzicijskim medijima.” Optuženi su i za “vrijeđanje Vrhovnog vođe i predsjednika.”

Khosravi tvrdi kako su izbjegli smaknuće rupom u iranskom šerijatskom zakonu. “Ako uvrijedite Proroka pogubit će vas, jer on je mrtav i ne može se braniti. Ali ako bogohulite i dovodite u pitanje postojanje Boga, on vam može oprostiti. Tako da nas nisu pogubili,” kaže Khosravi.

Dodatno su osuđeni i za napuštanje zemlje nakon plaćanja jamčevine u iznosu od 30,000 američkih dolara svaki. Momci su potom pobjegli u Tursku odakle su podnijeli žalbu protiv optužbi. Sada žive u Norveškoj, gdje im je odobren azil i dopuštanje sviranje. Objavili su i novi singl, “Evin”, nazvan prema iranskom zatvoru u kojem su bili utamničeni. Pjesma će se naći na njihovom novom albumu “Revenge at All Costs” koji je najvećim dijelom napisan u razdoblju dok su čekali suđenje u Tehranu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X