Mario Knezović: Zoster će svirati u Šibeniku najbolje dosad

Premijerni šibenski nastup mostarskog benda Zoster bit će u petak, 12. srpnja na prvom danu Regius Festivala. Tom prilikom popričali smo s frontmenom Mariom Knezovićem.

Zoster (Foto: promo)

Iako je grupa Zoster osnovana prije gotovo 20 godina, točnije 2000., bend, koji je s vremenom postao jedan od najjačih live regionalnih bendova, nikad nije svirao u Šibeniku. Zoster uz Maria Knezovića čine gitarist Attila Aksoj, klavijaturist Adis Sirbubalo, basist Nikola Galić i bubnjar Goran Rebac. Kad je Mario s ekipom osnovao bend, uzeli su ime Zoster (op.a. virusni herpes) kao odgovor na jedan opći pad imuniteta u društvu. Bend koji kombinira reggae/dub zvuk s rockom snimio je u međuvremenu četiri studijska albuma koja se mogu podijeliti u dvije faze prema zvuku i poetici. Prvoj fazi pripadaju albumi „Ojužilo“ i „Festival budala“, a drugoj „Imači kada“ i „Srce uzavrelo“.

Dalmatinci su malo drugačija publike od one u Zagrebu koja vas je odlično prihvatila. S čim planirate ‘napasti’ Šibenčane i njihove goste?

Mario Knezović: Sviramo najbolje od Zostera dosad. To svaki put kažem. I svaki put mislim tako. I tako bude! Nekad bude, nekad ne bude. Raduje nas nastup na Regius festivalu. Očekujemo dobru zabavu, a tko zna što nas sve čeka tamo.

Na Regiusu ove godine uz vas nastupaju Električni orgazam, Eyesburn, Sajsi MC, Stoka, Cold Snap, Them Moose Rush i Piknik Park – Linkin Park tribute band i drugi. Koga bi vi voljeli od njih čuti uživo?

Mario Knezović: Volio bih čuti svakog od njih i vjerojatno i hoću.

Je li se nazire podizanje imuniteta ili je bolest autoimuna kad je u pitanju Balkan i „ko je jamio, jamio je“?

Mario Knezović: Ja sam optimista, iako nemam razloga za to. Nadam se da će sve biti bolje.

Čitala sam da imate blago opsesivno-kompulzivni poremećaj s brojem 10. Broj pjesama mora biti deset ili se album mora zvati po desetoj pjesmi. Što je s tim?

Mario Knezović: Dobro ste čitali, samo sad nije deset nego dvanaest.

Imate osim toga još neke „ludosti“?

Mario Knezović: Brojim stepenice kad se penjem, jer kad silazim nemam kad.

Dio benda (uključujući vas) živi u Zagrebu, dio u Mostaru. Koje podneblje djeluje inspirativnije za pjesme?

Mario Knezović: Svako na svoj način. Zagreb je kontinent, Mostar je Mediteran. I ta promjena dođe nekako prirodno kao godišnje doba. Ljeti Mostar, zimi Zagreb.

Kakva je danas atmosfera u Mostaru u odnosu na ratno razdoblje? Vidite li sad kad živite u Zagrebu neke stvari drukčije?

Mario Knezović: Mostar je moj rodni grad i uvijek ću mu se vraćati. Mostar se voli i o njemu uvijek s ljubavlju . Iz Zagreba volim ga još više.

Kada si dio benda, valjda kao i u životu, mora postojati kompromis. Koliko je teško zadovoljiti da svi budu sretni?

Mario Knezović: Pa ne računamo s tim da svi budemo sretni, nismo svi isti i ne lučimo hormon sreće svi podjednako na identičan podražaj. Kao i sve u životu.

Uz glazbene vode, s vremena na vrijeme zaplivate i u glumačkima pa tako iza sebe imate desetak uloga u dugometražnim i kratkometražnim filmovima. Pitate li ponekad za savjet suprugu Dijanu Vidušin, našu nagrađivanu glumicu, ili vašeg brata također glumca, Slavena Knezovića?

Mario Knezović: Oni mene pitaju za savjet…. Ja sam Chuck Norris u mojoj familiji.

Vi i supruga imate kćeri blizanke. Koja je najbolja stvar koju ste uz njih naučili?

Mario Knezović: Naučio sam razmišljati o svijetu na dugoročniji način. Htio bih ga sačuvati za njih pa sam tako naučio nositi ruksak na tržnicu i u njega stavljati namirnice umjesto u plastične vrećice i još učim. Iako sam Mario, prije nisam mario. Sad marim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X