Cobainova ‘MTV Unplugged’ gitara ide na aukciju, početna cijena je 1 milijun dolara

Frontman grupe Nirvana svirao je Martin D-18E iz 1959. na nastupu u New Yorku pet mjeseci prije smrti.

Kurt Cobain na ‘MTV Unplugged’ (Izvor: Youtube)

Gitara koju je koristio frontmen Nirvane Kurt Cobain tijekom čuvenog koncerta “MTV Unplugged” na njujorškom koncertu ide pod aukcijski čekić, s početnom procjenom na milijun dolara.

Martin D-18E iz 1959. godine predstavljen je u studenom 1993., pet mjeseci prije Cobainove smrti u dobi od 27 godina.

Unplugged nastup Nirvane ostaje jedan od najpoznatijih tog sastava, dok je istoimeni album nadaleko cijenjen. Gitara je glavna stavka na događaju Music Icons koje će Juenove aukcije započeti na Beverly Hillsu u lipnju ove godine.

Darren Julien, predsjednik aukcijske kuće, rekao je: „Julien’s Auctions s ponosom nudi ovu povijesnu gitaru Kurta Cobaina koji je svojom mitskom izvedbom predvodio Nirvanu na “MTV Unplugged” koncertu u New Yorku, uveličavši pop kulturu u cjelini. Ova je važna gitara zaslužila svoje zasluženo mjesto u povijesti rock’n’ rolla kao instrumenta kojeg je svirao jedan od najutjecajnijih glazbenika na jednom od najupečatljivijih nastupa svih vremena.”

Cobainova gitara dolazi s originalnim koferom kojeg je Kurt Cobain ukrasio letkom punk rock sastava Poison Idea iz 1990. godine i albuma “Feel the Darkness”.

Na prodaji će se naći i druge memorabilije i instrumenti Nirvana, uključujući Fender Strat kojeg je Cobain koristio tijekom turneje “In Utero” 1994. godine i srebrna košulja koju je nosio u video spotu “Heart-Shaped Box”.

Prošle godine, pulover koji je Cobain nosio za vrijeme “Unplugged” izvedbe Julien’s Auctions prodao je za rekordnih 334.000 dolara. Aukcija Music Icons održat će se uživo i preko interneta na Beverly Hillsu 19. i 20. lipnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X