Crime & the City Solution u Boogaloou – oluja s neba nad Berlinom

Crime & the City Solution priredio nam je izrazito upečatljivu glazbenu pustolovinu utopljenu u buku i mrak.

Crime & the City Solution u Boogaloou (foto: Ivan Laić)

Kad bi vam na nekom naprednom glazbenom kvizu postavili pitanje o mladom australskom pjevaču koji krajem sedamdesetih u matičnoj zemlji osniva bend, da bi zatim sreću tražio prvo u Londonu, pa zatim sredinom osamdesetih i u Berlinu, a svirao je sa zemljacima kao što su Rowland S. Howard i Mick Harvey, kao i s članovima njemačkih industrial legendi Einstürzende Neubauten, vjerojatno biste poput svih ostalih s lakoćom pogodili da je riječ o Nicku Caveu. No jednako bi točan odgovor bio i Simon Bonney, osnivač i jedini stalni član grupe Crime & the City Solution koja je sinoć nakon 45 godina postojanja nastupila u Zagrebu.

Životni putovi Bonneyja i Cavea čine se izrazito isprepletenima, a najočitija razlika između njih dvojice evidentna je iz njihovih ovotjednih nastupa u Zagrebu. Dok potonji svira kao glavni headliner najvećeg festivala u zemlji, drugi nekoliko dana kasnije nastupa pred uvrh glave dvije stotine duša u maloj dvorani Boogalooa. Dok se Cave tamo negdje u devedesetima probio u mainstream rocka i otad samo nastavio rasti, Bonney je i dalje čvrsto zakopan u underground i vjerojatno se tu osjeća dobro, premda neupitno zaslužuje više.

U najnovijoj verziji Crime & the City Solution Bonneyja prati peteročlani sastav u kojem se najviše ističu violinistica Bronwyn Adams koja je s njim još od berlinskih dana te nova akvizicija, gitarist i klavijaturist Georgio Valentino koji služi kao neka vrsta glazbenog direktora benda u ovoj formaciji. Setlista se najviše oslanja na najplodnije razdoblje benda, to jest njegovu berlinsku fazu u sličnom obliku zabilježena na deset godina staroj kompilaciji “An Introduction to… Crime & the City Solution: A History of Crime – Berlin 1987-1991”. Tom materijalu dodaju i dvije pjesme s aktualnog studijskog albuma “American Twilight” iz 2013. godine (uvodni singl “Goddess”, kao i naslovna pjesma izvedena na bisu), kojim je započeta sljedeća, američka faza benda, ali nakon kojeg još uvijek čekamo neko novo poglavlje.

Crime & the City Solution u Boogaloou (foto: Ivan Laić)

Bend je na pozornicu izišao s priličnim kašnjenjem, kao da se čekalo da se privuče i zadnji posjetitelj koji nije ni shrvan umorom od nedavno završenog INmusic festivala, niti u suprotnom makar i iz znatiželje otišao vidjeti što se to događa na koncertu najnovije regionalne atrakcije Konstrakte. Nestrpljiva publika sve je brzo oprostila kad su otvorili s “All Must Be Love” s izvrsnog albuma “Shine” iz 1988. godine. Uslijedila je ništa manje moćna “Keepsake”, a zatim i “I Have a Gun” koja ne samo naslovom već i zvukom koji kombinira glazbu s američkog zapada s prljavim europskim post punkom osamdesetih djeluje kao posveta ‎Jeffrey Leeju Pierceu i njegovom The Gun Clubu.

Prvi prijelomni moment koncerta dolazi s teatralnom epopejom “The Bride Ship” u kojoj Bonney djeluje poput nekog zlokobnog glasnika praćenog bučnim bendom što dočarava ljuljanje broda u oluji koja ne obećava sretan završetak. Ovdje i Bronwyn pokazuje osim gudačkog i performativni talent i cijeli taj brod luđaka, zajedno s publikom ispred njega, šiban je vjetrom i nošen valovima u nepoznato. Drugi ključan trenutak svakako je izvedba pjesme “Six Bells Chime” čija je izvedba slavno ovjekovječena u filmskom klasiku Wima Wendersa “Der Himmel über Berlin” (iliti “Wings of Desire” na engleskom, odnosno “Nebo nad Berlinom” po naški.)

Crime & the City Solution priredio nam je izrazito upečatljivu glazbenu pustolovinu utopljenu u buku i mrak i prava je šteta da koncert nije privukao više publike od nekoliko prekaljenih znalaca i vječnih koncertnih posjetitelja, jednog kontingenta starijih darkera i “jabučara” te neke glazbenike sa scene srodne zvuku s tamnije strane spektra. Ako nam je ovo bila jedina prilika da ih gledamo u Zagrebu, bit će to još veća šteta za sve koji su ih sinoć propustili.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X