Damir Imamović u Močvari – sinje more priča

Damir Imamović, kojega je -prisjetimo se – lani cijenjeni časopis Songlines proglasio najboljim europskim world music izvođačem, svojim dvodnevnim boravkom na savskom nasipu pokazao se kao izuzetan gost u svakom obliku.

Damir Imamović (foto: Josip Bolonić/Subsite)

“Sarajevo, podno Trebevića / u tebi je sinje more priča”, tako pjeva Damir Imamović u uvodnoj pjesmi svog albuma sa Sevdah Takhtom “Dvojka” naslovljenoj prema svom rodnom gradu i doista se čini da gdjegod ovaj “pjevač priča” dođe, iz sebe izlijeva to more, bilo da to čini u sklopu predavanja o sevdahu, kao što je to pokazao prije dva dana govoreći o sazlijskoj sceni u Bosni, ili na koncertu kad te priče izviru iz stoljetne tradicije sevdalinke, kao sinoć na pozornici Močvare.

Kad je zadnji put nastupao u Zagrebu, sa sobom je poveo bend s kojim je snimio svoj još uvijek aktualni album “Singer of Tales”, pa su tako s njim pozornicu u Tvornici na prvoj večeri Europavoxa dijelili glazbeni velemajstori kontrabasist Greg Cohen, član Masada Quarteta Johna Zorna i dugogodišnji pratitelj Toma Waitsa, te Derya Türkan, vjerojatno najveći svjetski umjetnik na tradicionalnom turskom instrumentu kemenchiju. Sinoć je, pak Damir na scenu izišao sam sa svojim tamburom i glasom i poveo nas na jedno izrazito emotivno putovanje.

Damir Imamović (foto: Josip Bolonić/Subsite)

Započeo je sjetno s “Moj behare”, da bi zatim nastavio s “Tambur” koja mu je dala priliku i da nam predstavi svoj instrument koji ima oblik saza s vratom gitare i stvara specifičan zvuk. Ovom pjesmom za koju je na tradicionalnu glazbu napisao svoj izvanserijski tekst i snimio je za svoj na početku spomenuti album “Dvojka” koji je Chris Eckman producirao za Glitterbeat Records, kao još uvijek jedno od najznačajnijih izdanja Damirove karijere. Upravo su autorske skladbe s tog albuma činile srž sinoćnjeg koncerta, a uz spomenute “Tambur” i “Sarajevo”, tu su bile i “Lijepi Meho” i “Lijepa Zejno”.

Možda najemotivniji trenutak dogodio se s izvedbom teške autorske balade “Čovjeku moje zemlje” u kojoj je glas pustio takvom snagom da je prodrmala egzistencijalne temelje poput nekog manifesta boli koja vječno caruje u ovim krajevima. Ipak, nisu manje upečatljive bile ni vokalne izvedbe pjesama koje su nešto vedrije u tonu. Čuli smo tako “Snijeg pade na behar, na voće”, pjesmu koju je izvodio (uz “Bella Ciao”) na prvom sarajevskom Prideu, a koja se njegovim novim čitanjem (“neka ljubi ko god koga hoće”) doista može prezentirati kao svojevrsna LGBTQ himna u 21. stoljeću. Jednako pozitivnom reakcijom publike pozdravljena je i “Mujo kuje konja po mjesecu”.

Damir Imamović (foto: Josip Bolonić/Subsite)

Iz redovnog dijela koncerta valja izdvojiti i “Kafu mi draga ispeci” koju je objavio na svojoj zadnjoj ploči, a koja ga je natjerala da se u uvodnom govoru osvrne i na “hermeneutiku ponoćne kafe”. Uz to je nakon sat vremena pjevanja priča Imamović priredio i dva izlaska na bis s po dvije pjesme. U prvom je izveo “Djevojka je zelen bor sadila”, a zatim i “Oj golube, moj golube” koju je izveo u pratnji defa. Koncert je završio s “Kolika je Jahorina planina”, a potom i “Imam jednu želju” za koju je ustvrdio da je, premda u osnovi nije sevdalinka, uspješno “sevdalinizirana”.

Damir Imamović, kojega je -prisjetimo se – lani cijenjeni časopis Songlines proglasio najboljim europskim world music izvođačem, svojim dvodnevnim boravkom na savskom nasipu pokazao se kao izuzetan gost u svakom obliku. Vrstan poznavatelj etnomuzikologije i elokventan predavač, zablistao je i kao svirač i autor, kao interpretator moćnog i fantastično ugođenog glasa, ali najviše kao ono pjevač priča, storyteller u čijoj se glazbi sudara tradicija s modernim svjetonazorima, a da taj sudar ne djeluje kao sukob, već kao nužni sljedeći korak u evoluciji sevdaha.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X