Održana svečana proslava 30. godina Hrvatske glazbene unije

Sinoć je u velikoj dvorani Tvornice Kulture u Zagrebu održana svečana proslava tri desetljeća djelovanja Hrvatske glazbene unije. Tom su prilikom uručena posebna priznanja za 40 godina kontinuiranog rada grupi Plava trava zaborava, 35 godina karijere grupi Najbolji hrvatski tamburaši i 30 godina postojanja grupe Opća opasnost.

HGU proslavio 30. rođendan u Tvornici kulture (Foto: Goran Berović i Inia Herenčić)

Uz nazočnost Ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek, Zlatka Komadine, Župana Primorsko-goranske županije, Gorana Ivanovića, izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora, te drugih uglednika, predstavnika gradova i županija, kao i mnogobrojnih glazbenika, program je otvorio inspirativan nastup veterana Stjepana Jimmya Stanića, kao najstarijeg aktivnog člana Hrvatske glazbene unije i ujedno sudionika Osnivačke skupštine Hrvatske glazbene unije prije 30 godina.

Prisutnima se potom kratkim govorom obratio prvi Predsjednik HGU-a, Paolo Sfeci, koji je podsjetio na pionirske dane osnivanja sindikata glazbenika, okolnosti u kojima je organizacija oformljena, izazova koje je trebalo savladati kao i ciljeve i misiju HGU-a, a to je unaprjeđenje društvenog položaja i uvjeta života glazbenika u hrvatskom društvu. U tom smislu je posebno istaknuto osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu izvođačka prava (HUZIP) 1994. godine, koja je jedino ovlašteno tijelo za prikupljanje tzv. sekundarnih izvođačkih naknada od javnog priopćavanja, što osigurava glazbenicima svake godine određena sredstva kao naknadu za korištenje njihovih izvedbi u elektroničkim medijima i javnim prostorima.

Nikša Bratoš, Predsjednik HGU-a u prošla dva mandata, a danas Predsjednik Glavnog odbora HGU-a je informirao prisutne o velikim izazovima koje je HGU prolazio zadnjih godina u nastojanju za osiguranje što kvalitetnije podrške svojim članovima u doba pandemije, kao i trud članova svih tijela HGU-a u borbama za unaprjeđenje odnosa glazbenika izvođača u procesima digitalizacije glazbene industrije. Osim toga, naglasio je snagu i nužnost timskog rada i djelovanja unutar organizacije kako bi se odgovorilo na kratkoročne specifične probleme ali i, istovremeno, nastavilo ostvarivati strateške ciljeve organizacije.

Novi Predsjednik Hrvatske glazbene unije, Dražen Baljak je kratko izvijestio o izazovima koji stoje pred organizacijom. Posebice je istaknuo otvaranje novog poglavlja djelovanja u potpori i osnaživanju potencijala za izlazak hrvatskih glazbenika na strana tržišta, te ujedno nastojanja za pronalaženje harmoničnog i balansiranog rješenja u kojemu će izvođači moći kvalitetnije participirati u prometu ostvarenom digitalnom distribucijom snimaka na kojima se zapisali svoje kreacije.

Cijeli program je ležerno vodila Martina Validžić, a nastupili su Neno Belan, Najbolji hrvatski tamburaši, Klapa Sebenico kao i Goran Karan.

Program je završen odavanjem posebne počasti prvom počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene unije, legendarnom Ivi Robiću izvedbom potpurija njegovih najvećih hitova u interpretaciji Marka Tolje i njegova big banda.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X