Damir Urban: ‘Merkur’ se neće ponoviti, novi album izlazi!

Intervju s osebujnim riječkim glazbenikom podno srednjovjekovnih zidina Petrovaradina.

Foto: Milica Czerny Urban

Kolokacija ‘aroma satanica’ vjerojatno najbolje sažima okus Urbana&4 – benda što stilski ubrzano evoluira i ne daje mogućnost odupiranja aromi predivnih metafora i slikovnih distorzija što oslikavaju njihov zvučni opus. Stoga je valjalo posjesti čovjeka čiji je um velika kovnica začudnih pjesničkih slika.

Rado je viđen svugdje, no onih dana u godini najradije ga gledamo na tradicijski zadanim lokacijama – ponajprije je to u zagrebačkoj Tvornici kulture na tradicionalnim božićnim koncertima. No kad se nađe na srednjovjekovnim zidinama Petrovaradina, onda mjesta za njega ima samo na vrhu – na ‘balkanskoj’ pozornici Fusion gdje su treće večeri ovogodišnjeg EXIT-a Urban&4, prikladno, do četiri ujutro, tik prije zore, zagrebali u svoju prošlost…

Neposredno prije nastupa ugodno smo se smjestili u zavjetrini podno zidina, iza glavne pozornice gdje je blagoglagoljavi karizmatik rado podijelio zanimljivosti dosad manje poznate mnogima. Uglađeni ćelavac potpuno je odbacio nekadašnje poderane traperice i predimenzionirane majice, pretvorivši se u modernoga dendija, možda pomalo pomodarski u hipstera koji s onim starim, autoritativnim Urbanom još dijeli onu rinčicu u nosu. Danas kao jedan od najkreativnijih tekstopisaca i najosebujnijih izvođača, Damir Urban je sugovornik s kojim želite razgovarati danima, a zbog neposrednosti i otvorenosti čovjek što koči objektivnost u njegovom opisu.

Damire, ovih dana je vrlo užurbano i to ne samo u bendovskom smislu, nego tu su i drugi projekti koje nastavljaš iz ovih stopa i, kako si rekao u neformalnom dijelu, jedan od njih ostvaruje se ovih dana na Brijunima. Što ćeš tamo?

Idem na Brijune naći se s Radom (Šerbedžijom, op.a.) i Nigelom Osborneom i dogovoriti neke projekte, odnosno vidjeti se s tim dragim ljudima.

Kao glumac ili pjevač?

Zapravo kao glazbenik. Mislim da oni moj glas ne žele jer to o čemu govorimo nisu pjesme. Moja žena (Milica, op.a.) ondje s Nigelom radi na jednoj priči koja već traje, a radi se o glazbenoj terapiji. Klinci iz Srebrenice, Sarajeva i Pule zajednički rade na predstavi koja se na kraju projekta održi, a zapravo kroz te dane to sve djeluje kao terapijska zajednica kroz glazbu. Ove godine mi je i sin volonter. Veći se dio terapije događa u Rovinju, a druga dva dijela u Puli i na Brijunima. Tu se radi o djeci s ozbiljnijim poteškoćama u razvoju.

Na EXIT-u si treći put i vjerojatno imaš određenu simpatiju prema ovom novosadskom festivalu što je ove godine oborio sve svoje rekorde, a posebno prema ponajboljem Fusion stageu na kojem nastupaš već treći put.

Ne znam… Nekako smo se već navikli i kao da znaš gdje ti je mjesto. Ne znam bih li volio doći na EXIT i mijenjati poziciju, binu… Kad se to nije dogodilo druge godine, onda mi je i drago da sam ovdje. Ovo nam se čini kao mjesto gdje ‘prirodno’ pripadamo. Nešto veće od ovoga bilo bi natezanje, a manje od ovoga mislim da nema potrebe.

Pa slažem se, jer je publika Main stagea uvijek veliki džuveč s osjetnim i vidljivim razlikama, dok je Fusion krema i to ne u onom elitističkom smislu, nego sjedinjena masa istog okusa, teksture i oblika. Fusion ima svoj filter koji Main nema.

Da, ovdje oko Main Stagea vidim puno ljudi s pivama u ruci koji bauljaju jer ne znaju ni na što su konkretno došli, pa ih neka centrifuga vuče. Istina… Gore ćeš puno teže naletjeti na to i zato ti i kažem da to ne bih ni mijenjao. Ne bih htio negdje drugdje nastupati. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X