Dan prodavaonica ploča – podsjetnik na predempetrijevska vremena

Drugo po redu domaće izdanje međunarodnog Record Store Daya izvabilo je već u rano subotnje prijepodne prave muzikofile i kolekcionare, još krmeljave i pomalo otečene od petkovnog izlaska, u šetnjicu po zagrebačkim prodavaonicama ploča.

Dan prodavaonica ploča 2 – Kawasaki 3P (Foto: Nino Šolić)

Događanja ovakvog tipa uzbudljiva su jer gotovo da pripadaju onom nekom davno zaboravljenom, predempetrijevskom vremenu u kojemu su ljudi skupljali lovu da kupe ploču ili CD za svoju kolekciju, a posebno vatreni fanovi nekog izvođača čekali u redu za potpisani primjerak. Takva tradicija, doduše, još uvijek postoji kad izađe novi album, ali rijetkost je da se simultano događa u gotovo svim prodavaonicama ploča, što daje neku posebnu čar, uz nezaobilaznu činjenicu popusta na sva izdanja.

Iz programa događanja, koji bi se mogao nazvati ‘za svakog ponešto’, prekrižismo ona o kojima RDD nikada ne bi napisao ni retka, pa se prošetasmo po onima koja su u startu najviše obećavala. U Dancing Bearu u Gundulićevoj održana je centralna press promocija na kojoj je Edo Maajka, u svojstvu ovogodišnjeg glasnogovornika Dana prodavaonice ploča, promovirao prvo akciju, pa potom i novi vlastiti album “Štrajk mozga” koji je i potpisivao fanovima, prvo u Dancing Bearu, pa potom i u Croatia Recordsu u Bogovićevoj.   Isto je jutro nešto ranije čak i održao kratki nastup u Aquarius Music Shopu u Branimir centru, koji je ipak bio prerano da mu prisustvujemo, ali je zasigurno zabavio mnogo gledača izloga u spomenutom shopping centru.

Nakon Maajke, u Dancing Bearu pojavio se uvijek raspoloženi “osmeročlani kvartet” Kawasaki 3P s prekrasnim iznenađenjem za svoje fanove – vinilnim izdanjem albuma Idu Bugari, kojega ste mogli kupiti po više nego pristupačnoj cijeni od 50 kuna, usput dobiti potpise članova benda, nazdraviti s whiskeyem nasred sunčane ulice i čuti hit singl Patlidžan pridodan ploči dok jedete salatu, naravno od povrća opjevanog u tipično kawasakijevski šašavom coveru Belle ciao.

Nažalost se gotovo u isto vrijeme samo dvadesetak metara dalje, u Aquariusovoj prodavaonici  u Varšavskoj, odvijao nastup Kimika, nepravedno nenajavljen u letcima i brošurama DPP-a, kojega smo nažalost za dlaku uspjeli propustiti. Ovakav je previd organizatora praktički neoprostiv, pogotovo ako se uzme u obzir da je u pitanju electro-pop sastav koji radi sanjarski, topli elektronski pop kakav se komotno može mjeriti sa recentnom svjetskom glazbenom produkcijom. Ipak, i unatoč propuštenoj dnevnoj svirki bez VJ-inga, uspjeli smo se kratko podružiti s Kimikom i dočepati se odličnog albuma From our room to yours, koji će barem donekle ublažiti nezadovoljstvo izazvano već spomenutim propustom organizatora.

Nakon toga mogli ste još vidjeti veseli nastup Picksiebnera uz bendžo u Croatia Recordsu, pa ponovno promotivno potpisivanje novog albuma sveprisutnog Ede Maajke, ukoliko je netko propustio vidjeti ga u nekom drugom dućanu. Događanja su potom suspendirana sve do kasnog popodneva, što je prigodno popratio i travanjski pljusak koji se iznenada prevrtljivo stuštio na grad potjeravši kući čak i one najupornije koji su planirali švrljati po dućanima i kopati po sve brojnijim novim izdanjima ploča, što je čak i u domaćim razmjerima postala prestižna praksa svakog malo prodavanijeg benda koji drži do sebe.

Poslijepodne je donijelo još nekoliko zanimljivih svirki u Aquariusu u Branimir centru, od kojih treba izdvojiti ono Nine Romić i Generala Wooa koji je zatvorio ovogodišnji Dan prodavaonica ploča. Sve u svemu, jedan dobar dan i za izdavače i za ljubitelje glazbe koji su barem na jedno popodne preplavili centar Zagreba šećući s pločom ispod ruke, kao u ona već spomenuta predempetrijevska vremena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X