Dario Draštata (Mars koncerti): Predstoji nam dosta težak period za organizatore koncerata

Novonastala situacija oko širenja koronavirusa jako pogađa sektor organizatora koncerata i koncertnih promotora, a o trenutnoj situaciji i predviđanjima smo popričali s Dario Draštatom iz Dallas Records odnosno agencije Mars koncerati koja više od jednom mjesečno organizira velika koncertna zbivanja diljem regije.

Dario Draštata (Foto: promo)

Kako tumačite jučerašnju preporuku Stožera civilne zaštite?

Dario Draštata: Stožer civilne zaštite jučer je izdao preporuku da se odgode svi javni događaji na kojima se očekuje više od 1000 ljudi. Konačnu odluku, po našem shvaćanju, prepustili su organizatorima, koji, ukoliko se ipak odluče održati događaj, moraju zatražiti dozvolu za održavanje od županijskih stožera civilne zaštite, koji će za svaki od događaja napraviti posebnu procjenu. Ukoliko se takva dozvola dobije organizatori se moraju pridržavati propisanih higijenskih standarda, te osigurati uvjete za iste. No, čini mi se da će se u ovakvim situacijama stožeri vrlo teško odlučiti na izdavanje dozvola za održavanje javnih događaja u što spadaju i koncerti. Naime, prije svega pitanje je koliko je ljudi na raspolaganju civilnoj zaštiti koji bi mogli provoditi kontrolu propisanih mjera. Nadalje, dolazimo do problema dvorana u kojima se održavaju koncerti. Mnoge od njih, uz izuzetak nekoliko novijih arena i pokoje sportske dvorane, te primarno koncertnih prostora poput dvorane Vatroslav Lisinski, nisu obnovljene desetljećima, koristimo ih onakvima kakve smo ih naslijedili iz prošlog sustava.

Neki će se koncerti nužno odgoditi, a oni gdje za to ima uvjeta u skladu sa propisanim pravilima, vjerujem da će se po planu i osigurati. No, moguće je, što se već i događa, da na koncerte koji će se održati ne dođe ni sva publika koja je kupila kartu. Što znači da će se i ti koncerti održati u atmosferi koja je daleko od idealne.

Mnoge od dvorana nemaju adekvatan klimatizacijski sustav, ventilaciju, neke čak ni primjerene sanitarne čvorove. To je na ono što mi organizatori vrlo često upozoravamo uprave dvoranskih prostora, gradske vlasti u čijoj su nadležonosti dvorane i drugi koncertni prostori, te zbog čega i inače znamo imati problema pri organizaciji koncerata, pogotovo stranih izvođača. Stoga će biti neizbježno neke od zakazanih koncerata, pogotovo u terminima koji dolaze u idućih nekoliko tjedana odgoditi, što će organizatorima donijeti dodatne troškove i neizbježan gubitak očekivanih prihoda. Svjesni smo ugroze koja prijeti pojavom koronavirusa, te ćemo se u skladu sa time, a zbog sigurnosti publike i svih građana, pridržavati uputa koje izdaju nadležne institucije.

Kako se cijela ova situacija odražava na koncertna zbivanja? Naime Zagreb je imao raznolik i odlično posjećen koncertni vikend, od Arene i velesajma do manjih klupskih prostora.

Od trenutka objave pojave koronavirusa u Hrvatskoj svi organizatori bilježe pad prodaje ulaznica, te dobivaju brojne upite o održavanju koncerata, povratu ulaznica itd. Ovom jučer najavljenom mjerom, već sada vidimo, ta se atmosfera dodatno pojačava i predstoji nam dosta težak period za organizatore koncerata. Kao što sam već naveo, neki će se koncerti nužno odgoditi, a oni gdje za to ima uvjeta u skladu sa propisanim pravilima, vjerujem da će se po planu i osigurati. No, moguće je, što se već i događa, da na koncerte koji će se održati ne dođe ni sva publika koja je kupila kartu. Što znači da će se i ti koncerti održati u atmosferi koja je daleko od idealne. Koncerti koji će nužno biti odgođeni sasvim je sigurno iziskivat će nova ulaganja u marketing, promociju, te cijeli niz drugih troškova koji će zbog odgode nastati. Biti će teško ljude koji odluče vratiti ulaznicu zbog odgode koncerta ponovo nagovoriti da ju kupe, pogotovo ako će te odgode ići za kasnijim terminima na jesen ili u zimu krajem godine. Najteže će biti i već jesu pogođeni koncerti koji se održavaju od pojave koronavirusa kod nas i to bez obzira na kapacitete tih koncerata, te u nadolazećem periodu jer ti organizatori su već uložili znatna sredstva u reklamu i organizaciju koncerta, te prodali veći broj ulaznica, što potencijalnu štetu čini time i većom.

Postoje li bar naznake o saniranju štete promotorima ili organizatorima?

U ovom trenutku, koliko znamo, ne postoje nikakve naznake da bi organizatorima bilo kakvom mjerom šteta koja se već događa, mogla biti nadoknađena. Svakako bi i ovim putem apelirao na Vladu RH, te nadležna ministarstva kulture i gospodarstva da se angažiraju i po tom pitanju, te u suradnji sa udrugama koncertnih organizatora pokušaju pronaći način da se ta šteta, koja će se u konačnici odraziti na gospodarstvo, barem djelomično sanira. Možemo pričati o subvencioniranju koncerata koji su se trebali održati u tom periodu, o raznim poreznim olakšicama za pojedine slučajeve bilo kroz smanjenje obveze PDV-a, plaćanja doprinosa ili drugih davanja i slično. Također, prostori koji su kao takvi neadekvatni da bi se koncerti u njima mogli održati čak i uz dozvolu za održavanje, trebali bi sudjelovati u saniranju negativnih financijskih posljedica smanjivanjem najma, obzirom na novonastalu situaciju.

Koliko godišnje velikih eventata organiziraju Mars koncerti?

Mars koncerti, naša koncertna agencija, godišnje u prosjeku organizira oko 20 velikih koncerata na nivou cijele regije. Obzirom da kao organizator djelujemo regionalno imamo različite situacije sa kojima se sada kao organizator susrećemo. U Sloveniji su od jučer zabranjeni svi javni događaji na kojima se okuplja više od 100 ljudi, pod prijetnjom kazne. Ti koncerti nužno moraju biti odgođeni. U Srbiji za sada nema naznaka da bi se bilo kakva slična mjera mogla izdati i mi ćemo održati u subotu koncert grupe Detour u beogradskom Domu omladine, koji je rasprodan već više od mjesec dana. Što se koncerata u Hrvatskoj tiče razmotrit ćemo sve opcije uključujući i opciju odgode u skladu sa preporukama stožera Civilne zaštite, te uvjetima pojedinog mjesta održavanja koncerta. Također razgovaramo o svemu i s našim izvođačima, a pratimo i upite i reakcije publike, što ćemo također uzeti u obzir kod donošenja odluke. Ukoliko se odlučimo za odgodu odmah ćemo ponuditi novi termin održavanja da smanjimo na minimum neizvjesnost oko održavanja pojedinog koncerta. Znači svi koncerti u našoj organizaciji sigurno će se održati, čak i ukoliko se odlučimo za odgodu. U ovom trenutku smo trebali izaći i sa nekoliko najava novih koncerata za period do kraja godine, no odlučili smo i sa tim pričekati dok ne vidimo kako će se dalje razvijati ova neugodna situacija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X