Davorin i Bogovići u Vintage Industrial Baru – uzbrdica od raspoloženja

Uvijek mi je drago vidjeti uživo Davorina Bogovića, najstarijeg i još uvijek aktivnog domaćeg pravovjernog pankera. Živu legendu koja je uvijek pristupačna, iskrena i neopterećena prošlošću. A upravo je on u poziciji da bi mogao nosom parati oblake…

Davorin i Bogovići u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Poučen iskustvom posljednjeg koncerta Davorina i pratećih mu Bogovića, kad su nastupili kao predgrupa britanskim pankerima Sham 69 u Tvornici i kad je njegov stage raspašoj bio kratak, eksplozivan i za njega, činilo se, krajnje zamoran pred kraj nastupa, bio sam uvjeren da će se slična situacija dogoditi i u četvrtak u Vintage Industrial Baru gdje je grupa imala samostalni koncert.

Iznenađenje je bilo i više nego ugodno. Davorin i Bogovići neumorno su prašili skoro dva sata u zanimljivo osmišljenom koncertu koji je publici konstantno donosio nove elemente zbog kojih je i rapoloženje konstantno raslo. Koncert je krenuo u unplugged varijanti s pjesmama „Neka te ništa ne brine“, „Moderna djevojka“ i „Izgubio sam dragu ženu“. Davorin i Bogovići su u špaliru sjedili na barskim stolicama i postepeno se zagrijavali. Sve se počelo pretvarati u odličan rock tulum kako su izlazili gosti na pozornicu, prvo saksofonist Jakša Jordes, pa pjevačica Antonija Vrgoč (koja je pogodila pravu dalmatinsku vibru u duetu „Voljena moja“) i na kraju i producent njihovog novog albuma. Taj najjači dio akustičnog dijela koncerta činio je niz: „Subotom uvečer“, „17 ti je godina“, „Sam“, „Korak do sna“ i recentni hit „Nizbrdo od ljubavi“ koji je ovog tjedna iznenadno završio na prvom mjestu HR top 40 glazbene ljestvica singlova.

„Ovo je hit. A zašto je hit, to valjda vi znate“, komentirao je „Nizbrdo od ljubavi“ Bogović, iako ni njemu možda nije bila previše jasna relacija da bend po službenoj nacionalnoj listi ima hit, a da u istom tjednu ispred njega klub ne puca po šavovima od posjećenosti. Nagnalo je to nekako i mene na razmišljanje o kreiranju tih lista i koliko one uistinu korespondiraju sa stvarnom situacijom na terenu, jer po svoj logici i sudeći po hvalisanju nekih diskografa ovaj tjedan bi po popularnosti u ovoj državi trebao pripadati Thompsonu i Rozgi. Ne kažem da se tu neke stvari namjerno namještaju, već da jednostavno nisu svi parametri uzeti u obzir. Nešto tu ne štima.

Vjerojatno su Davorin i Bogovovići poneseni tom informacijom pripremili veliku bocu šampanjca, očekujući kako će je otvoriti u trenutku velike euforije pred pozornicom i proslaviti taj događaj. Šampanjac je otvoren, prvi redovi su se počastili, ali da je bila prava gužva u klubu, ne bi se dogodila situacija da bend svako malo podsjeća prisutne da u boci na pozornici još uvijek ima pjenušave tekućine.

Bogović se, kako je i sam priznao, pred kraj akustičnog dijela tek ugrijao, pa je uštekavanje u struju također došlo u pravom trenutku, nakon čega je bend odsvirao još desetak stvari da bi posljednji potisak publika doživjela na bisu kad su izvedene „Subotom uvečer“, „Mladić u najboljim godinama“, „Sretno dijete“, „Mi plešemo“ i naravno „Crno bijeli svijet“. Bogović je tako uistinu ugodno iznenadio količinom energije kojom je zračio. Teško je bilo ne povjerovati njegovim riječima kako su i on i Bogovići još uvijek mladi bend u povojima, objašnjavajući to u trenutku dok je rasplitao kablove na pozornici i komentirao kao još uvijek nemaju roadieja za takve stvari. A to je izgovorio tako opušteno, kao da mu niti jednog trenutka nije žao što ne svira po gradskim trgovima u društvo s kojim je jednom davno, dok je punk bio mlad, započeo svoju karijeru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X