Davorka Begović: ‘Gibanja’ pokušavaju nadomjesti rupu na sceni koja je nastala gašenjem ‘Izloga suvremenog zvuka’

Gibanja – eksperimentalno zvučno događanje u Zagrebu odvijat će se od 16. do 20 lipnja u prostorima Zagrebačkog plesnog centra, tunela Grič i Kulturnog centra Mesnička. Riječ je događanju unutar međunarodnog projekta Re-Imagine Europe kojeg u Zagrebu organizira udruga KONTEJNER čija je članica Davorka Begović koja je radila i na nekadašnjem Izlogu suvremenog zvuka u prostoru Studentskog centra sve dok nije došlo do grube političke smjene tadašnje ravnateljice Nataše Rajković. Gibanja su stoga novi korak prema reanimaciji prezentacije suvremenog eksprimentalnog zvuka u našoj metropoli o čemu smo osobno porazgovarali s Davorkom Begović.

Davorka Begović (Foto: Galerija Kranjčar)

Pandemija koronavirusa blokirala je kinetiku naših života, vjerujem da otud nekako i dolazi ime “Gibanja”. Djeluje nekako ohrabrujuće moram priznati. Je li to bio i vaš motiv?

Davorka Begović: Drago mi je da ste to povezali. Nije bio primarni motiv, ali nam se jako svidio taj dodatni značenjski layer u kontekstu vremena u kojem trenutno živimo. Naziv je došao prvenstveno iz područja kojim se bavimo, dakle iz programa. U fokusu Gibanja su prije svega prostorno-zvučna istraživanja i radovi. Suvremena tehnologija nam omogućava kompleksnije spacijalizacije zvuka i otvara veliki prostor za drugačiji rad sa zvukom u prostoru. S jedne strane imamo fizikalne zakonitosti širenja zvučnog vala kroz prostor, bilo da je riječ o zvučnom valu proizvedenom titrajem akustičkog objekta ili o zvučnom valu koji izlazi iz razglasa odnosno zvučnika, dakle titrajem zvučničke membrane. S druge strane imamo suvremene višekanalne zvučničke sisteme i pripadajuće softvere za specijalizaciju, ali i usmjerene zvučnike koji vrlo usko i usmjereno „projiciraju“ zvuk poput laserske zrake ili snopa svjetla. Tako smo došli na ideju Gibanja koje osim „gibanja“ zvuka može značiti i poetička gibanja; kretanja suvremenih glazbenih poetika i tendencija. A kad smo došli do prijedloga imena Gibanja, neizbježna je bila konotacija koju ste i vi primijetili, zvučalo nam je optimistično što nas je dodatno ohrabrilo za odabir naziva.

Upravo zbog pandemijske situacije odlučili smo se još više posvetiti hrvatskim umjetnicima i njihovu stvaralaštvu kako bismo ih dodatno podržali, u trenutku u kojemu je mnogima od njih egzistencija temeljito narušena.

Je li otud došlo i do ideje da sam festival tj. eksperimentalno zvučno događanje, kako ga nazivate, dobije karakter koji će imati i po pitanju lokacija? Što je tu bila misao vodilja?

Davorka Begović: I tu je stvar višeslojna. S jedne strane imate situaciju u kojoj udruga KONTEJNER i nakon 20 godina aktivnog djelovanja na suvremenoj sceni nema vlastiti prostor u gradu Zagrebu. Generalno, situacija s prostorima nezavisne kulturne scene u gradu Zagrebu nije adekvatna i taj nedostatak određenih vrsta prostora je stvarno veliki problem. S druge strane, nastavno na ranije rečeno, u bavljenju prostorno-zvučnim kompozicijama upravo je akustički adekvatan prostor polazišna točka. Baš zato što je prostor tu izuzetno važan konstitutivni element. Meštrovićeva instalacija, primjerice, polazi upravo od istraživanja i korištenja akustike tunela Grič. I na kraju, ali ne manje važno, dakako da smo htjeli da se publika „giba“ od lokacije do lokacije pa da i na taj način vratimo određenu živost u centar grada.

Gibanja

Nakon Izloga suvremenog zvuka koji ste svojevremeno organizirali u prostoru SC-a, ovo se čini kao prvi punokrvni festivalski program koji se bavi dosezima modernog eksperimentalnog zvuka (ali i slike) u Zagrebu. Koliko su trajale pripreme?

Davorka Begović: Huh, hvala. Ovo ću shvatiti kao kompliment. Iako ne bih htjela da umanjimo važnost nekih drugih projekata iz područja eksperimentalnog zvuka koje organiziraju moji kolege i kolegice. Izlog je nažalost ugašen zbog političkih razloga, gašenja Kulture promjene koju je vodila Nataša Rajković i ondašnje degradacije i amaterizacije kulture SC-a. Naravno da i Gibanja na određeni način pokušavaju barem donekle nadomjestiti rupu na eksperimentalnoj glazbenoj sceni koja je nastala gašenjem Izloga. Pripreme su trajale nekoliko mjeseci.

Koliko je cijela pandemijska situacija utjecala na tijek pripreme, tj. je li bilo onih situacija kad ste razmišljali o otkazivanju tako jednog zahtjevnog projekta?

Davorka Begović: Utjecala je koliko utječe i na našu svakodnevicu, ali nije bilo trenutaka u kojima smo razmišljali o otkazivanju. Nažalost ili na sreću nekako smo se i naučili funkcionirati i raditi u ovim uvjetima. KONTEJNER je već prošle jeseni uspješno realizirao opsežan program međunarodnog Touch Me festivala i tu smo naravno stekli i određeno iskustvo rada i produkcije u „novom normalnom“. Tako da smo već u samom začetku planiranja Gibanja pokušali bit pametni i racionalni. Upravo zbog pandemijske situacije odlučili smo se još više posvetiti hrvatskim umjetnicima i njihovu stvaralaštvu kako bismo ih dodatno podržali, u trenutku u kojemu je mnogima od njih egzistencija temeljito narušena. To što su nam putovanja otežana ne znači da ne možemo biti kreativni u lokalnom kontekstu i stvarati uvjete za daljnji razvoj scene.

Andro Guino (Foto: Promo)

Kako je tekla situacija s inozemnim gostima? Jesu li možda neki prije planirani otpali i što je u ovom trenutku sve potrebno da bi se osigurao dolazak nekog stranog umjetnika?

Davorka Begović: Upravo zbog situacije međunarodnih je gostiju na Gibanjima sveukupno tek nekolicina. Naravno da smo imali želju dovesti više glazbenika iz inozemstva, no neki se još uvijek ne osjećaju sigurno putovati, a nekima je pandemija na druge načine promijenila planove. Gosti koji ipak dolaze, Aho Ssan iz Pariza i Rdeča Raketa iz Beča, sretni su što ponovo imaju priliku svoj rad predstaviti izvan uže zajednice u kojoj djeluju, a da to nije putem interneta. Za njihov je dolazak potrebno pratiti mjere i upute koje se mijenjaju skoro na svakodnevnoj bazi, ali kad postoji volja postoji i način. Govorimo naravno o PCR testovima, formularima, prijavama i slično. To je postao nezaobilazni dio produkcije festivala.

Već spomenuti Toni Meštović u sklopu Gibanja predstavlja svoju novu prostorno-zvučnu instalaciju u tunelu Grič od kojeg planira napraviti svojevrsni instrument. Što možete reći o tom zahvatu?

Davorka Begović: Tunel Grič je zbog svoje specifične akustike već sam po sebi svojevrsni instrument. Meštrović je, u suradnji s inženjerom elektroakustike i umjetnikom Miodragom Gladovićem, razapeo 72-metarsku žicu kroz središnji dio tunela. Zatim su je ozvučili pick-upovima, piezzima, elektromagnetom i usmjerenim mikrofonom te poslali inpute u SuperCollider softverski instrument da bi se output reproducirao u 12.2 zvučničkom sistemu postavljenom ispod same žice. U stvaranju muzičkog materijala u velikoj mjeri sudjeluje i akustika tunela, a finalni će rad biti predstavljen u formi zvučne instalacije. Nevjerojatno je koje zvukovno bogatstvo dobivate iz jedne jedine žice i koliki se tu otvara prostor za eksperimentiranje. Uz pomoć naravno cijelog hardversko-softverskog set-upa i samog tunela. Jako inspirativno i uzbudljivo!

Davora Begović i Toni Meštrović u radu na njegovoj zvučnoj instalaciji Odzvuk od zvuka u tunelu Grič (Foto: Gibanja)

Izlog zvuka bio je događaj besplatnog karaktera za publiku, vrijedi li to i za Gibanja, tj. koja su prostorna ograničenja za publiku obzirom na pandemijske mjere?

Davorka Begović: Da, program Gibanja je za posjetitelje besplatan, a broj mjesta na programima koji se događaju u Zagrebačkom plesnom centru je ograničen. Posjetitelji trebaju preuzeti besplatnu ulaznicu na blagajni ZPC-a prije samog događanja. Ne primamo ranije rezervacije jer se to pokazalo kao neučinkovita procedura. Ali otvaramo blagajnu sat vremena prije početka tako da savjetujemo svima koji žele biti sigurni da će dobiti ulaznicu, neka dođu sat vremena ranije, preuzmu kartu i gibaju se po centru do početka programa.

Koja je periodika Gibanja u budućnosti, hoće li možda imati i svoje jesensko/zimsko izdanje?

Davorka Begović: To će ovisiti o financijskim mogućnostima. Bilo bi sjajno kad bi mogli imati dva izdanja godišnje: jeseno/zimsko i proljetno/ljetno, kao što je uostalom i Izlog bio prvotno zamišljen. Nažalost, tadašnja financijska potpora bila je jedva dostatna za jedno izdanje godišnje, ali svejedno mislim da je i to već stvaralo prijeko potreban kontinuitet. Gibanja su dio četverogodišnjeg međunarodnog projekta Re-Imagine Europe koji završava u rujnu ove godine. S našim partnerima iz mreže pripremamo naravno i nastavak tj. novi četverogodišnji ciklus, ali tek nam predstoji natjecati se za financijsku potporu. Tako da nadolazeće jeseni sigurno neće biti Gibanja, ali se isto tako nadam da nećemo ni predugo čekati na drugo izdanje ili buduće projekte iz područja eksperimentalnog zvuka. Mi ćemo svakako i dalje raditi na tome da to ostvarimo.

Saznajte više: Program Gibanja

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X