Porto Morto na Ljetu u MSU – narančasti tornado

Sinoćnji nastup grupe Porto Morto bila je svojevrsna kulminacija ‘Zagreb Calling’ bendova koji su obilježili prva dva koncertna događanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Porto Morto – Ljeto u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

Ono što su prošlu subotu započeli Ivan Grobenski, Žen i Klinika Denisa Kataneca na osmom po redu Ljetu u MSU, jučer navečer su ‘zabetonirali’ Porto Morto velikim samostalnim nastupom. Bendovi s izuzetne ovogodišnje kompilacije „Zagreb Calling – Generacija bez refrena” sve jače i vidljivije izlaze iz sjene.

Prostor kod tobagana Muzeja suvremene umjetnosti bio je krcat, dakako u skladu s pandemijskim mjerama. Nastup je otvorila gostujuća pjesnikinja Judita, a potom je euforija krenula već s izlaskom ovog mnogoljudnog benda na pozornicu. Judita je imala još jedan stand-up nešto kasnije prije pjesme „Šećer“, a tom prigodom je i pojela čokoladu pred publikom.

Judita na koncertu grupe Porto Morto u Muzeju suvremene umjetnosti (Foto: Zoran Stajčić)

Porto Morto prerasli su u furioznu scensku mašinu koja dobro zna kad treba ubaciti u petu brzinu i pumpati ritam, kao i kad treba začilati i to začiniti nekom otkačenom opaskom. Kad se već spominje čilanje, njihova istoimeni najnoviji singl sinoć se pokazao i kao punokrvni hit čije tekstove je publika zdušno pjevala s bendom. Instant hit, po svim pravilima glazbenog posla.

Porto Morto – Ljeto u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

Time je već dokazano da udarnog materijala s nadolazećeg trećeg studijskog albuma neće nedostajati i da će vrlo vjerojatno stajati bok uz bok s odavno iskušanim stage-udarima kao što su „Hodaj“, „Kuća“, „Ne Ne Ne Ne“, „Hrast“, „Ručak u podne“ ili pak neprikosnovena koncertna himna benda „Bijeg“, koja je i sinoć bila jasan okidač za ustajanje sa stolaca, nakon čega više nitko nije sjeo na njih do kraja koncerta.

Iako je službeni dio bio okončan u dvadeset minuta do dozvoljenih 23 sata, Porto Morto je bis pred svojom neumornom publikom ‘vozio’ doslovce do nekoliko sekundi pred 23 sata, a autor ovih redaka je po prvi put čuo i jedan sasvim drugačiji, pjevniji i ritmičniji „Hoćemo još!“, od publike koja je u kratkoj pauzi dozivala bend na pozornicu.

Porto Morto – Ljeto u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

Dodatni pohvalni dio cijelog događanja bio je i unisoni scenski outfit benda – svi su bili obučeni u narančaste kombinezone, sukladno promjeni imidža i boje za nadolazeći album „Portopop“. Dakle, ono što je počelo s kućicama na glavama glazbenika tijekom koncertnih izvedbi „Kuće“ (naravno da je to i sinoć bilo nezaobilazno poglavlje), s vremenom je preraslo u proširenje vizualnog akcenta kod ovog benda čija popularnost će definitivno sve više rasti.

Narančasti tornado sinoć je pomeo sve pred sobom.

Porto Morto – Ljeto u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X