Deseti Festival svjetske književnosti dovodi dobitnike raznih nagrada

Ulaz će na sve programe festivala biti slobodan.

Festival svjetske književnosti

Rana jesen u Zagrebu znači mnogo stvari: početak nove školske godine, prvi kišni dani i – Festival svjetske književnosti. Ovo, deseto, jubilarno izdanje festivala posebno je po mnogočemu. Svi programi odvijat će se u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma te u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17). Organizatori u Zagreb dovode autore s više kontinenata, iz četrnaest zemalja. Bit će tu dobitnici nagrade Man Booker, Nagrade Goncourt, nagrade Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih. Ulaz će na sve programe festivala biti slobodan.

Festival će otvoriti proslavljena hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o njezinu novom romanu Ljeta s Marijom s njom će razgovarati spisateljica Maša Kolanović. U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, zatim dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković, slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani. Ponovno će gostovati Mathias Énard i Karl-Markus Gauß, a festival će ugostiti i Katharinu Volckmer, autoricu romana o promjeni spola, svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu Djevica, supruga, udovica, kurva, najčitanijem u Sloveniji prošle godine.

Svoje nove knjige predstavit će i Semezdin Mehmedinović, Ernest van der Kwast, Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat. O Danilu Kišu razgovarat će Đorđe Matić i Mark Thompson, a o tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Calic, Ivo Goldstein i Boris Rašeta. Od pjesnika ćemo uz Đorđa Matića i Milenu Marković čuti Sanju Baković, Natašu Govedić i Kolumbijca Georgea Marija Angela Quintera.

O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev, dok će Festival zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja Rat je uvijek isti.

Cijeli program festivala pronađite ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X