Podijelili smo knjige ‘Ajme & Majko – Art & Music Festival 1993-2013’

Ukoričeno je 20 godina pulskog Art & Music Festivala. Ovogodišnja, jubilarna, proslava bila je skromna, ali dugoročno postignuti dosezi koji su u knjizi ‘Ajme & Majko’ u ‘oštroj konkurenciji’ tekstova prilično su uočljiva svjedočanstva jedne važne & značajne stvari, a mi smo podijelili 3 primjerka knjige.

AJME&MAJKO – Art&Music festival 1993.-2013.

U četvrtak 21. studenog Vintage Industrial Bar će ugostiti zagrebačku promociju knjige “Ajme & Majko” posvećene dvadesetoj godina postojanja legendarnog Art & Music Festivala u Puli. Tom prigodom nastupit će sve sami pobjednici iz prošlih dekada: riječki One Piece Puzzle, beogradska Multietnička atrakcija i samoborski Dikobraz.

Povodom tog iznimnog događaja portal Ravno do dna podijelio je tri primjerka ovog važnog dokumenta jednog vremena, mjesta i ideje. Točan odgovor na pitanje: U kojem gradu se održava Art & Music Festival? glasi: Pula. Knjige su dobili: Damir Petrc iz Rijeke, Marija Tkalec iz Bedekovčine i Martina Krizman iz Zagreba. Dobitnici knjige mogu očekivati poštom.

Dvadeset godina uzbrdo

Nema što se nije dogodilo Art&Music festivalu: o glavi su mu radili rat, biblijski potop, erupcije vulkana (na Islandu), zamor materijala (povremeno), manjak sredstava (uvijek), frakcijske borbe u žiriju (da, rock’n’roll je devedesetih toliko značio), prostor i vrijeme (nekad i zajedničkim snagama). Skoro da nema mjesta u Puli koje A&M kroz ova dva desetljeća nije označio svojim programima (Arena? To be announced, kako se to kaže u biznisu). Nema baš ni puno važnih bendova iz Hrvatske (i puno šire) koji se barem jednom nisu popeli na njegovu scenu od 1993. naovamo. Konačno, a to smo htjeli i pokazati ovom knjigom, nema što o Art&Musicu i njegovih 20 godina nije napisano i objavljeno. Imate obične vijesti, obične vijesti koje danas izgledaju neobično, nadrealne vijesti u kojima je sve pogrešno, starinske novinske izvještaje u kojima je sve točno, odlaske na festival koji završe ratnom reportažom, ispovijesti naručitelja ubojstva garažnog rock’n’rolla, neke od najboljih intervjua napisanih na znanim nam jezicima, dnevnike i nekrologe, komedije situacije i analize slučaja. I baš zato što se ovakve knjige ne rade o ovakvim festivalima, i baš zato što je nagib uspona opet narastao i baš zato što Sizifa više nitko ne pita kako mu je – javljamo svojima da nismo uzalud podmetnuli ruke pod taj kamen. Iz priloženog se vidi da ima i drugih koji tako misle.

A vi – pročitajte, pa sami odlučite.

Recenzija knjige ‘Ajme & Majko – Art & Music Festival 1993.-2013.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X