Tko ide na koncert grupa Trobecove krušne peći i Žen u Močvari

U četvrtak 12. studenog u Močvari nastupaju Trobecove krušne peći i Žen. Cijena ulaznice je 45 kuna. Ravno do dna podijelio je 2×2 ulaznice.

Trobecove krušne peći i Žen u Močvari
Trobecove krušne peći i Žen u Močvari

Trobecove krušne peći – 1948. godine, kada je nekadašnja Jugoslavija skrenula sa Staljinovog puta i isključila se iz nove kominterne u Planini nad Horjulom u Sloveniji rodio se Metod Trobec. Nepoznati i nebitni sitni kriminalac sve do kraja 70ih godina počinje puniti novinske stupce nakon što se u kući u koju je dovodio svoje ljubavnice nakon alkoholnih orgija, odredom zaboravljene i usamljene žene u srednjim godinama, otkrivaju ostaci spaljenih tijela i ličnih iskaznica. Otprilike u isto vrijeme zagrebački srednjoškolci, nakon što su vidjeli jedan od prvih nastupa kultne i nikad prežaljene novovalne Sexe, odlučuju se za sličan muzički put i spojivši teatralnost, mladalačku želju za buntom i eksperimentom, zajedničke britanske i ine utjecaje, hrabro uskaču na bine Zagreba, Ljubljane, Beograda i cjelokupne nekadašnje države. Akcija je trajala otprilike 6 godina, uz pauze za vojsku, rasviravanje barem 4 različita koncertna repertoara i brušenje mračnog, maglovitog, gustog i na našim prostorima neponovljivog “ne-valnog” i ružnog fuzzoidnog funk/post punka. Kao i mnogi mali bendovi tog vremena, od već spomenute Sexe do riječkih Grč ili kasnije Satana Panonskog s publikom komuniciraju i putem vlastitih niskobudžetnih fanzina uz standardne demo snimke i pokušaje izdavanja vinilne ploče. 1985. i 1987. godine snimaju dva albuma, studijski i uživo, koji sticajem nesretnih okolnosti bivaju objavljeni tek 2013. godine u luksuznom box setu “S mukom žvaču trubadurov vrat” koji je bio ujedno i povratak Trobecovih krušnih peći u prostoriju za probe i na bine domaćih rock klubova. Osamdeset i sedme ih je država pokušala javno zabraniti, a oni su već odradili svoju misiju i sami odlučili da je dovoljno. Dvije tisuće i trinaeste država opet ne zna tko su Trobecove krušne peći niti što njihovi koncerti sa sobom nose. A nose autentični bijes, energiju, lucidnost i katarzu svima kojima bučni i “iskrivljeni” underground rock i dalje nešto znači u životu. Desetljeće je za nama otkako je Metod Trobec sam sebi presudio i time završio ciklus koji je sam započeo. Trobeci su danas dovoljno zreli da se ne opterećuju prošlošću tražeći mogućnost da unovče nostalgiju i mitologizaciju nekadašnjih vremena poput mnogih svojih suvremenika. Trobeci sviraju sadašnjost bez straha od budućnosti. Trenutno pripremaju novi album s kojeg će u Močvari prezentirati nekoliko ekskluzivnih skladbi. Ujedno ćemo biti u mogućnosti čuti klasike s prvog vinila grupe u nešto izmjenjenijem aranžmanu. Također će na koncertu biti moguće nabaviti LP+2CD boxset grupe “S mukom žvaču trubadurov vrat”, kao i majice grupe po promotivnim cijenama.

Žen je četveročlani audio/vizualni bend iz Zagreba osnovan 2009. godine. Slušajući ove djevojke uranjate u autentičnu trasžanrovsku smjesu indie rocka, postrocka, shoegazea, math rocka, synthwavea i psihodelije. Ipak, ono što sve to čini zaokruženim svojevrstan je pop pristup koji njihovu eksperimentalnost i “rubne” aspiracije čini izuzetno prijemčivima i pitkima. Kompleksnost aranžmana i bogati narativni vizuali definirali su jedan od trenutno najproduktivnijih i najmobilnijih bendova mlađe generacije. Osim navedenih elemenata grupa se artikulirala i kroz naklonost prema manjinskim skupinama što dodatno zaokružuje veoma zanimljivu suvremenu muzičku priču. Diskografski su prisutne od 2013., s albumom “I onda je sve počelo”, nastavljajući rad na aktualnom “Jantar”, nedavno objavljenom za austrijski Unrecords. Uigrane na čestim europskim turnejama djevojke nam dolaze koncertno predstaviti svoj novi materijal koji u regionalnim medijima zauzima ozbiljne pozicije na listama najboljeg iz 2015. godine.

Ravno do dna podijelio je 2×2 ulaznice. Točan odgovor na pitanje: Kako se zove posljednji album grupe Žen? glasi “Jantar”. Po dvije ulaznice dobili su Maruška Aras i Dino Santaleza. Dobitnike ulaznice čekaju na ulazu u Močvaru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X