Tko ide na koncert grupa Trobecove krušne peći i Žen u Močvari

U četvrtak 12. studenog u Močvari nastupaju Trobecove krušne peći i Žen. Cijena ulaznice je 45 kuna. Ravno do dna podijelio je 2×2 ulaznice.

Trobecove krušne peći i Žen u Močvari
Trobecove krušne peći i Žen u Močvari

Trobecove krušne peći – 1948. godine, kada je nekadašnja Jugoslavija skrenula sa Staljinovog puta i isključila se iz nove kominterne u Planini nad Horjulom u Sloveniji rodio se Metod Trobec. Nepoznati i nebitni sitni kriminalac sve do kraja 70ih godina počinje puniti novinske stupce nakon što se u kući u koju je dovodio svoje ljubavnice nakon alkoholnih orgija, odredom zaboravljene i usamljene žene u srednjim godinama, otkrivaju ostaci spaljenih tijela i ličnih iskaznica. Otprilike u isto vrijeme zagrebački srednjoškolci, nakon što su vidjeli jedan od prvih nastupa kultne i nikad prežaljene novovalne Sexe, odlučuju se za sličan muzički put i spojivši teatralnost, mladalačku želju za buntom i eksperimentom, zajedničke britanske i ine utjecaje, hrabro uskaču na bine Zagreba, Ljubljane, Beograda i cjelokupne nekadašnje države. Akcija je trajala otprilike 6 godina, uz pauze za vojsku, rasviravanje barem 4 različita koncertna repertoara i brušenje mračnog, maglovitog, gustog i na našim prostorima neponovljivog “ne-valnog” i ružnog fuzzoidnog funk/post punka. Kao i mnogi mali bendovi tog vremena, od već spomenute Sexe do riječkih Grč ili kasnije Satana Panonskog s publikom komuniciraju i putem vlastitih niskobudžetnih fanzina uz standardne demo snimke i pokušaje izdavanja vinilne ploče. 1985. i 1987. godine snimaju dva albuma, studijski i uživo, koji sticajem nesretnih okolnosti bivaju objavljeni tek 2013. godine u luksuznom box setu “S mukom žvaču trubadurov vrat” koji je bio ujedno i povratak Trobecovih krušnih peći u prostoriju za probe i na bine domaćih rock klubova. Osamdeset i sedme ih je država pokušala javno zabraniti, a oni su već odradili svoju misiju i sami odlučili da je dovoljno. Dvije tisuće i trinaeste država opet ne zna tko su Trobecove krušne peći niti što njihovi koncerti sa sobom nose. A nose autentični bijes, energiju, lucidnost i katarzu svima kojima bučni i “iskrivljeni” underground rock i dalje nešto znači u životu. Desetljeće je za nama otkako je Metod Trobec sam sebi presudio i time završio ciklus koji je sam započeo. Trobeci su danas dovoljno zreli da se ne opterećuju prošlošću tražeći mogućnost da unovče nostalgiju i mitologizaciju nekadašnjih vremena poput mnogih svojih suvremenika. Trobeci sviraju sadašnjost bez straha od budućnosti. Trenutno pripremaju novi album s kojeg će u Močvari prezentirati nekoliko ekskluzivnih skladbi. Ujedno ćemo biti u mogućnosti čuti klasike s prvog vinila grupe u nešto izmjenjenijem aranžmanu. Također će na koncertu biti moguće nabaviti LP+2CD boxset grupe “S mukom žvaču trubadurov vrat”, kao i majice grupe po promotivnim cijenama.

Žen je četveročlani audio/vizualni bend iz Zagreba osnovan 2009. godine. Slušajući ove djevojke uranjate u autentičnu trasžanrovsku smjesu indie rocka, postrocka, shoegazea, math rocka, synthwavea i psihodelije. Ipak, ono što sve to čini zaokruženim svojevrstan je pop pristup koji njihovu eksperimentalnost i “rubne” aspiracije čini izuzetno prijemčivima i pitkima. Kompleksnost aranžmana i bogati narativni vizuali definirali su jedan od trenutno najproduktivnijih i najmobilnijih bendova mlađe generacije. Osim navedenih elemenata grupa se artikulirala i kroz naklonost prema manjinskim skupinama što dodatno zaokružuje veoma zanimljivu suvremenu muzičku priču. Diskografski su prisutne od 2013., s albumom “I onda je sve počelo”, nastavljajući rad na aktualnom “Jantar”, nedavno objavljenom za austrijski Unrecords. Uigrane na čestim europskim turnejama djevojke nam dolaze koncertno predstaviti svoj novi materijal koji u regionalnim medijima zauzima ozbiljne pozicije na listama najboljeg iz 2015. godine.

Ravno do dna podijelio je 2×2 ulaznice. Točan odgovor na pitanje: Kako se zove posljednji album grupe Žen? glasi “Jantar”. Po dvije ulaznice dobili su Maruška Aras i Dino Santaleza. Dobitnike ulaznice čekaju na ulazu u Močvaru.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X