Podijelili smo dva četverostruka CD box seta Haustora ‘Original Album Collection’

Croatia Records upravo je objavila sedmo izdanje u ediciji ‘Original Album Collection’, četverostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih novovalnih bendova, Haustora. Riječ je o ediciji u kojoj se unutar box setova objavljuju neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz naše bogate glazbene povijesti. Ravno do dna podijelio je dva box seta Haustora.

Haustor 'Original Album Collection'
Haustor ‘Original Album Collection’

Zagrebački novovalni glazbeni sastav Haustor osnovan je 1979. godine, a prestao je postojati 1990. To je bio bend za kojeg su mnogi kritičari isticali da je bio bitno drugačiji od ostatka scene jer su dečki iz benda smatrali da se drugi trebaju mjeriti prema njima, a ne obrnuto. Danas, znamo da je bend bio u pravu jer se njihovi albumi smatraju jednima od najvažnijih glazbenih izdanja iz bogate novovalne arhive, a njihov utjecaj je vidljiv u brojnim pjesmama bendova iz devedesetih.

Box set sadrži sva četiri studijska albuma Haustora počevši od debut albuma “Haustor” (1981.), a nastavivši se s albumima “Treći svijet” (1984.), “Bolero” (1985.) i “Tajni grad” (1988.). Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih svirki 1977. godine osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Haustor je osnovan 1979. godine a činili su ga navedeni autorski dvojac Darko Rundek (vokal i solo gitara) i Srđan Sacher (bas) te Ozren Štiglić, a kasnije Zoran Zajec (gitara), Zoran Perišić, a kasnije Srđan Gulić (bubanj), Damir Prica (saksofon), Nikola Santro (trombon) i Zoran Vuletić (klavijature) uz priključivanje Jurija Novoselića (saksofon).

Debut album “Haustor” objavljuju 1981. godine i jasno pokazuju glazbeni pravac kojim će ići – sjajno stapanje brojnih glazbenih žanrova u osebujni alternativni stil. Publiku su osvojili singlom “Moja prva ljubav” koja osvaja i radio postaje i koja ih i dan danas obilježava, ali na albumu su se našli i budući klasici “Mijenjam se”, “Tko je to”, “’60-’65” i “Crni žbir”. Produkciju albuma potpisuje lider Parnog valjka Husein Hasanefendić Hus. Na koncertima na kojima su stvarali sjajnu atmosferu, Darko Rundek je unosio i svoja kazališna iskustva. Najvažniji koncert sviraju s još jednim izvrsnim bendom Šarlo Akrobata, ispred Gang of Foura na zagrebačkom Biennaleu. Nakon toga pod producentskom palicom Stanka Juzbašića snimaju hvaljenu singlicu “Majmuni i mjesec/Zima/Capri”.

Dvije godine kasnije Haustor objavljuje album “Treći svijet” koji se zbog autorskih pjesama i vrsne produkcije smatra jednim od najboljih albuma ikad snimljenih na ovim prostorima. Album je snimljen u postavi Darko Rundek, Damir Prica, Zoran Zajec, Srđan Sacher i Srđan Gulić, a produkciju potpisuje Željko Brodarić. Album kojeg krasi reggae, latinoamerički ritmovi i inteligentan pop, obilježile su pjesme “Neobičan dan”, “Zadnji pogled na Jeršaleim”, “Babilonske baklje”, “Skriven iza lažnih imena”, a na albumu se našla i pjesma “Radnička klasa odlazi u raj”. Nakon albuma grupu napušta Srđan Sacher, dok autorstvo idućih albuma preuzima u cijelosti Darko Rundek.

Haustor 'Original Album Collection'
Haustor ‘Original Album Collection’

1985. godine snimaju album “Bolero” u sastavu Rundek, Prica i Zajec, a produkciju potpisuju Dragan Čačinović i Mitar Subotić (Rex Ilusivii). Na albumu se našao, što će se kasnije pokazati, drugi veliki hit benda, pjesma “Ena”, ali i sjajne pjesme kao što su “Šejn”, “TV man”, “Šal od svile”, “Sejmeni” kao i “Take the Money and Run” koju smatraju jednim od prvih pjesama s elementima rapa u bivšoj državi.

Godine 1988. Haustor snima i svoj posljednji studijski album “Tajni grad”, a produkciju albuma potpisuju Darko Rundek, Zoran Zajec i Hrvoje Hegedušić. Pjesme “Ula ulala”, “Bi mogo da mogu”, “Uzalud pitaš” i “Uhode” obilježile su posljednji album.

Svaki CD nalazi se u kartonskom ovitku baš kao i na originalnom LP-u, a uz četiri CD-a na kojima se nalaze 34 pjesme, box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča i CD-ova. Svi albumi su digitalno remasterirani tako da će svi poznavatelji ovog kultnog benda, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.

Cijena četverostrukog box seta s knjižicom je samo 99 kuna.

Ravno do dna podijelio je dva box seta Haustora. Točan odgovor na pitanje: Koliko albuma Haustora se nalazi na najnovijem “Original Album Collection” izdanju? glasi: Četiri. “Original Album Collection” Haustora dobili su Rajka Kovačević iz Belog Manastira i Ivan Kuzmić iz Kaštela Novog. Dobitnici svoje primjerke mogu očekivati poštom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X