Punk Data: Nismo punk, ali sviramo glazbu lišenu svih klišeja

Šesti koncert programa Chui ovu glazbu – četvrtak, 2. travnja, u 22 h (i još onoliko koliko se kasni), ulaz slobodan – na pozornicu zagrebačkog Vip Cluba dovodi tročlani sastav Punk Data – Toni Starešinić, klavijature; Igor Farkaš, bas; Roberto Jurišić, bubnjevi – kojem će se pretkraj pridružiti saksofonist Grgur Savić i udaraljkaš Mario Penton Hernandez. Toni Starešinić tim nam je povodom pojasnio ponešto o rodbinskim vezama između Punk Date i njegova mlađeg, no popularnijeg brata Chuija.

Punk Data
Punk Data

Na albumu „Did We Land on a Tune?“ Punk Date kao da se čuju neke melodije koje su poslije zaživjele na repertoaru Chuija? Bi li Chui uopće nastao da je Punk Dati otprve dobro krenulo?

Toni Starešinić: Punk Data definitivno jest preteča Chuia. Neko kratko vrijeme je i Punk Data postojao kao Chui, dok se nismo dogovorili za finalni naziv benda. Jedna „struja“ u bendu je bila za ime Punk Data, a druga za Chui, pa smo neko vrijeme jedan koncert svirali kao Punk Data, a drugi kao Chui, pa opet treći kao Punk Data. Hm, hm… Na kraju je ostao naziv Punk Data. Mislim da bi Chui sigurno nastao i bez Punk Date, je začet je u drugom bendu, Mangrooveu, u kojem smo ja i tadašnji bubnjar Đuro Dobranić počeli jammati u slobodno vrijeme. Dogodila se glazba koja nam se svidjela i koju smo jednostavno, bez opterećenja, htjeli snimiti, pa šta bude, bude. Nisam, međutim, uspio čuti da se neke melodije s albuma Punk Date chuiu na repertoaru Chuia. Poneke su možda stilski slične, jer ipak je riječ o istom autoru, pa je to valjda dio osobnog karaktera i rukopisa.

Punk Data
Punk Data

Chui je privukao pažnju, nakon čega su i snimke Punk Date našle su put do CD-a. Zamrli bend je oživio. Što dalje?

Toni Starešinić: Da, službeni CD je napokon objavljen i tome je sigurno pripomogao Chui, jer smo od istog izdavača dobili puno bolje uvjete za objavljivanje albuma nego kad smo ga htjeli objaviti prvi put, 2011. g., prije izlaska Chuijeva prvenca. Sad se trudimo svirati i promovirati album „Did We Land on a Tune?“ koliko god možemo, a polako se skupljaju i nove skladbe, pa kad materijal sazrije mogli bismo ih snimiti za drugi album.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wCJFkYp1XhM[/youtube]

Nisam jedini kojem je ime Punk Data zazvučalo vrlo neprivlačno i navelo ga na krivi smjer. Zašto Punk Data?

Toni Starešinić: Pa, mislimo da je to baš dobro ime za glazbu koju sviramo. Nije punk, ali ima taj neki punkerski stav u odnosu na ostatak domaće glazbene jazz scene. Sviramo glazbu koja je spontana i vođena instinktom i kao takva je ispala lišena klišeja i očekivanih obrazaca. Nikako da nam se dogode klasični aranžmani, tema-solo-solo-tema, solaže često i ne zvuče kao solaže, cijeli bend diše kao jedno biće u iscrtavanju njegova psihičkog stanja, od lude šizofrenije do zen spokojstva duha i tijela. Data, naravno, zbog elektronike koji koristimo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kg8rUnwmY2Y[/youtube]

Misija, ideja? Ili – što vam je posebno privlačno u glazbeničko-energetskoj kombinaciji Punk Date?

Toni Starešinić: Misija je prije svega dobro se zabaviti i uživati. Čisti hedonizam, reklo bi se… Najprivlačniji dio je spontanost i sve čime ona rezultira. Svaki je koncert posve drugačiji i time napet za sviranje. Monotonija se eventualno uvuče u slučaju nedostatka inspiracije. Meni je osobno napeto i to što sam glavni solist u bendu, pa se moram itekako koncentrirati na svaki ton. U tom smislu trebam još puno raditi da bi na duljim nastupima sve zazvučalo kako treba. Farki i Robi su godinama sviraju zajedno i odlično su uigrana ritam sekcija, tako da se lako osloniti na njihov groove, što je preduvjet za moj solistički dio. Prva sljedeća prilika da nas čujete uživo ukazuje se u Vip Clubu, u četvrtak, 2. travnja. U drugom dijelu koncerta pridružit će nam se odlični saksofonist Grgur Savić i majstor udaraljki Mario Penton Hernandez, što će cijelu svirku odvući u još uzbudljivije i neizvjesnije vode. Jako se veselimo tom nastupu i nadamo se dobrom odazivu publike, kao što je bio na svim dosadašnjim koncertima Chui ovu glazbu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X