Discohernia ima novi singl ‘Pljuni na sistem / Čudna šuma’ posvećen Dušanu Kojiću – Koji

Discohernia je domaći eklektičan spoj glazbenika, bend koji svira svašta, ali definitivno ne klišeje, a čine ga Ivan Beuc, Stipe Božinović Mađor, Tomislav Grubišić i idejni začetnik Nedjeljko Mikac Cak.

Discohernia ‘Pljuni na sistem / Čudna šuma’

Ovo izdanje pod okriljem PDV Recordsa nastalo je i posvećeno legendarnom Dušanu Kojiću – Koji iz Discipline kičme, uz nadu u njegov čim skoriji oporavak.

Prva stvar, “Pljuni na sistem”, nastala u suradnji s Kandžijom (Stjepkom Galovićem), autorska je kompozicija, reakcija na sve loše stvari koje nas okružuju, jedan usputni uzvik negodovanja koji treba ostati negdje zapisan u vremenu.

S druge strane, “Čudna šuma”, originalno je pjesma Yu Grupe, čija je obrada objavljena na albumu “Svi za mnom!” Discipline kičme, nastala u suradnji s Tomfom (Tomislavom Vukelićem iz Kawasaki 3P-a), i posvećena je Koji.

Bend je lišen bilo kakvih klišeja i okova tako da svoju glazbu opisuju kao psihodelični noise, disco, funky, jazz, trance bez električne gitare, jer svega toga ima u tom fusionu bez šestožičanog instrumenta, ali s jednim četverožičanim, hrpom pedala i kawai i moog syntheva. Izbjegavanje čvrste strukture benda se vidi u kolaboracijama s različitim autorima. Svi članovi benda od ranije sviraju u drugim projektima i dobro su poznati na domaćoj sceni, a kroz svoj jedinstveni glazbeni stil Discohernia je jedinstvena pojava na našim prostorima.

U glazbenom smislu, radi se o propitivanju različitih stilova od elektronike, psihodelije do jazza na intrigantan način. Bend je nastao slučajno, a znamo da slučajnosti (ne) postoje, kad su se završavale pripreme za film Antonija Nuića “Život je truba”, iako je prva ideja nastala još 1997. godine za potrebe filma “Mondo Bobo” Gorana Rušinovića.

Iza sebe imaju dva studijska albuma, “Bioparanoja” objavljen 2016. i “Promjena stanja” iz 2020. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X