Djeca! ‘Kad čuješ ovaj zvuk’ – bend zeitgeista

Već drugi put u ovom mileniju dobili smo bend s imenom Djeca čiji album prvijenac, da se još malo igramo brojevima, stiže točno dvadeset godina nakon eponimnog debija grupe pokojnog Ante Perkovića.

Djeca! ‘Kad čuješ ovaj zvuk’

Vjerujem kako Bruno Žabek (gitara/bas) i Benjamin Mjeržva (bubanj) toga nisu bili svjesni, no taj je eventualni nedostatak originalnosti prilikom davanja imena i jedino što bi se (n)ovoj Djeci! moglo prigovoriti.

“Kad čuješ ovaj zvuk” savršeno reflektira mjesto i vrijeme u kojem je nastao, u smislu da se na njemu nalazi skoro sve što u posljednje vrijeme prolazi, kako među ovdašnjom rock publikom tako i kod onih, uvjetno rečeno, plesnije nastrojenih. Utjecaji Royal Blooda i The Slavesa miješaju se s nasljeđem srpske scene, bilo da je riječ o Repetitoru i stalnorastućem broju njihovih kopija ili vječno kul veteranima poput Discipline Kičme, Obojenog programa ili Boya.

Povremeno, primjerice u “Ti imaš sve” i “Mama”, zazvuče i kao White Stripesi, ali sve navedeno dobiva i neočekivanu protutežu u “Želim s tobom sve” koja bi potpala pod nekakav coldwave, darkwave ili bilo koji naziv kojim mlađi izvođači pokušavaju i ne uspjevaju prikriti da se zapravo radi o synth-popu osamdesetih, i posebno odjavnoj “Zori”, eteričnoj elektronici epskog trajanja naslonjenoj na jedne Tangerine Dream.

“Seljačka buna” i “Bunt” nisu daleko ni od onoga što radi koprivnička Šiza, „Pokret“ su, barem prije posljednjeg albuma, mogli snimiti i Porto Morto, “Kuća straha” tuzemni je odgovor na Kasabian, dok su iz svog prethodnog angažmana u Kraljićevim Miceksima donijeli i malo zagrebačkog rock štiha, istini za volju više u stavu nego u samoj muzici. U određenim pjesmama, najočitije u “Energiji”, svoja su dva lica i pomirili pa usred groovea kakvim bi se ponosio i stari Koja ubace elektronski break na tragu bratsko-sestrinske im pocket palme.

Dakako, u toliko širokoj paleti stilova nešto im više, a nešto manje leži pa su tako u garaži, primjerice, upečatljiviji nego na plesnom podiju. U svim tim glazbenim vodama, međutim, ni u jednom trenutku ne potonu, već su i među stvarno brojnim utjecajima uspjeli pronaći svoje ‘ja’, djelomično i zbog minimalističkih, na momente i parolaški jakih stihova.

Žabek i Mjeržva su nedavno održali i nastup na Brijačnici o kojem se dosta pričalo pa se doista čini kako bi 2023. mogla biti njihova godina. Ako i ne bude tako, nema veze, bit će prilike – ipak su još Djeca.

Ocjena: 8/10

(Yem, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X