Dok Amerika gori, Moskau objavljuje spot ‘Hail, America’

‘Od samog ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću bilo je pitanje vremena kada će se mapa Amerike zapaliti,’ kažu iz benda.

Moskau “Hail, America”

Dok broj mrtvih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašuje brojku od stotinu tisuća, a na ulicama vladaju nemiri potaknuti ubojstvom crnca Georgea Floyda pod policijskom čizmom, zagrebačko-korpivnički sastav Moskau odlučio je iskoristiti priliku za objavu neplaniranog trećeg singla “Hail, America” sa svog aktualnog albuma “Love Supreme”.

“Iako je “Hail, America” napisana mnogo prije rasnih nemira koji još jednom potresaju Sjedinjene Države i svijet, od samog ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću bilo je pitanje vremena kada će se mapa Amerike zapaliti. Poruka pjesme jest to da su i nacije nastale na genocidu sposobne izroditi velikane duha. Ovo je svojevrsni apel i molitva za pobjedu ‘boljih anđela naše prirode’,” kažu iz benda.

Iz recenzije Srđana Strajnića za StereoArt: “Hail, America” može se tumačiti kao poređenje savremene Amerike sa nacističkom Nemačkom, naročito kada se imaju u vidu početni stihovi pesme (Zdravo Ameriko, puna grobova,nastala na krvlju crvenokožaca i robova) mada i u daljem toku ironična žaoka ne nedostaje, slično Dilanovoj „With God On Our Side“, ali na kraju ipak dolazi do obrta (Blagosloven je plod tvoje utrobe, Džon Koltrejn). Ovim obrtom se ambivalentna osećanja svih nas zadojenih američkom kulturom dovode u nekakvu ravnotežu – i ova pesma kaže da se može istovremeno voleti Koltrejn (ili neki drugi umetnik) i mrzeti Amerika što je inače opšte mesto ljubitelja rok (sub)kulture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X