DORF 2014 – počinje filmski tjedan u Vinkovcima

Organiziran je video live prijenos, tu je popust od 40 posto na povratne karte vlakom, zatim projekcije glazbenih dokumentaraca – koncerti, izložba, promocije knjiga, a novost je program’ Film it LouD’. Tu je i program DORF:EDIT namijenjen mlađima.

DORF 2014

Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u 3 programa, uz iznimno bogat popratni program. Po prvi puta će, zbog Film it LouD projekcija, vinkovački ljubitelji filmova imati festivalski program u trajanju od 7 filmskih dana i noći, na 7 lokacija.

Film kojem je pripala čast da otvori filmski tjedan u Vinkovcima je „Krugovi“ Srdana Golubovića. Uz sjajnu glumačku postavu, scenario i brojne međunarodne nagrade, film „Krugovi“ je poslastica za sve ljubitelje filma u Vinkovcima. Nakon Osijeka i Vukovara, ovim trodnevnim programom završava ciklus 5 filmova u okviru Film it Loud projekta. Osim projekcija filmova, u okviru projekta posjetitelji će u Vinkovcima moći pogledati koncerte sastava Straight Mickey and the Boyz iz Beograda, nastup DJ Marija Kovača, panel raspravu na temu glazbeni dokumentarci i na otvaranju u četvrtak 6. ožujka u Gradskom kazalištu premijerno pogledati filmove nastale na filmskim radionicama u Novom Sadu i Vinkovcima. Posebno je atraktivna premijera kratkog dokumentarnog filma o vinkovačkoj hip-hop sceni.

Organiziran je video prijenos uživo svečanog otvaranja u Gradskom kazalištu i promocija knjiga u Gradskoj knjižnici, u suradnji sa EBSW Đakovo i Radio klub Vinkovci 9A1CHI.
Višegodišnji festivalski partner HŽ Putnički prijevoz omogućili su za sve goste festivala i ove godine popust od 40 posto na povratne karte do Vinkovaca u razdoblju 04.-10.ožujka.

Za nagradu u regionalnoj konkurenciji drugu godinu se pobrinula Marija Miloševska, mlada umjetnica iz Skopja a kome će pripasti odlučiti će žiri u sastavu Ines Pletikos,filmska i TV redateljica i pobjednica DORF 2014, Damir Čučić, filmski i TV-redatelj te montažer i Petar Protić, selektor na festivalu Cinema City iz Novog Sada.

U programu regionalne konkurencije sudjeluje 10 filmova, a izdvajamo film o Dušana Moraveca „Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić“. U međunarodnoj selekciji prikazujemo 7 filmova, a izdvajamo film o kultnom Grantu Hartu (Husker Du, Nova Mob…) „Every Everything – The Music, Life &Times of Grant Hart“ Gormana Becharda iz SAD.

Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenario glazbenog dokumentarca. O dobitniku nagrade odlučuje žiri u sastavu Igor Tomljanović, Brankica Drašković i Toni Šarić.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa biti će organizirane 4 promocije knjiga: Ante Perković („Rundek, između“), Marko Pogačar („Jugoton gori“), Anđelo Jurkas („Raspelo“) te Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl“) biti će gosti festivala.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom ARTisFACT predstaviti će se 9 mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 06/03 u 19:00 sati. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka.
Poseban gost festivala je Home Theatre Škripzikl, koji će svoj program predstaviti premijerno u Vinkovcima.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Vinkovačku premijeru doživjeti će i film „Zagonetni dječak“, dječji igrani film Dražena Žarkovića, prema kultnom romanu Ivana Kušana o doživljajima hrabrog i domišljatog Ratka Milića zvanog Koko. Već tradicionalno organizirano je predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske i susjednih zemalja, uz nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva.
U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, te Zaklada Kultura nova.

Projekt Film it LouD financiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X