Društvo hrvatskih filmskih redatelja očitovalo se o Mataniću i uputilo duboko poštovanje i podršku žrtvama i njihovim obiteljima

Očitovanje Upravnog odbora Društva hrvatskih filmski redatelja (DHFR) o članu Daliboru Mataniću objavljeno je jučer u nedjelju na službenim stranicama.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja

“Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama. Ni jedna vrsta stresa, profesionalnog pritiska, pristupa radu ili ovisnosti nije i ne može biti opravdanje za bilo koji oblik nasilja.

Podržavamo sve svjedoke i žrtve bilo kakvog nasilja, kao i neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u profesionalnom okruženju naših članova, te ovim putem podsjećamo da će DHFR u slučaju prijave istih postupiti savjesno i odgovorno koristeći statutarno propisano tijelo Časnog suda, što za posljedicu može imati trajno izbacivanje članova iz DHFR-a i obavještavanje o istome ostalih strukovnih i srodnih udruga. Uz duboko poštovanje i podršku žrtvama i njihovim obiteljima, Upravni odbor DHFR”, stoji u očitovanju Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Podsjećamo da je nakon objave velike teme o dugogodišnjem seksualnom uznemiravanju mladih glumica i filmskih djelatnica od strane redatelja Dalibora Matanića u petak u večernjim satima na portalu Večernjeg lista uslijedila i Matanićeva “Kajem se” isprika na Facebook profilu (koji je potom ugasio) što je još više uznemirilo javnost obzirom da je redatelj tim činom ukazao da je kršio zakon po članku 156 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, po kojem je zapriječena i zatvorska kazna do tri godine.

O tome se oglasio i Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao kako policija zaključno s nedjeljom nije zaprimila nikakvu prijavu protiv Matanića, ali da bi po onome što su objavili mediji i Matanić osobno ovog vikenda moglo biti riječ o o kaznenim djelima što znači da policija treba djelovati po službenoj dužnosti.

“U tom slučaju policija pokreće izvide, a siguran sam da će to biti i u ovom slučaju”, rekao je Božinović novinarima, te dodao kada policija bude imala više saznanja o tome da će obavijestiti javnost.

Saznajte više:

Dalibor Matanić priznao krivično djelo svojim pokajanjem na Facebooku

Dalibor Matanić izgubio sve angažmane jer su izašle priče o njegovom uznemiravanju žena

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X