Dylan Moran u Zagrebu: Danas svi žele kanadskog premijera

Čim je u nedjelju navečer izašao na pozornicu zagrebačkog kina Studentski centar u Zagrebu, irski komičar Dylan Moran progovorio je par riječi na hrvatskom i odmah se našalio na račun hrvatskog premijera, što je krcato gledalište dočekalo smijehom i burnim aplauzom. Što bi se reklo; led je bio razbijen već u prvim sekundama.

  •  
  •  
Dylan Moran
Dylan Moran

Za Dylana Morana može se reći da se odlično udomaćio u Zagrebu. Prije tri godine je rasprodao dva uzastopna nastupa u Lisinskom, a ovog puta je svojim novim showom „Off The Hook“ do posljednjeg mjesta ispunio zagrebačko kino SC-a, dakle nešto više od tisuću posjetitelja. Njegov brutalni humor u kojem ponajviše secira samog sebe, krizu srednjih godina, svoju obitelj i posebice svoj brak oduševio je sve prisutne. Vidno je dobio na kilaži, što je naravno i sam sebi ponajviše spočitao tijekom nastupa koji se sastojao od dvije točke od po 35-40 minuta, objašnjavajući to svojim odvikavanjem od pušenja.

No tu bi možda trebalo malo zastati zbog skoro pa striktnih pravila koja prate nastupe stand-up komičara. Naime za razliku od drugih vidova scenske djelatnosti, neupućenima može zvučati zanimljivim to što stand-up showovi ne vole novinare u publici iz razloga jer nitko ne želi da niti jedan punchline bude otkriven. Novinar u publici je skoro uvijek spoiler alert – element koji razbija tu intimnost između komičara i publike, iako je cijela stvar često, ovakve, masovne prirode.

Moranov nastup kao da crpi inspiraciju iz lika Bernarda Blacka kojeg je on utjelovio u popularnom sitcomu „Black Books“ koji je pet sezona uveseljavao britansku publiku crnim humorom početkom 2000-ih. Tako da što se tiče naziva „Off the Hook“, cijela stvar je u potpunosti pogođena – Moran je uistinu djelovao kao da je ‘zbrisao s udice’ svih mogućih ‘parangala’ svima nama uobičajenih svakodnevnih životnih situacija. Bez otkrivanja bilo kakvih detalja, briljirao je i u poglavlju njegovog pogleda na globalnu situaciju u kojoj ljudi mrze ljude iako trebaju jedni druge. Aktere iz političke arene, one koje je okreznuo, dobrano je ismijao, neke od njih iz čistog očaja, no svakako je pogodio vibraciju vremena, što je publika oduševljeno prihvatila.

Kroz show je išao gotovo u jednom dahu, bez gutljaja popijene vode (poneki gutljaj vina mu se treba oprostiti), toliko unesen da se nije ni jednog trenutka moglo pomisliti da tu postoji nešto iscenirano (iako naravno to jest bilo), toliko da bi na krajevima znao odjednom stati, pogledati na sat, zahvaliti se i najaviti pauzu, odnosno kraj. Može se reći kako je bio na razini svojih britanskih kolega kao što su Ricky Gervais, Bill Bailey ili Simon Pegg koji se također u manjoj mjeri bave oponašanjem, koliko su majstori ironije situacije. Urnebes u dvorani izazivalo je tako Moranovo učenje nasumično odabranih hrvatskih riječi za što je odmah zaključio da to i nije bila baš dobra ideja.

Nastup je uistinu brzo proletio do te mjere da se činilo kao da se Moran čak trudio zbrzati stvar, no opet teško je reći da nije u potpunosti zaokružio svoj nastup, posvetivši bis književnom bestselleru „Pedeset nijansi sive“ u trenutku kad je zajedljivo-radosno izjavio da je taj film odnio ubjedljivu pobjedu na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih malina koje se uvijek održavaju pred Oscare.

Nakon uspješnog zagrebačkog gostovanja, pred Moranom je Split kao sljedeći izazov.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X