East Rodeo ‘Morning Cluster’ – sasvim neobičan rodeo

Grupa East Rodeo priredila je još jedno beskompromisno glazbeno putovanje koje nije za svakoga.

East Rodeo 'Morning Cluster'

Hrvatsko talijanski rock bend East Rodeo je jedinstvena pojava na ovim prostorima. Riječ je o kvartetu koji forme rocka (a ima ih podosta) u potpunosti demolira, kako bi od novih dijelova, naizgled poput nekog zaigranog djeteta počeo stvarati neobične forme koje se nekim čudom pretvore u pjesme. Grupa koju čine Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone, Alen Sinkauz i Federico Scettri je autoru ovih redaka još zapela za uho s prethodnim albumom ‘Dear Violence’ koji je bio objavljen za nezavisnu etiketu Kapa Records.

A isti autor drži kako je veliki pomak to što se jedno mainstream izdavačko ime odlučilo pogurati ovako kvalitetan projekt, koji je ni manje ni više zapeo za uho i jednom Warrenu Ellisu (koji će sa Caveovim Grindermanom zasvirati ovog ljeta na Jarunu u sklopu In Music Festivala) i pogotovo jednom Marcu Ribotu o čijoj ulozi u svijetu alternativne glazbe i ne treba trošiti previše riječi. Naravno obojica su gostovali na albumu.

Nakon ‘Dear Violencea’, ‘Morning Cluster’ donosi pomak ka konceptualnome stvarajući ozračje putovanja kroz glazbu i stilove, ali jednom do sada potpuno neutabanom stazom. Ova neobična četvorka u mnogočemu podsjeća na Pink Floyd iz svoje prve faze u kojoj je eksperimentiranje sa zvukom bio primarni cilj pobuđivanja psihe i emocija za jedno do tada sasvim drugačije iskustvo konzumiranja glazbe. Dakle, East Rodeo je težak bend i nije za svačije uši.

U izričaju se izmjenjuju meditativnost, histerija, tjeskoba, žestina… Predivne harmonije odjednom postaju kakofonije. Izmjenjuju se organska glazba i elektronika. S jezikom je ista stvar, jednako su zastupljeni hrvatski i engleski. Kao da i u toj sferi East Rodeo šalje poruku kako je jezik još samo jedan medij s kojim se treba poigrati. Osjeti se tu Sonic Youth, Radiohead, Skinny Puppy, Ministry,  ali i nešto što podsjeća na lucidnost u pristupu nekadašnjih domaćih alter grupa Grč i Regoč.

No to su samo segmenti – dijelovi slagalice koji poput pop-upa iskoče na moment i rasprše se već u sljedećem trenu dok mozak pokušava provariti gomilu naizgled nepovezanih zvučnih zapisa. Radi se o potpuno oslobađajućem i inspirativnom uratku koji sa svakim poglavljem otvara novu dimenziju u kojoj se slušatelju također „nameće“ sloboda donošenja zaključaka. A sloboda je nešto na što se teško privikava (iako svi volimo kazati da smo slobodni).

East Rodeo tu slobodu plastično dočarava u sferi ideje, no izvedba je pak uvježbana i precizna bez imalo odstupanja, što donekle podsjeća na postulat free jazza (ali ovdje je ipak riječ o post rocku koji ne donosi veliku dozu momentalnog kakofoničnog sudara više instrumenata).

Bend je jednako u stanju „zakuhati ludilo“ („939 HZ“, „American Dream“ i „Re: Trom“) i slušatelju odmoriti uši („Straws In Glass“), ali se s i motivima doličnima filmskoj glazbi poigrati s ozračjem zvukova, frekvencijama i akustikom („Step Away From The Car“ i „Brod“).

„Morning Cluster“ tako nudi beskompromisni glazbeni rodeo. Nije preporučljivo slušati ga ujutro. Ima snagu da slušatelja izbaci iz „sedla“, odnosno iz takta. No za one željne neobičnih glazbenih avantura, svakako je preporučljivo.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X