Edo Maajka ‘Moćno’ – privatni i duhovni put u plus

Edo se nakon fenomenalnog bendovskog albuma ‘Puta u plus’ odlučio s Kooladeom napraviti kompletan materijal i nastaviti priču tamo gdje je s prethodnikom stao.

Edo Maajka ‘Moćno’

Edo Maajka objavio je svoj novi, osmi po redu album nazvan ‘Moćno’. Od njegovih osam albuma, dva su snimljena uz pratnju bendova, dok je ostalih šest u hip-hop maniri uz beatove. Jedini Edin suradnik koji je svojom produkcijom bio prisutan na svih šest albuma s beatovima je Koolade i Edo se nakon fenomenalnog bendovskog albuma “Puta u plus” odlučio s Kooladeom napraviti kompletan materijal i nastaviti priču tamo gdje je s prethodnikom stao, barem ako gledamo tekstualni i interpretacijski dio priče, jer Edo lirski i izvedbeno svakim svojim albumom sazrijeva kao malo tko na našoj sceni.

Sve skupa kreće sirenama i uvodom koji donosi “Dobar Vajb” koja udarnički otvara album. “Dobar Vajb” predstavlja onog pročišćenog i pozitivnog Edu iz “Ove godine slavim”, “No Sikiriki” ili “Kreator”, pjesmama sličnog ugođaja i poruke. “I like to dance”, singl koji je prije godinu dana prvi najavio album, klupskog je plesnog ugođaja dok uz Edu sasvim solidno zvuče i gosti Vojko V i Buda.

Naslovna “Moćno”, kirurški precizno, a opet dubinski secira Edina promišljanja o društvu, svemu oko sebe i unutar sebe i pomalo je teško dočarati istinsku dubinu svega što Edo govori u ovoj pjesmi gdje gotovo svakim rimom konstatira, pogađa i tjera slušatelja da kao i on istinski promisli o rečenom. “Sunce” je još jedan izlet u emotivnije i osjećajnije vode, a takav je i refren kojega odrađuje Marko Louis. Ovdje bih istaknuo Kooladeov beat koji je unatoč osjećajnoj atmosferi podebljan vrlo zanimljivim rješenjima ritam podloge.

“Svaki čovjek” je nova suradnja s Dinom Šaranom. Radi se o istovremeno klupskoj i duhovnoj pjesmi u kojoj Edo tematizira o lošem načinu života, površnosti i lošem odnosu prema drugima, no opet promišlja trebamo li osuđivati druge, kako naći sebe kako sve to balansirati. Šaran po tko zna koji put odrađuje odličan refren i ostaje Edin suradnik koji gotovo svaki put briljantno ispuni pjesmu na kojoj se pojavljuje.

Mračan klupski beat odradio je Coby čiji je instrumental jedini na albumu koji nije Kooladeov. “Finally” nastavlja u klupskom ruhu ali donosi post-kovid atmosferu punu užurbanosti i nervoze uz gostovanje Bude i Ntoka. Sve se ovo mijenja u toploj, prijateljskoj “Hajmo se nać” koja toliko blisko priča o otuđenosti, želji za druženjem i načinu da se uspori brzina današnjeg življenja da se vrlo lako poistovjetiti s tematikom i atmosferom. Uz Edu su tu Alejuandro Buendija i Magellano koji briljira svojom strofom gdje je stih: “Nosili smo maske i prije neg’ je stigo kovid” samo jedan u nizu svega što je primijetio o današnjici, što po skromnom mišljenju ovog autora čini jedan od najboljih verseova zadnjih godina na našoj sceni. Odličan refren u pomalo soul maniru odlično je otpjevao Filip Tkalčić.

Manje zanimljiva aranžmanska i instrumentalna rješenja donose “Zlatni koker” i “Uvijek si u pravu”. “Zlatni koker” nosi sa sobom odličan sarkastični Edin pogled na materijalizam i površnost društva, ali zbog aranžmana i ne toliko zanimljivog instrumentala najslabija je stvar albuma. “Uvijek si u pravu” još je jedna Edina ljubavna priča i premda je Aleuandro Buendia otpjevao sasvim dobar refren, mislim da bi vokal Dine Šarana bolje sjeo na ugođaj pjesme. Album zatvara “Moj put”, najbolja pjesma albuma koja na neki način sumira sve što smo u ostalih desetak pjesama čuli. Puno promišljanja, Edine zahvalnosti i gostovanja Đorđa Miljenovića i završni poetski dio koji je izrecitirao Rade Šerbedžija.

U naslovnoj pjesmi “Moćno”, Edo se samoironično zapita: “Šta će ti vake pjesme Edo?” Dok u refrenu završne “Moj put” poručuje: “Slušaj svoje srce, vjeruj moćan si i jak”. Upravo je to recept koji je Edo slijedio proteklih 20 godina, a siguran sam da će ga slijediti i dalje. “Moćno” nema grmljavinske trenutke koje ima “Štrajk Mozga” iz 2012., niti katarzičnu genijalnost prožetu kanaliziranim gnjevom koji su krasili “Put u plus” iz 2018. pa je samim time slabiji album od navedenih. No Maajka svojim emocijama, izvedbom, pristupu tekstovima i repanju svakim albumom postaje sve zreliji i zreliji. Edo je uistinu jedan od rijetkih tko svakim novim albumom postavlja ljestvicu više, prije svega samome sebi, što je pomnijim i dubljim preslušavanjem svakog novog albuma prilično očito. Albumom “Moćno” Edo nastavlja koračati svojim privatnim i duhovnim putem u plus i bude li se držao tog zacrtanog pravca, sigurno nas u budućnosti čekaju i moćniji novi albumi.

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X