Electronic Jugoton – nepoznata povijest na CD-u

Croatia Records objavila je dvostruku CD kompilaciju “Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989”.

Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989

Pojava i uspon elektroničke glazbe u svijetu ostavila je traga i među glazbenicima bivše Jugoslavije. Od prvih avangardnih eksperimenata 60-tih godina prošlog stoljeća, preko post-punka i novog vala koji je prigrlio elektroniku, današnja pop-glazba nezamisliva je bez ovog kulturnog nasljeđa. O toj povijesti, međutim, malo se zna. Dvostruka CD kompilacija “Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989” prvi je korak u istraživanju scene koja je rasla paralelno s utjecajima Zapada i koja se danas u svijetu iznimno cijeni.

Među diskografima bivše države, zagrebački Jugoton često je pružao priliku i utočište izvođačima koji se nisu bojali eksperimentirati s novim zvukom. Prateći tako najnovije trendove u glazbi, pogoni iz Dubrave otisnuli su neke od danas najtraženijih ploča među kolekcionarima vinila. Prvi singlovi grupa Laboratorija, Beograd, Data ili albumi Olivera Mandića, Zane i grupe Denis & Denis, bili su vrhunski produkcijski noviteti tadašnje scene.

„Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989“ zato iznosi uzbudljivu priču o elektroničkoj glazbi najveće diskografske kuće na ovim prostorima. Ne samo kod glazbenika, nego i kod izdavača, tražila se hrabrost u odlukama i prepoznavanje novog. Autori kompilacije, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić i glazbeni producent i DJ Višeslav Laboš, odabrali su za ovo izdanje iznenađujući raspon elektroničkih favorita. Odmičući se od stilskih okvira, slušatelju se na ovome izdanju nude brojne neobjavljene skladbe, singlovi koji nisu nikad doživjeli svoju CD-premijeru i kolekcionarske poslastice poput promotivnih izdanja Jugoton Express, ploča koje su štampane u svega nekoliko primjeraka za potrebe radio stanica.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=orrt5U4NBa8[/youtube]

Novi val, pop, avangarda, pa čak i fragmenti priča i govornih izdanja Discothalie čine Electronic Jugoton dobrim izborom za plesni podij, ali i za intimnije iskustvo slušanja. Među zastupljenim izvođačima na kompilaciji su Dorian Gray, Borghesia, D’Boys, U škripcu, Parlament, Električni orgazam, Slađana & Neutral Design, Amila, Zdenka Kovačiček, Milka Lenac i mnogi drugi. Kompozitori poput Andreja Baše, Igora Savina, Arsena Dedića, Silvia Foretića, Branimira Sakača, Igora Kuljerića i Miroslava Miletića također su predstavljeni u 47 skladbi na 2 CD-a. Izdanje prati i bogato opremljena knjižica u kojoj je svako djelo posebno opisano uz crtice iz života izvođača i fotografije originalnih izdanja, a prilog su povijesti čije je istraživanje tek započelo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X