Neil Young ‘Storytone’ – Iz govornice pred orkestar

Nakon što je prije pola godine objavio primitivan i dirljiv album obrada snimljen u telefonskoj govornici Jacka Whitea, Neil Young nije mnogo dvojio kako dalje, već je odlučio napraviti dijametralno suprotno u studio dovukavši 96 članova orkestra. Snimili su tako ‘Storeytone’, ploču o ljubavi, okolišu, automobilima, glazbi… Uglavnom, o svim Neilovim opsesijama posljednjih godina.

Neil Young 'Storytone'

“Storytone” se javlja u dva izdanja; uz orkestralne verzije, tu su i Youngove solo izvedbe istih pjesama. Većina pjesama štima u obje varijante, no postoje iznimke. “Tumbleweed” je, primjerice, puno efektnija kao balada koju Young sam svira na ukuleleu nego u sladunjavom orkestralnom ruhu. “Say Hello To Chicago”, pak, jedino ima smisla u big band aranžmanu, jer je Youngovo tandrkanje po klaviru u pratnji usne harmonike jednostavno dosadno. “I Want To Drive My Car” je nastavljanje tema promišljanih na nepopularnom automobilskom albumu “Fork in the Road”, a singl “Who’s Gonna Stand Up” je band-aid himna zaštite okoliša na koju je Neil očito izrazito ponosan.

No, najbolji trenuci albuma su ljubavne balade poput “Plastic Flowers” i “Glimmer” u kojima Young govori o promjenama na romantičnom planu u svome životu. Naime, album je nastao u doba kada se Young rastaje od svoje supruge Pegi, s kojom je proveo gotovo četiri desetljeća, te započinje vezu sa glumicom Daryl Hannah. ‘Tough love can leave you almost alone/But new love brings back everything to you’, pjeva Neil u “Glimmer”. Može li izravnije?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aQJnmtgsjhI[/youtube]

Neil Young je u izrazito produktivnom razdoblju u životu. Izlazi mu već druga knjiga memoara, izbacuje po dva albuma godišnje, nastupa po raznim ekološkim protestima. Čini se da se po aktivnosti može mjeriti samo s Willijem Nelsonom, s kojim je nedavno nastupio na protestu protiv izgradnje velikog cjevovoda u Nebraski. No, poanta je da kvaliteta njegove glazbe ne pati zbog te hiperproduktivnosti. “Storytone” je tako jednako dobar kao i sve drugo što je Young u posljednjem desetljeću objavio.

Ocjena 7/10

(Reprise, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X