Erna ‘On The Level’ – novi level, novi rizik

Erna Imamović spada u generaciju mladih zagrebačkih kantautorica koje traže svoje mjesto pod suncem – ili bolje kazano na sceni. Na debitantskom EP-iju ‘On The Level’ Erna prezentira i nedvojbeno dokazuje izvrsnost svog vokala.

  •  
  •  
Erna 'On The Level'

I to ne samo ono što joj je podarila priroda, već i zrelost promišljanja u interpretaciji. Široki je spektar njenog izričaja; od senzualnog legata do vriska iznenađujuće snage, ali naravno daleko maštovitijeg pristupa od recimo uobičajenog ‘standardnog’ estradnog vrištanja mnogih akterica koje pate od toga da u tri minute iz mirovanja i šapta pređu u stanje arogantne vokalne histerije. Erna s tim nema problema. Nema problema ni oko izgovora engleskog jezika, što će reći; na zapadnom tržištu uredno može tražiti sreću među ostalim izvrsnima. „On The Level“ je i više nego odlična osobna iskaznica za to.

Jedini problem u ovom debitantskom EP-iju upravo leži u tome što konceptualno gledano nije cjelina, već niz od pet pjesama koje su međusobno prilično stilski udaljene. Svaka može biti singl za sebe, ali po ni jednoj se ne može dobiti nagovještaj što donosi ostatak. A to je recimo ona bitna točka koja Ernu kao autoricu stavlja na suprotnu stranu od one na kojoj se primjerice nalaze Lovely Quinces i Irena Žilić sa svojim debitantskim EP izdanjima. Erna se doima daleko više prilagodljivom kao pjevačica koja jednako sigurno pliva u elektronici, popu na tragu 80-ih, akustičnom popu, kao i rocku, ali obzirom da je biti slušatelj općenito pomalo ‘autistični sport’ kad su izvođači u pitanju, problem je što se Erna nije bar u dvije, recimo to tako, slične pjesme odredila u tome kroz koji stil ipak najviše voli komunicirati. A kod upoznavanja s novim autorima to je jako važno. Jer tanka je granica između moćnog ispoljavanja i prenošenja emocija spram pukog dokazivanja vlastite vokalne superiornosti, što je svakako najveća klopka s kojom će se Erna kao izvrsna vokalistica u budućnosti sigurno susretati.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rc3SGz00flY[/youtube]

Za prvi singl odabrana „Seduce Me Tonight“ upravo razvaljuje seksipilnošću koja se suspregnuto valja u elektroničkom ozračju, ali nema druge pjesme sličnog narativa na EP-iju. „Show Me The Way“ je pak tipični izdanak AOR američke country-rock balade, „Like A Dream“ je organski euro-pop, „Close To Me“ kao da je nastala pod utjecajem Neneh Cherry, dok duet „Missing Part“ s Vinkom Ergotićem iz zagrebačkog benda Nellcote, iako intrigantan i dobro osmišljen kao prva pjesma EP-ija unosi priličnu pomutnju. Naime riječ je o jedinom duetu na „On The Level“. Vinko počinje prvi s pjevanjem i time otvara EP. Možda to i jest u funkciji neke interne fore u smislu ‘zbunimo slušatelja’, ali za najavni EP to ipak predstavlja grešku za Ernu koliko god se ne treba dugo čekati da i ona zapjeva u „Missing Part“.

Stoga ‘sedmica’ ide isključivo zbog Ernine izvođačke izvrsnosti i dobrog vokalnog balansa u aranžmanima jer osjeća da je nekad manje ustvari više, a još uvijek je debitantica (iako je pažnju na sebe skrenula prije tri godine s pjesmom „Poput sna“, a tad se nešto i Aquarius Records bio zagrijao za nju, no od toga očigledno nije bilo ništa). No koncepcija i umjetnički izričaj je nešto što je dijametralno suprotno njenim vokalnim sposobnostima. Može to sve puno bolje.

Ocjena: 7/10

(Samizdat, 2014.)

Poslušajte i skinite: Erna ‘On The Level’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X