ESC Life ‘Access All Areas’ – opušteni povratak u formativne godine

Ivica Antunović – Naranča , Elvis Šimunić, Ante Ljubičić, Sanjin Anić, glazbenici iz dva upokojena (Hemendex i Man Zero) i dva aktivna benda (St!llness i Umor) oformili su u jesen 2013. bend ESC Life – svojevrsni indie eskapizam za svu četvoricu, gledajući po zvuku, stilovima i ugođaju.

ESC Life 'Access All Areas'
ESC Life ‘Access All Areas’

Nema u ESC Life ni trunke elektronike, obzirom na Narančinu Hemendex fazu, nema dub hip hopa St!llnessa, nema stonera Umora, kao ni dugačkih post rock instrumentala Man Zeroa. Eskapizam je proradio u pop punk formuli The Ramonesa koju su kasnije modernizirali Hüsker Dü, Dinosaur Jr., Weezera i ini.

Koliko je glazba ESC lifea s jedne strane opuštena „1,2,3,4“ forma s naglašenim melodičnim gitarskim temama serviranim u najviše 3 minute i uz poletni ritam ‘bez iznenađenja’ idealna za američke college tulume 1980-ih i 1990-ih (kojih na ovim prostorima ne doživjesmo), toliko je s druge strane ovaj bend iznimno pažljivo birao gdje, s kim i kada će nastupati u proteklih godinu i pol dana stvarajući tako kontrapunkt profesionalizma u cijeloj priči u kojoj su se našli i u ulozi pratećeg benda Granta Harta koji nas je posjetio prošle godine. Ambicije dakle nisu pometene pod tepih iako je riječ o side projektu (ili možda nije), što naravno nije nimalo loše jer publike itekako ima u tom nezavisnom segmentu koji već godinama zdušno ‘gaji i zalijeva’ jedan Mate Škugor, njegova Žednouha ekipa, zatim Moonlee i Geenger Records, kao i ne tako davno pokrenuti Noisy Night Records u kojoj pored matičnog Marshmallow Notebooksa zavidno dobre materijale imaju i indie bendovi The Benchwarmers i (The) Lesser Men.

Debitanski album „Access All Areas“ također dolazi u izvrsnom trenutku za ljetne bukinge benda, što je također dobro jer bilo bi šteta da članovi sa solidnim iskustvom na tom terenu igraju poput amatera. Također su i u stilskom pozicioniranju ESC Life pronašli dobru nišu svojevrsnog adrenalinskog otoka bezbrižnosti na indie sceni protkanoj introspektivnim weltschmerzom.

U svojih 30 minuta „Access All Areas“ vozi nostalgičarsko indie trasom na sličan način kao i gorespomenuti The Benchwarmers. Naglasak je na upbeatu i durskoj toplini u kombinaciji s isposničkim pjevačkim nocturneom na tragu jednog Roberta Smitha, ali pametno doziranim s Narančine strane koji dobro osjeća gdje je početak, a gdje kraj pop izričaja čak i kad je ‘zamaskiran’ gitarskim distorzijama. Sa sviračke strane sve je na mjestu; jezgrovito, jasno i dorečeno.

Nekako kao da je najviše pažnje utrošeno na to da ni u kojem slučaju ne smije doći do zamora materijala za slušatelje kojima stalno treba stvarati onaj guilty pleasure moment formativnih godina; kad i dalje voliš pop, ali je ‘opakije’ kad ‘stružu neke gitare’. Dočarali su ESC Life taj nostalgični osjećaj minule mladosti, ali su zadržali i pronicljivost sadašnje zrelije dobi. No kao da se nisu dovoljno otvorili, što je možda najočitije u pretposljednjoj „Hero Of Decades“, ujedno, meni osobno i najboljoj pjesmi, koju su izvrsno počeli graditi i lepezasto širiti, no u završnici kao da je izostao duende koji bi ju vinuo još jače. To ‘jače’ bila bi vjerojatno himna, a ESC Life su ustuknuli od himne. Isto tako su na kraju ustuknuli od bilo kakve vokalne interpretacije u obradi „Ostani uz mene“ Nene Belana, već su od nje načinili instrumentalnu minijaturu stvarajući tako nekakvu nategnutu win-win situaciju iz koje se nažalost može iščitati da se nešto možda htjelo, ali nije bilo petlje to izgurati do kraja.

No opet u sklopu pitkog power pop albuma sve to može proći. Produkciju potpisuje Mark Mrakovčić i za njega se može reći da je cijelu stvar izvrsno upakirao posloživši frekvenciju sliku ‘velikog bubnja’ i ‘još većih gitara’ koji daju snažan zamah ovom fluidnom materijalu koji ima potencijala biti dostupan svim područjima, kao što ukazuje i more na coveru albuma koje (svi znamo) povezuje cijeli svijet.

Ocjena: 7/10

(PDV Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X