Eurovizija najavljuje velike promjene u glasanju za 2023. godinu

Najveća promjena je da će profesionalni žiriji bit će izbačeni iz polufinala jer je otkriveno da je šest žirija razmjenjivalo glasove na ovogodišnjem natjecanju u Torinu u Italiji.

Eurovizija (logotip)

Natjecanje za pjesmu Eurovizije najavilo je velike promjene u glasanju za 2023. godinu. Najpopularnije europsko glazbeno natjecanje koje bi se trebao održati u Liverpoolu, najavilo je da će profesionalni žiriji biti izbačeni iz polufinala, što znači da će samo gledatelji izabrati tko će se kvalificirati za veliko finale, a ne mješavina žirija i gledatelja.

Iako će se glasovi publike računati u polufinalu, stručni žiriji će se vratiti i dati svoj doprinos velikom finalu.

Zemlje koje se ne natječu također će moći glasati po prvi put u polufinalu i finalu i u biti će se računati kao glasovi iz jedne zemlje – u ovom slučaju, ostatka svijeta.

Ovaj potez dolazi nakon što je navodno otkriveno da je šest žirija razmjenjivalo glasove na ovogodišnjem natjecanju u Torinu u Italiji.

Neregularni obrasci glasanja otkriveni su u Azerbajdžanu, Gruziji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj i San Marinu, prema organizatorima, Europskoj radiodifuznoj uniji, javlja BBC News.

Omogućavanje glasovanja zemljama koje ne sudjeluju odražavat će “globalni utjecaj događaja”, rekao je Martin Österdahl, izvršni nadzornik natjecanja.

“Svi koji gledaju emisiju, gdje god živjeli u svijetu, mogu glasati za svoje omiljene pjesme.”

Sam Ryder iz Ujedinjenog Kraljevstva došao je na drugo mjesto iza ukrajinskog Kalush Orchestra na Euroviziji 2022., osvojivši ukupno 466 bodova sa svojom pjesmom “Space Man'”.

Ranije ove godine, EBU je potvrdio da će natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023. biti u Velikoj Britaniji u ime ovogodišnjih pobjednika, Ukrajine.

U opširnoj izjavi, EBU je objasnio razloge zašto Ukrajina nije mogla biti domaćin događaja 2023. godine. “EBU u potpunosti razumije razočarenje koje je dočekalo najavu da se natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. ne može održati u Ukrajini, ovogodišnjoj zemlji pobjednici”, priopćilo je to tijelo i dodalo: “Odluka je vođena odgovornošću EBU-a da osigura ispunjenje uvjeta koji jamče sigurnost i zaštitu svih koji rade i sudjeluju u događaju, čije planiranje treba započeti odmah u zemlji domaćinu.”

Ujedinjeno Kraljevstvo je već osam puta organiziralo natjecanje za pjesmu Eurovizije: London (1960., 1963., 1968. i 1977.), Edinburgh (1972.), Brighton (1974.), Harrogate (1982.) i Birmingham (1998.).

Ranije ovog mjeseca Kalush Orchestra izrazio je nadu da bi se Eurovizija 2023. ipak mogla održati u Kijevu. Govoreći na ovogodišnjoj dodjeli nagrada MTV EMA, pjevač Oleh Psiuk rekao je: “Ove godine će naša zemlja stvoriti najbolje umjetnike, najbolju glazbu, kako bi još jednom pobijedili. Dakle, kada dobijemo rat, Eurovizija 2023. bi mogla biti u Kijevu.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X