‘Evil Dead Rise’ – krvava rapsodija mamice s crvima

Horor franšiza Sama Raimija koja je kao ideja rođena još u davnim sedamdesetima, dobila je svoj nasilan i uznemirujući peti nastavak koji osim hektolitara krvi i raznih gadosti ipak donosi i mrvicu humora koji je oduvijek bio jedan od glavnih sastojaka serijala.

Evil Dead Rise

Prošlo je 45 godina otkako je Sam Raimi snimio svoj prvi pokušaj filma, kratki protouradak “Within the Woods” koji će tri godine kasnije biti proširen i u njegov prvi dugometražni profesionalni naslov “The Evil Dead”, priču o skupini studenata koja odlazi na izlet u kolibu u zabačenoj šumi gdje pronalazi Naturom Demonto, sumeransku verziju knjige mrtvih koja će u popularnoj kulturi ostati upamćena kao Necronomicon. Čitanje te knjige budi zle duhove koji opsedaju grupu i sve vodi prema suludo krvavom finalu.

Šest godina kasnije Raimi će se vratiti na mjesto zločina filmom “Evil Dead 2” koji će u jednakoj mjeri služiti kao remake kao i nastavak izvornog filma, a u njemu osim što će ponoviti sve ključne elemente uključujući kolibu u šumi, glavnog junaka Asha, Necronomicon, zle deadite i motornu pilu. Redatelj će usavršiti kombinaciju bizarnog humora i krvave i poremećene strave. Treći nastavak serijala više se bazirao na humoru i akciji, nego na stravi kad je Ash vraćen u srednji vijek gdje se bori protiv cijele armije nemrtvih, pa film i nosi ime “Army of Darkness”.

I nakon toga dugo ništa. Sve do 2013. kad se franšize prihvatio debitant Fede Álvarez snimivši izrazito krvav i nelagodan nastavak koji je potpuno zanemario smisao za humor koji su gajili Raimijevi filmovi. Álvarez će kasnije snimiti home invasion horor “Don’t Breathe” i njegov nastavak, a zatim će puno slabiji posao odraditi s pokušajem reboota drugog klasika, “Texas Chain Saw Massacre” za Netflix. Premda se njegovo oživljavanje Raimijeve franšize nije moglo proglasiti neuspješnim, ipak je trebalo proći još deset godina da se saga nastavi, budući da je pozornost s filma prebačena na hvaljenu seriju “Ash vs. The Evil Dead”. Filmsku franšizu nastavio je tek sada ne pretjerano osvjedočeni irski redatelj Lee Cronin upravo objavljenim filmom koji nosi naziv “Evil Dead Rise”. Spomenimo ovdje da Raimi i Bruce Campbell koji je utjelovio Asha sada služe kao producenti.

U ovoj fazi franšize autoru je dozvoljeno da bira koje će elemente zadržati, a koje izmijeniti kako bi održao priču zanimljivom. Cronin zadržava Necronomicon, zle deadite i motornu pilu, a budući da se Asha već i Álvarez riješio, novi film odustaje i od šumske lokacije i umjesto toga nas vodi u ruševnu zgradu u Los Angelesu koja će djelovati jednako neprobojno kao i ukleta priroda ranijih filmova. Doduše, postoji cold open koji se odvija na izletu u vikendicu na jezeru, ali sve ostalo će se odvijati u spomenutoj zgradi u kojoj živi četveročlana obitelj predvođena samohranom majkom Ellie. Njima u posjet dolazi tetka Beth koja će se pretvoriti u glavnu junakinju filma kad knjiga mrtvih još jednom otpusti demone koji će se ovaj put prvo naseliti upravo u njezinoj sestri.

Za razliku od Álvareza, Cronin ne zazire od humora, ali nikad ne prelazi u područje otkačenosti u kojem je volio obitavati Raimi. Ipak “Evil Dead Rise” se ne može nazvati smiješnim filmom. I on, kao i njegov prethodnik, prolijeva hektolitre krvi i stvara neke doista užasne i uznemirujuće vizuale, a glumačku postavu predvodi izvrsna Alyssa Sutherland u ulozi majke koja u smrti nasrće na vlastitu djecu i sve ostale, pogonjena duhovima iz drevne prošlosti koji kroz nju djeluju nasiljem i britkim jezikom koji klincima ispaljuje najcitiraniju rečenicu filma koja će sigurno ostati upamćena kao njegov zaštitni znak: “Mommy’s with the maggots now.”

Kao i njegovi prethodnici, negdje na razmeđi zombijevskog žanra i filma o opsjednutosti, “Evil Dead Rise” igra po pravilima obje struje horora, ali novi nastavak donosi i neke strašne novitete poput family-pack deadita, a pritom uspijeva i odraditi posvete klasicima strave kao što je “The Shining” Stanleyja Kubricka kad u jednoj od scena ispusti dizalo puno krvi. Ipak, “Rise” je najstrašniji upravo kad djeluje na istoj razini kao i spomenuti “The Shining”, a to je na području strave u kojoj se roditeljska figura okreće protiv onih koje bi prema svim pravilima prirode trebala štititi. No, ne može se poreći da svi ostali elementi odvratno krvave rapsodije u posljednjem satu filma ne pomažu u stvaranju nelagode i mučnine.

Vjerojatno nikome normalnom u životu nije potrebna večer provedena uz “Evil Dead Rise”, no fanovi horora mogli bi naći mnogo razloga za uživanje u Croninovoj krvavoj rapsodiji. Ponajviše u izrazima lica i fizičkoj glumi Sutherland  koja se s lakoćom pretvorila u najpamtljivijeg negativca cijele franšize. Uz dužno poštovanje ljupkoj Henrietti.

Ocjena: 7/10

(New Line Cinema/Warner Bros. Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X