Fakofbolan u Šibeniku ili kako su izlizane antifa parole aktualnije nego ikad

Kultni pulski punk bend Fakofbolan proslavio je vlastitih 25 godina postojanja na rođendanskom tulumu šibenske udruge Oksid, koja pak slavi četiri godine rada.

Fakofbolan u Šibeniku (Foto: RDD)

Ima tome već skoro i dvadeset godina, možda i malo više, kada je skupina mladih šibenskih alternativaca došla u gradsku upravu sa željom da ishoduju dozvolu za organizaciju punk koncerta. Razgovor s nadležnim pročelnikom (zna se i koji je bio, ali imena za ovu priču nisu bitna) izgledao je otprilike ovako:

„Ne može!“

„Zašto ne može?“

„Korizma je.“

„Šta je…?“

„Korizma!“

To što je sinoć u Šibeniku usred korizme održan koncert pulske old school punk grupe Fakofbolan, u povodu njihovih 25 godina, ne znači da se situacija umnogome promijenila na bolje. Sama činjenica da nekadašnji prvoborci antifa/gegen nazi punk scene – uz Nulu, KUD Idijote i ostale – dva i pol desetljeća od osnutka, ne zvuče arhaično i deplasirano, kazuje da sve te pankerske parole rođene u tuđmanizmu devedesetih nikad nisu bile aktualnije, ma koliko naivno zvučale. U svijetu koji oplakuje 49 žrtava posljednjeg antimigrantskog napada, u Europi u kojoj radikalna desnica zauzima sve jače pozicije, u Hrvatskoj gdje se čudimo zašto je zabranjena misa u Bleiburgu, Kaštelanov stih iz „Tifusara“ inkorporiran u „Neznane junake“ Fakofbolana urušeni je svjetionik koji iz puke potrebe i dalje svijetli. Jer, jebiga, sve dok ima fašista, prastare antifašističke parole neće biti lišene smisla. „I u smrti mi smo partizani.“

Fakofbolan u Šibeniku (tu su negdje…)

Dvadeset i pet godina karijere i dvadeset pet godina očito sizifovske borbe protiv zala modernog svijeta. Danas se u proleterskoj „Cik zore“ ogleda situacija s Uljanikom, „Pepsi Nike generacija“ i „A sada reklame…“ dobile su novi život u eri influenserskog prodavanja ispraznosti, „Da li znaš“ i „Imati i nemati“ sadrže nepotrošive ideje o sustavu koji ubija ljudskost, a „Ulica“ je uvijek aktualni poziv na pružanje otpora. Navijački punk Fakofbolana je, ni kriv ni dužan, u svojim temama i borbi ostao neokrznut. Sve je ostalo isto, samo što je možda i malo gore.

Pankerski pokret otpora se i dalje nalazi u dubokom undergroundu, tamo gdje je pivo 10 kuna i gdje svatko može biti ono što jest, bez osuđivanja i propitivanja. Podzemlje iz kojega Fakofbolan nikad nisu ni imali namjeru izaći. U Ražinama, šibenskom šljakerskom kvartu, u disko klubu „R“ kojega već četiri godine vode neumorni članovi udruge Oksid. Uz obavezno kašnjenje tonske probe koja je počela u 22.30, uz pogo, rušenje zvučnika, gaženje monitora i otimanje mikrofona. Uz policiju koja je u autu stražarila u mračnoj ulici pored. I uz zborno a cappella pjevanje KUD Idijota na kraju koncerta. Punk kakav bi trebao biti i kakav se trenutačno, što se Šibenika tiče, može događati samo u Ražinama, gradskoj radničkoj periferiji, baš onakvom u kakvima je prije četrdeset godina punk i nastajao u Londonu i New Yorku.

Dva lica Šibenika i dva lica Hrvatske. Kukasti križevi na partizanskim spomenicima na Šubićevcu i otpor tome u „mjesnoj zajednici“ u Ražinama. Usred korizme.

Spomenimo i da su prije Fakofbolan nastupile mlade zagrebačke snage Home Conflict sa svojim poletnim kalifornijskim punk-rockom, kao i da je autor fotografija uz tekst šibenski snimatelj, redatelj i dokumentarist Ante Storić, koji je zamolio da ga ne potpisujemo jer je fotkao mobitelom u nemogućim svjetlosnim uvjetima usred pankerske šutke. Nema veze Ante, sve je to punk.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X