‘Fast X’ – od umjetne inteligencije za organsku neinteligenciju

Naslov zvuči oštro, ali zapravo deseti nastavak suludo dugovječne franšize nije potpuno stravičan kao neki koji su mu prethodili.

“Fast X”

“Što sam Bogu skrivila da ne prodajem veste na placu ko normalni ljudi, nego tu s vama cijepam atome?” Also spracht moja srednjoškolska profesorica kemije i potpuno je razumijem. Svaki put kad zaključavam vrata i odlazim u kino gledati neki od filmova za koje unaprijed znam da će biti grozni (“Mafia Mamma”, “Supercell”), pitam se što sam samome sebi skrivio, otkud taj mazohizam i za koje grijehe prošlosti točno odrađujem tu pokoru. Na koncu ni ne napišem ništa o tim filmovima, jer pljuvati je lako, od tog nitko nema koristi i to samo hrani moju zločestu stranu koju se trudim držati pod kontrolom.

Sjetio sam se svoje profesorice i jučer kad sam na izlasku zaključavao vrata i bio sam prilično siguran da će se taj iscrpljujući scenarij ponoviti. Kad neka franšiza ima deset nastavaka, samo budala može očekivati da će se nešto promijeniti i sa sigurnošću unaprijed znaš jesi li ciljana publika za taj film ili nisi. Kad je u pitanju franšiza “Fast & Furious”, ja to nisam i poneke je nastavke (poput onog prethodnog) bilo teško pogledati do kraja. Akcija je bila premlaka da nadoknadi sve ono prazno moraliziranje i pseudomudrosti o životim vrijednostima i obitelji koje kao da su prepisane s manje nadahnute boce Jane. Neki su povraćali u kinu kad su prije 50 godina gledali “The Exorcist”, ali meni je ovo mnogo gore.

Unatoč tome, bilo je u serijalu i neporecivo uzbudljivih scena koje ćemo dugo pamtiti kao neke od najodvažnijih u žanru, poput primjerice nezaboravnog iskakanja iz zrakoplova u automobilima koje smo vidjeli u sedmom nastavku. Te i takve sekvence ponekad bi bile dovoljne da izdržimo breme strašne gnjavaže koje prati ove filmove. Bilo je teško naslijepo reći hoće li ih biti u desetom nastavku, ali donekle ohrabrujući je faktor ležao u činjenici da režiju po prvi put u serijalu potpisuje Louis Leterrier koji se već koliko-toliko osvjedočio u žanru visokooktanske akcije s prva dva filma iz serijala “Transporter” u kojima glavnu ulogu igra Jason Statham, jedan od protagonista F&F franšize, a kojeg ćemo ponovno susresti i u “Fast X”.

Promjene po pitanju ispraznih i ljigavih dijaloga naravno nema, štoviše još su gori i neprestano vrijeđaju inteligenciju gledatelja. Kao scenaristi su potpisani Dan Mazeau i prethodni redatelj Justin Lin, ali teško ćete me uvjeriti da film nije zapravo napisala umjetna inteligencija sa smjernicama da ih prilagodi organskoj neinteligenciji. Ili barem djeci. Svaka scena počinje s prepričavanjem dotadašnje radnje kao da svi patimo od Alzheimera, a akcijske scene te često motivacija likova uvjerljivi su kao da gledamo kakav crtani film. Štoviše, mnogi su crtani filmovi puno ozbiljniji od “Fast X”, ali to i nije nepremostiv problem. Trebate se prepustiti i uživati u odvažnoj blesavosti ovog filma i naći ćete u njemu taman toliko zabave da možda nećete zaista požaliti što ste ga gledali.

Naravno, neke stvari ćete nedvojbeno požaliti, kao činjenicu da ste još jednom dva sata bili prisiljeni gledati Vina Diesela, daleko najgoreg glumca među aktualnim holivudskim zvijezdama, hodajući krumpir u usporedbi s kojim i Keanu Reeves doseže brandovske visine. Istovremeno se u kinima još uvijek prikazuje posljednji nastavak serijala “Guardians of the Galaxy” u kojemu je Diesel odigrao ulogu karijere samo iz razloga što mu nisu prikazali lice niti dopustili da govori išta drugo osim “I am Groot”. U “Fast X” i dalje samo širi krindž dok glumi emocije duboke ljubavi prema svojoj “obitelji” (siguran sam da se ova riječ ponovi više puta u “Fast X” nego “fuck” u “Wolf of Wall Street”) i radi ozbiljne macho face dok vozi nabrijane aute.

Osim crtićke akcije koja u nekoliko navrata bude doista upečatljiva (utrka s minom u Rimu koji se ove godine valjda natječe za najzastupljeniji grad u holivudskim filmovima, ali i završna jurnjava koja ponovno uključuje i zrakoplove i helikoptere – neke od mnogih stvari koje u ovom trenutku franšize djeluju već viđeno – i automobil s topovima koji kao da je izašao iz “Mad Maxa”), jedan od glavnih iskupljujućih elemenata je najbolji negativac cijelog serijala Dante Reyes kojeg s vidnim užitkom igra Jason Momoa. Njegovo ludilo graniči s onim Jokera u izvedbi Jacka Nicholsona, poremećen je i otkačen i unatoč jadnom scenariju uspijeva uvijek biti zabavan i privlačan kao klaun luđi i od samog filma u kojem se nalazi.

“Fast X” (foto: Universal Pictures)

Sve ostalo u filmu toliko je van pameti da se uopće ne morate truditi pratiti što se točno zbiva i to logički povezati. U desetom nastavku scenaristi (ili AI, razuvjerite me) odlučili su vratiti valjda sve likove iz dosadašnjeg serijala ponovno u igru, pa su tako čak i neki mrtvi ponovno oživjeli. Svi su jedni drugima u rodu, a i oni koji nisu su “obitelj”. Mnogi koji su prije bili negativci sad su postali pozitivci, a neki negativci postanu dobri da bi se ipak na kraju ispostavilo da su ipak zapravo loši. Tu vam neće pomoći ni već spomenuto konstantno prepričavanje radnje jer to ni sami autori valjda nisu znali objasniti pa ubaciti u film. Potrebno je doista potpuno isključiti mozak.

Radnja desetke se nadovezuje na onu iz petog nastavka serijala koji se naširoko smatra najboljim, ali možda nije ni potrebno da pamtite što se točno u njemu dogodilo jer će ta priča ionako biti prilagođena kako bi odgovarala narativu ovog nastavka, pa je zapravo čak i bolje da i to zaboravite. Budite tabula rasa, ponesite nešto protiv mučnine (postoje one lizalice što se djeci kupuju za put, funkcioniraju i savršene su za kino), opustite se i zamislite da ste blesavi. Možda vam to bude dovoljno. Ako nije, onda ste definitivno prezahtjevna publika za ovaj film, što je potpuno legitimno i ne trebate se nikome zbog toga ispričavati.

“Fast X” je trebao biti posljednji nastavak franšize, ali serijali koji dobro zarađuju uvijek nađu načina da izmuzu još malo na blagajnama, pa tako imamo primjere filmske adaptacije priče o Harryju Potteru koja je svoj završni nastavak podijelila u dva filma, ili pak vrhunca treće faze Marvelovog svemira s Avengersima rascijepanim na “Infinty War” i “Endgame”, a istim će se trikom poslužiti i “Mission: Impossible” čija prva polovica finala uskoro stiže u kina. U “Fast & Furious” ionako sve treba biti veće i jače nego u svim ostalim serijalima, pa će oni finale provući kroz čak tri filma, tako da se moramo pitati jesmo li upravo gledali nekakav završetak ili pak početak nove trilogije i koliko je zlatnih jaja potrebno da više dobijemo taj omlet i zahvalimo se svima na skromno nutritivnoj večeri.

Ocjena: 4/10

(Universal Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X